Windows 8 Pro – ensipuraisu

Moi,

[Käyttökokemuksia on aikajärjestyksessä tässä artikkelissa sitä mukaa kun tullut Windows 8 ja Office 2013 osalta käyttökokemuksia]

asensin torstaina 16.8.2012 lokakuussa markkinoille tulevan Windows 8 Pro – käyttöjärjestelmään. Ensipuraisu tehty virallisella versiolla ja laitan lisää käyttökokemuksia kun otan se pe-aamusta alkaen normaaliin käyttöön. Päivitän siihen vielä tulevan Office 2013 – version nykyisen Office 2010-version päälle.

Tein itse suoraan Windows 7 => Windows 8 päivityksen nykyisten käytössäni olevien ohjelmien kanssa. Päivitysvaiheessa piti poistaa Intelin langattoman verkkokortin apuohjelma (Intel PROSet/WLAN) , virustorjunta (MS Security Essentials, Microsoftin oma siis!) ja lisäksi asennus-DVD ilmoitti että minulla Windows 7 :n osalta uasempi kieli käytössä (käyttöliittymänä kielipaketilla englannin lisäksi suomi). Eri kielipaketithan pitäisi olla vakiona Windows 8:n käyttöliittymässä mutta siitä lisää tulevan viikon aikana.

Kysy lisää, käytäntö opettaa tässä(kin) tapauksessa miten Windows 8 oikeasti toimii päivittäisessä käytössä.

Asentelen vielä pe-aamupäivän aikana:

Asennus meni ok ja käytössä ollut koko  päivän Outlook 2013, ei mitään ongelmia toiminnan osalta.

Perjantaina 17.8. toimivat Windows 8 ja Office 2013 asennusten jälkeen ok ainakin seuraavat ei-Microsoft ohjelmat:

 • Paint.NET
 • Therefore Navigator
 • eMailTrackerPro
 • Therefore Solution Designer
 • FileZilla
 • Therefore Viewer
 • Kultalinkki 7
 • Mozilla Firefox
 • Google Chrome
 

Käyttökokemuksia 18. – 19.8.2012

Viikonlopun aikana käytin seuraavia ohjelmia ja ok ainakin seuraavat ei-Microsoft ohjelmat:

 • Apple iTunes
 • Skype
 • Lacie Network Assistant
 • Recuva
 • Hyena
 • VisualRoute
 • Kultalinkki 6
 • Xobni
 • Passware kit
 • VLC Media Player

Mutta tuli esille myös ensimmäinen ohjelma joka ei suostu toimimaan Windows 8:n osalta ja se on:

 • Microsoft Expression Web 2 => Microsoftin oma HTML-editoriohjelma jota mm. FrontPage-aikana käytettiin nettisivujen päivitykseen

Muistan asentaneeni sen lähinnä katsoakseni HTML-kielen syntakseja, ja sen avulla katson värikoodien kuten #006CC5 (DoAuditin tummin sininen) aivan satunnaisesti. Lisäksi se näyttää rivinumerot, käytän sitä Notepad-editointiin myös vaikka tarjolla olisi NotePad+ ja vastaavia työkaluja. MS Expression Web 2 asentaa .NET Frameworkin aikaisemmin version, joko 1.1 tai 2.0, mutta ne olivat jo päivityksessä aikaisemmassa Windows 7 – asennuksessa. Huomio siis että tein päivityksen Windows 7 => Windows 8 suoraan enkä puhtaalle koneelle.

Internet Explorer 10 on toiminut myös, ainoa mitä se ei tajua on käyttämäni ominaisuus jolla voi kuvan sisällä zoomata:

Rullahiiren zoomaus ei toimi IE 10:llä tämän kuvan sisällä

Kuva on Lontoon 2012 olympialaisten koripallon naisten välieräpelistä USA – Australia mutta ei siis IE 10 ymmärrä sitä zoomailla siis.

Käyttökokemuksia 20. – 21.8.2012

Windows 8:n osalta ihmettelin muutaman päivän ajan virustorjuntaa kun päivityksessä se piti ottaa pois. Katselin ja löytyi, eli vakiona on Windows Defender mukana. Jos kuitenkin asentaa kaupallisen virustorjunnan, Windows 8:n oma ohjelma siirtyy sivuun. Mikäli poistat kaupallisen ohjelman, 15 päivän periodilla asiasta huomautellaan sitten käyttöjärjestelmän osalta. Tämä siis tapahtuu jos virustorjunnan merkkijonot eivät ole ajan tasalla tai ohjelman lisenssi on mennyt vanhaksi.

Käytin myös pitkästä aikaa Wordiä, ja heti kun avasin saapuneen liitetiedoston niin ilmeni tämä:

Minut ohjattiin Microsoftin sivustolle ja hain seuraavat proofing toolsit samalla:

 • suomi
 • Deutsch
 • Svenska
 • Russian

Word 2013 sitten uudestaan käyntiin ja punainen aaltoviiva oli poissa. Mitään muuta ei-yhteensopimattomuutta ole ilmennyt, siis ohjelmien käytön osalta.

Käyttökokemuksia 22. – 24.8.2012

Minulla on kotikäytössä HP Color Laserjet MFP-monitoimilaite ja sen oma skannaus-faksaustoiminto toimi ok. Huomasin että tällainen on tarjolla:

Muuten olisi ollut ok mutta ainakaan Suomen Windows Storessa en löytänyt sitä. Varmaan HP Scan and Capture for Windows 8 tulossa lähiaikoina Suomen kauppaan myös?

