Tervehdys Lukijani ja Asiakkaani,

ennen lumien tuloa marraskuu 2013 on ollut sateinen ja pilvinen. Viimeisen kuukauden aikana on omalta osaltani ollut pilveä enemmänkin. Korostan pilvipalveluiden osalta sitä faktaa että kannattaa miettiä erityisesti toiminnanohjauksen ja yrityksen kriittisten sovellusten osalta erilaisia vaihtoehtoja. Pilveen siirto sellaisenaan voi olla aivan väärä tapa ellei ota huomioon esimerkiksi tietoliikennenopeuksia, toimintatavan muutoksia ja sitä faktaa että pilvipalvelujen tarjoajan mukaan on sen jälkeen sopeutettava omia järjestelmiä.

Yksi hyvä tapa on aloittaa pilvipalveluiden mahdollisuuksien sekä niiden tuomien mahdollisten kustannussäästöjen kartoittamisella. Ota  yhteyttä IT auditoinnin osalta.

Windows 8.1 tai Windows 8 sinulla käytössä?

Jos sinulla on Windows 8.1 käytössä, niin sekä sen että Windows 8:n mukana tulee Aloitusnäyttöön ns. liikkuvat tiilet ominaisuus. Käytä Windows 8:n mukana tulevaa IE – selainta ja laita sivusi Suosikkilistaan. Mikäli nettisivuille on laitettu tuki liikkuville tiilille, ne tulevat näkyviin halutun kokoisena Aloitussivulle. Voit kokeilla mm. kuvassa olevien nettisivujen avulla ko. toimintaa.

Windows81_liikkuvat_ruudut

Piilo-ominaisuus Windows 8.1:n kosketusnäytöissä

Windows 8.1:n mukana tulee kosketusnäytöille ohjelma joka on piilotettu mutta toimii ok. Sen nimi on slidetoshutdown.exe ja se löytyy c:\windows\system32 – hakemistosta.

slidetoshutdown-windows-8-koneille

Hiiren oikean nappulan avulla voit tehdä aloitusnäytölle tai tehtäväpalkkiin kiinnityksen.

Windows_81_aloitusnayttoon-sulkeminen

sulje_pyyhkaisemalla

Homma toimii ok, ota ihmeessä käyttöön!

Mitä muuta talven 2013 ja kevään 2014 aikana?

Jatkan erityistoimeksiantoja, mm. Windows 8.1, Office 365ja Office 2013 sellaisia yhdessä uusien älypuhelinten osalta joiden kanssa olen viikottain tekemisissä. Edelleen siis sovelletaan sekä uutta että vanhaa, hyvin toimivaa tekniikkaa mahdollisimman käytännöllisesti siis.

Muistutus: Windows XP tuki – päättyy virallisesti siis huhtikuussa 2014

Olen kirjoittanut tämän kappaleen aikaisemminkin, muistutuksena:

Microsoftin ilmoituksen mukaan sekä Windows XP-käyttöjärjestelmän että Microsoft Office 2003 – toimistopaketin tuotteiden tuki päättyy 8.4.2014. Mitä tämä tarkoittaa? Sitä että Windows XP sekä Office 2003 versioihin ei toimiteta ko. päivämäärän jälkeen ohjelmistopäivityksiä. Normaaleihin Microsoft-päivityksiin sisältyvät ohjelmapäivitykset  jotka auttavat suojaamaan konetta mm. vakoiluohjelmilta sekä muilta haittaohjelmilta. Sekä Windows XP että Microsoft Office 2013 toki toimivat tuen päättymisen jälkeen mutta samalla ne altistuvat ulkoisille uhille mm. verkkorikollisten toimesta. Eri lähteiden mukaan Microsoft saa tietoturva-aukon tukittua noin kahden-kolmen viikon sisällä aukon ilmestymisestä. Entä mitä tapahtuu huhtikuun 2014 jälkeen siis? Tietoturva-aukkoja ei silloin tuki kukaan, eikö vaan?

Arvioiden mukaan noin 39 % Internet yhteydessä olevista koneista on Windows XP-käyttöjärjestelmällä varustettuja. Suomessa luku on selvästi pienempi ja pienenee laitteiden uusimisten myötä koko ajan. Nyt on kuitenkin viimeiset ajat ryhtyä suunnittelemaan mitä ko. ohjelmien osalta kannattaa tehdä. Autan mielelläni asiakkaita päivitysten tekemisessä ja erityisesti suunnittelussa mitä kaikkea kannattaa ottaa huomioon. IT auditointi on oiva tapa käydä myös nämä asiat läpi siis!

Kotikäyttäjät ja joulupakettiin

Japa - Windows 8.1 Preview aloitusnakyma

Kotikäyttäjät eivät ole asiakkaitani mutta esim. kiintolevyn rikkoutumiskysymykset, ohjelmistojen päivitykset, lisenssit, onko paras puhelin Samsung, Nokia vai Apple?, kannattaako hankkia Mac vai Windows?, voinko asentaa Officen version kuinka moneen koneeseen?, miten siirrän ohjelman toiseen laitteeseen yms. kysymykset joihin tottakai vastailen.

Ja mitä joulupukin konttiin? Minun suositukseni on kosketusnäytöllinen Windows 8.1, ja puhelimissa sekä tableteissa ei oikein muuta saa kuin kosketusnäytöllisiä kapuloita. Lisäksi kannattaa tarkistaa että ne noudattavat uusimpia standardeja. Kokeile näkyykö ko. laitteen sivuilla esim. tämä https://www.doaudit.fi/ kunnolla. Sivu noudattaa HTML5 – standardia ja viimeisiä mobiiliasioita mm. skaalautuvuuden osalta. Jos se ei näy, katso toista laitetta, eikö vaan?

Niiden pitäisi näkyä tämän tyylisesti:

DoAudit_mobile_responsive_design_konsepti

Zoomaile ja katso miltä näyttävät esim. Samgungin, Lumian tai Applen näytöillä ja sen perusteella päättele onko käsissäsi oleva laite nykypäivää. Jos haluat infoa miten ja mitä pitää ottaa huomioon sosiaalisen median, mobiiliteemojen ja uusien selainten osalta niin voidaan käydä läpi ilman muuta muun tietoteknisen auditoinnin ja konsultoinnin yhteydessä.

Oikein hyvää talven odotusta ja ota ihmeessä rohkeasti yhteyttä.

Marrraskuisin ja talven odotusterveisin 2013 – terveisin Jari

Jari Harju jari.harju(at)doaudit.fi | +358 40 566 8833

DoAudit Oy Lappeenranta | https://www.doaudit.fi |

// IT auditointi & erityistoimeksiannot // haastavien IT-ympäristöjen konsultointia // Windows & Mac, tabletit ja älypuhelimet // tietoliikenne ja Computer Forensics