Arvoisa lukijani ja asiakkaani,

nykyään hyvin usein minulta kysytään ensimmäisenä: Japa, mikä juuri NYT on ajankohtaista? Yritän muutamalla esimerkillä kertoa mitä itse uskon vuoden 2012 trendin olevan.

Pilvipalvelut – cloud computing

Cloud computing – pilvipalvelut – ovat ulkoistuksen osalta monien mietintälistan kärkisijoilla. Lisäksi Nokian uusi Windows Phone on se jota verrataan ominaisuuksilta sekä Applen että eri merkkisiin Android – puhelimiin.

Microsoftin pilvipalvelut - konsepti

Olen aikaisemmin kirjoittanut keväällä 2011 mies ja koira – organisaation käyttökokemukset (lue: DoAudit Oy) kun Microsoft Office 365 oli vielä testivaiheessa. Kahdeksan kuukauden aikana Irlannissa/Hollannissa olevassa pilviympäristössä on ollut kaksi varsinaista käyttökatkoa, ajaltaan muutama tunti molemmilla kerroilla. Ensimmäistä katkoa en itse edes huomannut, oli ilta-yöaikaan mutta toinen katko sattui yhtenä pe-aamuna elo-syyskuussa. Siinä kyse oli DNS-nimipalvelun ongelmasta, ei varsinaisesta Exchange Onlinen sähköposti-kalenteri-kontaktitietojen palveluiden päällä poissa olemisesta.

Etelä-Karjalassa olen ollut eri projekteissa mukana ottamassa käyttöön tai konsultoimassa pilvipalveluita. Käytännössä jokaisessa lopputulos on ollut nykyisen sähköpostiympäristön siirtäminen MS Office 365 – konseptiin. WWW-sivujen osalta muutama on myös alkanut julkaisemaan SharePoint Onlinen kautta nettisivunsa. Kuitenkin yleisemmin SharePoint on samalla otettu organisaation extranet-ratkaisuksi. Se mikä on ollut positiivisin käyttökokemus ja saanut VAU-elämyksiä autodiscover-toiminnon lisäksi (autodiscover: sähköposti-kalenteri-asetukset tulevat suoraan etunimi.sukunimi@yritys.fi ja salanalla, ei mitään lähtevän/saapuvan postipalvelimen POP3/IMAP/porttiasetuksia älypuhelimissa, tableteissa tai Office 2007/2010:ssa) on itse asiassa ollut Microsoft Lync.

Lync - VAU-elämyksiä asiakkailla
Lync toimii myös Macissä

Joulu ja kevät 2012 – mitä tulossa?

Tämän joulun hittituotteeksi muodostuvat uudet älypuhelimet (Android-pohjaiset ja iOS-pohjainen Apple), tabletit, niiden uudet ominaisuudet ja niiden hyöty- sekä myös hupikäyttö. Nokian Windows Phone ei tule Suomen joulumarkkinoille joten sen kysyntäpiikki ajoittuu vasta tammi-helmikuulle. Erityisesti ko. laitteiden kytkeminen yritysten tietoliikenneverkkoihin vaikuttavat jo nyt ja myös vuoden 2012 alussa yritysten infraan ja järjestelmiin.

SEPA – Single European Payment Area, jossa tapahtuivat mm. käänteinen ALV rakennusalalle 1.4.2011 alkaen, verotilien muutokset sekä pankkien kanssa syksyllä tehdyt uudet SEPA-sopimukset ja järjestelmäpäivitykset teettivät loka-marraskuussa kaikissa ATK-järjestelmissä todella paljon muutoksia. Osalla meni kaikki aivan pieleen, osa oli varautunut paremmin asiaan. Jokaisen yrityksen kannattaa varautua vuoden 2012 aikana muutoksiin, lainsäädännön kautta tulee pakollisia muutoksia sekä Suomen valtion että EU:n kautta entistä enemmän myös tulevaisuudessa.

