Windows 10 kielipaketti? Ja eri kielet Windowsissa?

Hyvä lukijani,

kertaus on opintojen äiti mutta kautta aikojen yksi suositummista jutuista DoAuditin sivuilla. Näin se menee edelleen, vuonna 2018.
Olkaapa hyvä

Windows 10:n käyttämä kieli?

Suurin osa tietää että Windows 95, Windows XP ja vielä Windows 7 olivat sellaisia että kun kaupasta osti käyttöjärjestelmän niin 1. asennuksessa valittiin käytettävä kieli. Ja jos halusi vaihtaa Windows 7:n kieleksi englannin sijaan suomen, tarjolla oli maksullisia kielipaketteja, Windows 7 Language Packs. Sama on tilanne ollut myös Microsoft Office – paketeilla. Office 2007, Office 2013 ja vielä Office 2013 ovat tällaisia joissa kielipaketteja hankintaan erikseen tai sitten ne ovat ostettu valitulla kielellä.

Miten Windows 10:n kieli?

Jos teet nykyisestä Windows 7 tai Windows 8 – koneesta päivityksen ja se on jo valmiiksi suomeksi > Windows 10 on täysin suomenkielinen. Windows Update lataa oikean kielipaketin ja sen voi myös ladata Asetuksista löytyvistä kieliasetuksista.
Oletuksena ladataan se kielipaketti ja kieli, jonka kielinen on aiemmin käytössä ollut päivitettävä Windows on ollut, joten tätä ei pitäisi joutua käyttäjä tekemään. Windows 10:n kieli on tarvittaessa helppo vaihtaa tarvittaessa lataamalla Kieli-asetuksista haluamansa kielipaketin. Eli jos päivitit Windows 10:n englannin kielisestä Windows 7:stä, voit vaihtaa English valinnan Finnish kielivalinnaksi.

Windows 10 ja useampi käyttäjä eri kielillä?

Tämä onnistuu myös eli kun käyttäjähallinnasta tehdään useampi tili tietokoneelle, voi jokainen käyttäjä käyttää Windows 10 – käyttöjärjestelmää haluamallaan kielellä. Jos perheen tytär haluaa venäjän kielisen Windows 10:n kotikoneeseen, se onnistuu. Koneen järjestelmänvalvojan tunnuksillä käydään lisäämässä Russian – Cyrillic valinnat ja seuraavalla kirjautumisella vaihdetaan ja vaihtuu käyttöjärjestelmän kieli venäjäksi. Samoin perheen äiti jos on tottunut töissä käyttämään kaikkia englanniksi esim. työpaikan kielistandardin takia, hänelle voidaan laittaa käyttökieleksi edelleen englanti.

Mistä eri kielet löytyvät Windows 10:lle?

Kieliasetukset löytyvät: Settings-> Time & Language ->Area & Language ja voit siellä lisätä kielipaketteja. Tottakai suomen, venäjän ja ruotsin kielellä ko. tekstit ko. kielillä jos se on ollut kieli mikä on Järjestelmänvalvoja/Administrator tunnuksen oletuskielenä.
Huom! Usein kannattaa varmistaa se että on ajettu kaikki tarjolla olevat päivitykset Windows 10:een ennen kuin kielipaketti voidaan päivittää. Muuten voi tulla sellainenkin ihmeellisyss että kaikki näkyy flaamin kielellä kun yrittää tehdä päivitystä. Tällöin jostain kumman syystä Windows 10 luulee olevansa sellaisen yhteyden päässä että ko. yhteydestä pitää maksaa (mobiili, rajoitettu yhteystapa josta veloitetaan erikseen). Myös norjan ja turkin kielistä vastaavaa virheilmoitusta on tullut esille. Silloin tietokoneen asetuksista (valitettavasti on flaamin kielellä silloin jne) pitää etsiä missä on täppä päällä että lataus sallitaan ko. asetuksesta huomimatta. Varmimman sen saa tehtyä jos koneessa on LAN-verkkokortti ja saa sen sitä kautta Internet-yhteyteen koska tällöin ei ko. asetus ole päällä. Mutta kysy lisää, olen auttanut myös venäjän asetuksien osalta ko. tapauksissa.

Ja miten tämä Windows-palvelinten osalta?

Onko sinulle sanottu että etätyöpöydällä Windowsin ainoa kieli on englanti? Tämä ei ole pitänyt enää Windows 2008 Server – käyttöjärjestelmän ja sen jälkeisistä palvelinten osalta paikkaansa. Eli Windows 2008 Server R2 ja Windows 2012 Server osalta kielipaketit voi asentaa käyttäjille. Näin henkilöt voivat käyttää myös etäyhteydellä suomen kieleksi.
terveisin Jari
PS: Microsoft Office ja eri kielet? Kysy lisää