24.8 aamulla oli Storessa viisi (5) päivitystä tarjolla viikko sitten asentamiini eri Windows 8 – ohjelmiin. Eli päivitykset toimivat ihan samalla tavalla kuin Nokia Lumia puhelimen käyttäjillä. Käyttäjäkokemus on oikeastaan samanlainen, ainoastaan 15 tuuman läppärin näytössä mukavamman kokoisena kaikki.

Tämän viikon aikana oikeastaan kaikki ohjelmat toimineet moitteettomasti, en ole huomannut yhtään ei-sopivaa toimimattomuutta. Olen vaan käyttänyt Outlook 2013 – Word 2013 – Excel 2013 – Powerpoint 2013 – Internet Explorer 10 – yhdistelmää. Ja yksi asia “korjaantunut” ja se on tämä:

Windows 7 ja IE 9 Windows 8 ja IE 10
   

Huomasitko eron? En ihan oikeasti tiedä miksi ainoastaan ja vain IE 9 – selaimella logo ei näy ylätunnisteessa! Se näyttää sisältöä  muutamassa muussa sivupalkissa myös väärin/oudosti ja on kytköksissä Javascriptin tapaan toimia. Kaikissa muissa selaimissa, ja myös IE 7, IE 8 ja IE 10, toimivat oikein mutta Internet Explorer 9 ei tykkää DoAuditin sivuista?  

Käyttökokemuksia 25. – 31.8.2012

Olen käyttänyt konetta ihan tavallisessa toimistokäytössä ja ainoa ohjelma joka nalkittaa on MetroTwit. Sen käyttöliittymä oli puolisen vuotta sitten erikoinen ja meni aluksi aikaa tottua siihen. Mutta sittemmin se on korvannut TweetDeckin oikeastaan kokonaan. Australiassa on siis muutakin hyvää kuin kengurut ja Crocodile Dundee? Asiaan eli se siis hae Twitterin uusia viestejä vaan pitää välillä sammutella. Se ollut siis työviikon aikana ainoa sovellus joka ei toimi.

Office 2013 Outlook on toiminut hyvin. Minua itse häiritsevät TIKKUKIRJAIMET ja Fahrenheitit:

TIKKUKIRJAIMET ja Fahrenheit näkymä Outlook 2013

Yhteensopivuudesta yksi huomio vielä – Access 2000 Runtime sovellus

Windows8 ja Access 2000 Runtime sovellus toimii ok

Ko. sovellus asentaa ihan ensimmäisenä MS Access 2000 Runtimen joten ei ihan uusinta teknologiaa. Mutta karttasovellus toimii moitteetta. Ja Konnunsuo ei ole enää vankila vaan pakolaiskeskus. Sieltä pääsee yhdellä Eurolla suuntaan Lappeenrannan keskustaaan tai takaisin. Minulla on kannettavassa hyvin erilaisia ohjelmia ja näyttävät toimivan ok siis.

Käyttökokemuksia 1. – 7.9.2012

Koko viikon ajan on toiminut normaalisti. Se minkä huomasin myös:

 • Outlook 2010 toimii edelleen jos sen sattuu käynnistämään ensin
 • jos sen jälkeen käynnistää Outlook 2013 Preview version – tulee info “another client running”
 • ensimmäistä kertaa Outlookin osalta koneessa voi olla siis kaksi Outloon clientin eri versiota

Outlookin osalta asia varmaan muuttuu lopullisessa versiossa mutta noin tapahtuu siis. Windows 8:lle näytti tulleen viisi kappaletta windowsupdate-päivityksiä. Osa ihan loogisia, 24 tuuman ulkoisen näytön uudet ajurit, tulostimen uudet ajurit sekä päivitetty ajuri ThinkPadin 1920 x 1080 kannettavan näytölle.

Ai niin, MetroTwit on toiminut ok koko ajan nyt Twitterin osalta. Se kiukutteli ensimmäisen viikon mutta “itsekseen” korjaantunut.

8.9.2012 =>

Ja taas jatketaan käyttöän ensi ja seuraavalla viikolla. Windows 8 ja Office 2013 Preview osalta olen siirtynyt käytännössä kokonaan ThinkPadin osalta vanhempaan W500-malliin ja isompaan 15″ näyttöön ja pienempi ThinkPad 12″ X1 Windows 7 ja Office 2010 osalta on nyt varakoneena. Näin se Windows 8 ja Office 2013 beta syrjäytti Windows 7:n kolmessa viikossa omassa käytössäni. Mutta tottakai edellyttää sen että on aikaisemmin jo käyttänyt englanti-versioita ohjelmista. Itse käytin vuoteen 2009 pääosin ainoastaan ja vain englanninkielisenä Microsoftin ohjelmia mutta nykyään asiakkailla on käytännössä aina suomenkieliset versiot käytössä. Lisäksi kielipaketit ja oikoluvut englanti – venäjä – kiina sellaisia joiden kanssa eniten tekemisissä. Täällä päin Suomea kukaan ei kysy ruotsin oikolukua…

Windows 8 Pro ja Office 2013 – terveisin Jari