Se minkä henkilökohtaisesti uskon lyövän läpi keväällä 2012?

Nokian Windows-puhelimen integroituminen Exchangeen

Miksi näin? Exchange-integraatio, tutut Office-sovellukset ja Androidille ja Applelle kilpailukykyinen vaihtoehto, myös hinnaltaan. Nyt jos koskaan kannattaa samalla miettiä erityisesti oman organisaation palvelinpään sähköpostin rakenne ja kuinka se on toteutettu. Jos @yritys.fi postilaatikon osalta pitää/täytyy/saa/pääsee laittamaan seuraavia asetuksia (esimerkkinä):

Yritys X – sähköpostiasetukset:

Sähköpostitilit jotka olet luonut hallintapaneelissasi ovat käytettävissä sähköpostiohjelmistossasi seuraavin asetuksin:
POP3 osoite: mail.yritys.fi Portti:110
SMTP osoite: mail.mail.fi Portti:8025 tai 26 (tai vaihtoehtoisesta 587 tai 465)
Käyttäjätunnus: Sähköpostiosoite jonka olet luonut hallintapaneelissasi (esimermiksi hbjjva-43)
Salasana: Salasana jonka olet luonut hallintapaneelissasi käytettävällesähköpostiosoitteelle (esimerkiksi 34fdH!d4#)
SMTP vaatii salasanakäytännön ilmoittamisen sähköpostiohjelmistossa, elikohtaan ilmoitetaan ne tiedot jotka olet jo lisätty sähköpostin luonnin yhteydessä.
Valinnaisia sähköpostiasetuksia löydät verkkosivuiltamme palvelujen ohjeista…

Ja tämä sama litania kerrotaan uein myös WWW-sivujen hallintaan, FTP-tilien hallintaan jne jne => tällöin kannattaa miettiä uudestaan koko konsepti. Lisäksi sähköpostin levytilan maksimikoko sellainen joka kannattaa käydä läpi omassa organisaatiossasi.

Erityistoimeksiannot

Oletko menettänyt tiedostosi? Erityistoimeksianto voi olla:

Tietojen palautus kovalevyiltä | Tietojen palautus kannettavista tietokoneista | Tietojen palautus pöytätietokoneista | Tietojen palautus palvelimista | Tietojen palautus RAID-järjestelmistä | Tietojen palautus nauhoilta |  Tietojen palautus käyttöjärjestelmästä riippumatta | Tietokantojen palautus | Tietojen palautus etäpalveluna | Tietojen palautus VMware ja virtuaalikoneympäristöissä | Varmuuskopiointi & Arkistointi | Sähköisen aineiston tutkinta | Tietojen hävittäminen

Lisäksi yli 200 eri tiedostomuodon avaaminen, ja erilaiset selvitykset lex Nokiaa noudattaen. NDA, Non-Disclosure Agreement, on luonnollisesti osana näissä toimeksiannoissa.

Kysy erityistoimeksiannoista lisää, sovelletaan kaikkea mahdollista osaamista niiden osalta, SuoraanSuoneen!

Elämme  mielenkiintoisia aikoja

joten kysy pilvistä ja uusista tekniikoista ihmeessä lisää. Tehdään samalla esimerkiksi SuoraanSuoneen-tekniikalla koko yrityksesi ATK-tilanteen selvitys, riippumattomasti ja puolueettomasti. Ja katsotaan mikä on organisaatiollesi järkevin tapa hypätä nykyaikaan tietojärjestelmien osalta. Se voi olla täysin pilvipohjainen, täysin organisaation sisäinen ratkaisu tai ns. hybridimalli jossa osa palveluista tulee pilvestä, osa on talon omassa lähiverkossa ja osa tulee operaattorin/palveluntarjoajan extranet-konesaliratkaisusta.

Ota yhteyttä siis!

Talvi 2011 asiakasinfoterveisin Jari