Datamääristä per kk muutama esimerkki

Moi,

erilaiset datapaketit ovat tulleet operaattoreiden osalta loppukäyttäjälle valittavaksi. Voit valita 3G- ja 4G-verkkojen välillä ja lisäksi kaistan kulutus Gigatavuissa per kuukausi. Esimerkiksi tarjous voi olla tämän tyylinen:

Laite ja 3G datapaketti

3G laihanetti 3 Gt/kk max 21 Mbs – 15 Euroa/kk

3G paksunetti 20 Gt/kk max 21 Mbs – 20 Euroa/kk

Laite ja 4G datapaketti

4G laihanetti 50 Gt/kk max 50 Mbs – 25 Euroa/kk

4G paksunetti 30 Gt/kk max 100 Mbs – 30 Euroa/kk

Sopimuskausi 24 kk, hinnat alv 0%. Liittymällä ei sinällään tarvitse olla määräaikaisuutta, mutta laite on 12 tai 24 kk sopimuksella jne jne.

Asia on ihan ok mutta jos käyttää paljon nettiä ja sen kautta tulee ohjelmistopäivityksiä niin helposti ylittyy kk-limit. Ja loppuasiakas ei osaa tai edes ymmärrä laittaa älypuhelinta tai tablettiaan kiinteään langattomaan WLAN-verkkoon vaan tekee päivityksen oman puhelinoperaattorin verkosta suoraan.

Pari esimerkkiä datan käytöstä

1. Varalinja ja WLAN projektikonttorille

Tarvitsemme asiakasWLANin tai varalinjan projektikonttorille siten että sen voi siirtää tarvittaessa paikasta toiseen. Huawein 593 – laite aivan erinomainen mutta valinta kohdistui siihen operaattoriin joka sai toimimaan sen ilman kk-käyttökatkoa. Normaalisti projektiporukalla on kaikki viimeisimmät älypuhelimet, tabletit, Spotifyt jne käytössä. Ja dataa siirtyy pilvipalveluissa tosi paljon erityisesti Outlookin ja Sharepoint Onlinen välillä eikä kukaan jaksa laskea Gt/kk ja ylimeneviltä osilta hintoja ja seurata sitä. Baana pitää olla koko ajan maksimissaan, eikö vaan?

2. koti- tai yrityskäyttö älypuhelimella tai tabletilla

Apple julkaisu iOS 6 – päivityksen 19.9. illalla Suomen aikaa. Jos päivität itselläsi olevan Apple iPadin tai iPhonen, päivityksen koko on seuraava:

Apple iPad 2 – iOS 6 päivitys Apple iPhone 4 – iOS 6 päivitys
 
Päivityksen koko 791 Mt
 
Päivityksen koko 599 Mt

Ja tuo on pelkän käyttöjärjestelmän päivitys. Lisäksi App Storessa oli välittömästi hyvin monesta ohjelmasta iOS 6 – versio. Noiden lataaminen over the air (OTA) oman datapaketin kautta siis syövät suoraan kk-kulutusta ellei käytössä ole esimerkiksi ADSL-linjan takana olevaa langatonta verkkoa.

3. Jos jaan oman puhelimen tai tabletin muille WLAN-ominaisuudella käyttöön

Tämä sellainen jossa datan määrä pitää myös ottaa huomioon. Itse käytän ko. asiaa työn puolesta ja silloin kaikki liikenne tulee sinun puhelinlaskuusi ja sen datapaketin kk-kulutukseen.

Eli kannattaa miettiä asiaa muutaman kerran. Erilaisia tapoja hoidella asia siis.

terveisin Jari