Hyvät Asiakkaani ja Lukijani,

Windows 10 tuli elokuun alussa ryminällä markkinoille. Ja viikolla 46 tulee Windows 10 – käyttöjärjestelmälle ensimmäinen iso päivitys, kaikille käyttäjille. Ennen se olisi mennyt nimellä Service Pack 1 mutta nythän Windows 10 päivittyy kuukausittain erilaisilla tietoturva- ja muilla ominaisuuspäivityksillä. Sisäiseksi versioksi tulee 10586, sama joka on viikon verran ollut kehittäjillä ja ensimmäisen aallon pilottikäyttäjällä.

windows-10-fall-update

Ja vuonna 2012 Lontoon olympialaisten kirjoittamani asiakasinfoni ja ennustamani “Twitterlandia on yleistynyt edelleen, jopa sote-neuvottelut ja viimeisin info niistä kerrottiin ko. tavalla. Muistakaa kesällä 2015 kertomani “Instagramlandia“- pystysuorat nettisivut ja niiden selailu. Mitä tarkoitan? Ota huomioon kaikessa se että nettisivustoja, nettikauppoja, mitä tahansa tietoa netistä katsotaan (äly)puhelimella pystysuoraan. Tätä tekee juuri Instagram, ainoastaan ja vain pystyasennossa. Seurasin kesällä 2015 Lontoon maanalaisessa, kaksikerrosbusseissa, taksijonoissa, ravintoloissa miljoonakaupungissa eri kansalaisuuksia ja miten he käyttivät laitteitaan.

Ota huomioon siis “Instagramlandia”, responsiivisten sivujen ja uusien selainten lisäksi. Sormella zoomailu ja sydämien lisääminen taggaamalla suoraan kuvia, siinä uusin käyttöliittymäkokemus myös nettisivuille. Lue lisää tästä aiheesta aikaisemmin kirjoittamastani “eri näkymät eri päätelaitteilla” – artikkelistani. Nyt lisäät siihen faktan että pystysuora on oletusnäkymä katsomiseen, eikö vaan? Tämä on suora toisto syksyn 2015 asiakasinfosta mutta nyt vielä enemmän ajankohtainen.

Windows 7 kesän 2016 jälkeen – miksi asentaisit uuteen toimistokoneeseen Windows 7:n?

Windowsin elinkaari eri käyttöjärjestelmien osalta on seuraava (tilanne 1.11.2015)
windows_end_of_sales_taulukko

Summa summarum: Windows 7 Professionalilla ja Windows 8.1:llä varustettujen uusien pc-tietokoneiden myynti lakkaa 31.10.2016. Sen jälkeen myytävissä pöytäkoneissa ja kannettavissa on esiasennettuna ainoastaan ja vain Windows 10. Ainoastaan suuryrityksillä ja ylläpitosopimuksilla hoidetut asiakkaat muodostavat poikkeuksen takarajaan koska niiden sopimukset voivat sallia vanhemman Windows-version valinnan tietokoneisiin.

Windows 7:n ja 8.1.n sellofaanipaketit (DVD-ROM versiot)  on jo lopetettu. Tottakai molempien käyttöjärjestelmien tietoturvatuki jatkuu vielä vuosikausia. Moni on pysynyt edelleen Windows 7:ssä koska Windows 8:n uudistukset käyttöliittymässä eivät miellyttäneet. Moni on toisaalta pysytellyt Windows 8.1:ssä muun muassa siksi, että Windows 10:n käyttäjäseuranta arveluttaa.
Henkilökohtainen kysymys? Miksi ostaisin esimerkiksi toimistokäyttöön Windows 7 – koneen kun sen saa esiasennettuna Windows 10 – käyttöjärjestelmällä? Vähän sama kuin ostaisi uuden auton mutta moottori on vuosimallia 2009 , kuten Windows 7:ssa? Tottakai se voi olla Volkkareiden osalta oleellinen asia mutta mieti asia vähintään kahteen kertaan. Semminkin jos haluat tehdä päivityksen keväällä tai kysellä 2016. Siinä ei tunti tai kaksi enää riitä “ilmaisen” päivityksen osalta vaan olisit voinut hoitaa asian ostopäätöstä tehdessä, eikö vaan?

Windows 10 tuli – oletko valmis ja halukas?

Olen aina ollut sitä mieltä että uusimpien versioiden kanssa kannattaa olla hyvissä väleissä. Eli osta ja ota käyttöön tietokoneiden ja ohjelmistojen viimeisimmät versiot. Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä että on asiakkaan aliarvioimista ja edun vastaista asentaa Windows 7 upouuteen kannettavaan, asentaa siihen ilmainen OpenOffice ja esimerkiksi pöytälaatikosta löytyvä vanha Microsoft Office 2010 – paketti. Mikäli vielä yrityksen sähköpostin asetuksissa käytetään IMAP ja/tai POP3 asetuksia ja mietitään lähtevän/saapuvan postin palvelimen asetuksia eri operaattoreiden asetuksilla töissä, kotona, matkoilla ollessa ja mitä tietoliikenneportteja käytetään niin onneksi olkoon! ==> olet 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä suoraan.

Ota yhteyttä miten asia käydään läpi ja siirryt vuoteen 2015 suoraan.

Windows-10-DoAudit

Instagramlandia ja #WindowsKymppi – terveisin Jari