Tosi lyhyt oppimäärä .fi tunnuksen osalta > 5.9.2016 alkaen

Tervehdys,

uudet verkkotunnuksia koskevat tietoyhteiskuntakaaren säännökset tulevat voimaan syyskuussa, tarkemmin 5.9. 2016. Kotimaisen .fi-verkkotunnuksen osalta muutos koskee esimerkiksi luonnollisen henkilön etu- ja sukunimen yhdistelmää koska se ei enää ole “suojattu”. Toisen henkilön rekisteröimää oman etu- ja sukunimen yhdistelmästä muodostettua fi-verkkotunnusta ei voi 5.9. alkaen enää vaatia peruutettavaksi ex-Ficorassa, nykyisessä Viestintävirastossa.

Oma etu- ja sukunimiyhdistelmä FI-tunnuksena?

Oma etu- ja sukunimen yhdistelmästä muodostuva verkkotunnus kannattaa siis varata itselle nyt jos se on vapaana. Suomalaisten etu- ja sukunimistä muodostuvat verkkotunnukset pysyvät lain voimaantulon osin varmaan edelleen vapaina, mutta tunnettujen henkilöiden nimet voivat olla erityisenä mielenkiinnon ja varauksen kohteina.
Ennen uusien säännöksien voimaan tuloa voi hakea oman etu- ja sukunimen yhdistelmää joko itse tai verkkotunnusvälittäjän kautta. Uusien säännösten tultua voimaan hakeminen tapahtuu aina verkkotunnusvälittäjän kautta. Verkkotunnusvälittäjä tulee itse hankkia. Tarjontaa on paljon ja Viestintäviraston sivuiltakin löytyy hakukone, jolla voi etsiä itselleen verkkotunnusvälittäjää.
terveisin Jari