Hyvä lukijani,
heti alkuun tärkein eli jos on jotain kysymyksiä tai haluat kysyä jotain, niin… Teoston suuntaan on monilla organisaatiolla ja yhdistyksillä ollut erikoislupa ja poikkeuslupa julkaista musiikkia sisältäviä tallenteita. Tämä poikkeus kuitenkin poistui nyt 1.9.2020 alkaen. Organisaatiot saavat edelleen striimata ilmaiseksi Facebookiin, mutta tallenteisiin tarvitsee Teostolta maksullisen mediapienluvan, johon seuroilla tai pienillä organisaatioilla ei välttämättä ole varaa. Mahdollisten muiden videoiden osalta (jotka eivät sisällä musiikkia) videot ovat jatkossa nähtävillä 13 vuorokauden ajan. Tämä johtuu siitä että EU:n saavutettavuusdirektiivi astuu voimaan 23.9.2020. Saavutettavuusdirektiivin yksi suuri vaikutus on se että kaikkien julkisoikeudellisten yhteisöjen videot tulee tekstittää 14 vuorokauden kuluessa videon julkaisemisesta. Saavutettavuus on erittäin tärkeää mutta voi aiheuttaa siis käytännön ongelmia. Valitettavasti tekstittäminen on kuitenkin vielä niin työlästä hommaa että aika ja raha eivät riitä siihen.Muutamia organisaatiota joita koskee käytännössä
- ammattikorkeakoulut ja yliopistot
- kunnat, kuntien organisaatiot, kunnalliset liikelaitokset ja kuntayhtymät
- Kunnan omistama vuokrataloyhtiö
- Kuntien elinkeinoyhtiöt
ja esimerkiksi Suomen Asianajajaliitto, ylioppilaskunnat, metsäkeskukset, Metsästäjäin keskusjärjestö, riistanhoitoyhdistykset, paliskunnat, kauppakamarit sekä kalastusalue ovat myös mukana. Vilkaise noita ja mieti ajankohtaa 23.9.2020 siis. Maailmanlaajuisesti jopa 15 % ihmisistä ei pysty käyttämään verkkopalveluita koska niitä ei ole suunniteltu oikein. Siksi saavutettavuusdirektiivi on olemassa. Tavoite on, että kaikki voisivat käyttää digitaalisia palveluita tilanteesta riippumatta. Tämä tiedoksi ken saavutettavuutta miettii.
Saavutettavuus käytännössä
Nykytyökaluilla on mahdollista tehdä kunnollinen digilehden joka toimii pystyyn tai vaakaan eri päätelaitteella ja haku toimii osana sivustoa. Lisäksi on voitu soveltaa myös graafista ohjeistusta ja värejä sekä tietenkin logoa ja mahdollisuuksien mukaan myös mahdollisimman luettavaa fonttia. Tiedoksi että ko. työkalusta on tullut uusi versio ja se auttaa poistamaan Adobe Flash animaatiot. Oletko myös huomannut tämän infon eri selaimilla?
Todella monella sivustolla on tehty esim. koulutusmateriaalia hyödyntäen Adoben Flash – laajennusta ja myös erilaisissa ”digilehti”-julkaisussa. Nämä siis poistuvat vuoden vaihteessa. Ja ne julkaisut jotka hyödyntävät ovat ongelmissa luonnollisesti. Käytäntö on eri asia kuin mitä ja miten tehty. Punavihervärisokeat, heikon näkökyvyn omaavat tai henkilöt joilla vaikeuksia käyttää hiirtä ja näppäimistöä tai kosketusnäyttöä > hyvin harvoin mietitään asiaa mitenkään. Digilehteen saa myös laitettua omasta julkaisusta esteettömän version ja se näkyy näin ko. kuvakkeella:
Laitoin ko. PDF-tiedoston tuohon esimerkkinä vaikka oikeasti ei lum.fi toimintakäsikirja toimikaan noin koska esteetöntä tapa pitäisi käyttää jo alkuperäistä julkaisua tehdessä. Eli jos toimintakäsikirja tehdään Word – tekstinkäsittelyllä, siellä otetaan asia huomioon ja kun dokumentti tehdään Adoben PDF-tiedostoksi, siinä huomioidaan ko. ohjelman osalta esteettömyysasiat. Ja vaikka nettisivustolle laitetaan se ladattavaksi ja käytetään ko. symbolia joka valittu esteettömyyden symboliksi niin itse julkaisu on kaikkea muuta siis. Ota yhteyttä jos tarvetta saada kunnollinen digilehti. Muutamia esimerkkejä:
Viimeisimmät artikkelit
Tottakai olen julkaissut myös vuoden 2020 aikana normaaliin tapaan eri aiheista artikkeleita ja ne löytyvät sivustolta erillisinä artikkeleina. Jos ko. artikkelit tai sivut herättävät kysymyksiä, allekirjoittaneelta saa lisätietoa.
Microsoft 365 projektini
Nämä projektit ovat se mihin olen erikoistunut. Jos tarvetta integroida Microsoft Dynamics, erilaiset intranet- ja extranet-projektit sekä muut tavat hyödyntää myös mobiililaitteita niin ota yhteyttä miten pystyn auttamaan. Jos oma osaaminen ei ole sinulle oikea, etsitään yhdessä sopiva partneri toteutuksille.
Syksy 2020 asiakasinfo – terveisin Jari
= = = =
Jari Harju jari.harju(at)doaudit.fi | +358 40 566 8833
DoAudit Oy Lappeenranta | https://www.doaudit.fi | Twitter@DoAudit |
// erityistoimeksiannot // Microsoft 365 // Windows & Mac, tabletit ja älypuhelimet // IT auditointi