Hyvät Asiakkaani ja Lukijani,

vuonna 2012 olin Lontoon olympialaisissa koko kahden viikon ajan ja tänä kesänä tein kolmen vuoden tauon jälkeen paluun Westfieldiin. Kuningatar Elisabetin stadionalue on muuttunut totaalisesti, uimahalli ja tietysti olympiastadion olivat paikallaan mutta muuten Stratfordin alue on kokenut positiivisen muutoksen.

Heinä-elokuun vaihteessa 2012 kertoilin että “Twitterlandia on uusin villitys, ja sen jälkeen Twitter yleistynyt kaikkialle. Nyt ennustan uudeksi asiaksi pystysuorat nettisivut ja niiden selailu, olkoon nimenä “Instagramlandia“. Mitä tarkoitan? Ota huomioon kaikessa se että nettisivustoja, nettikauppoja, mitä tahansa tietoa netistä katsotaan (äly)puhelimella pystysuoraan. Tätä tekee juuri Instagram, ainoastaan ja vain pystyasennossa. Seurasin Lontoon maanalaisessa, kaksikerrosbusseissa, taksijonoissa, ravintoloissa miljoonakaupungissa eri kansalaisuuksia ja miten he käyttivät laitteitaan. Pääosalla olivat Applen, Samsungin ja Sonyn kapulat, ei juuri ollenkaan Nokian laitteita. Lisäksi tabletteja ei ollut niin paljon kuin vuoden 2012 Lontoon kisoissa mutta koko on kasvanut puhelimissa myös lähelle minitablettien kokoa.

Ota huomioon siis “Instagramlandia”, responsiivisten sivujen ja uusien selainten lisäksi. Sormella zoomailu ja sydämien lisääminen taggaamalla suoraan kuvia, siinä uusin käyttöliittymäkokemus myös nettisivuille.

Kolme vuotta sitten – Lontoossa 2012…

Eniten käytetty sovellus oli luonnollisesti kisojen virallinen tulosseurantasovellus sekä Join In – mitä Lontoon 2012 kisoissa tapahtuu –  jotka tosi moni oli asentanut älypuhelimeensa.

Lontoon 2012 kisojen aikana tein myös epävirallista tutkimusta millaisia puhelimia katsojat käyttävät. Peruspuhelimia ei siis ollut oikeastaan kenelläkään ja valitettavasti oli todettava Nokia hukkuminen ynnä muut puhelimen kategoriaan. Samsung Galaxy ja Apple iPhone olivat elokuussa 2012 aivan ylivoimaiset, kolmantena puhelimena  Suomessa oikeastaan tuntematon Blackberry.

Tässä merkkien pohjalta tukkimiehen kirjanpitoa sadasta puhelimesta katsomoissa:

  • Apple 41 kpl
  • Samsung  32 kpl
  • HTC 10 kpl
  • Blackberry 10 kpl
  • LG 4 kpl
  • Nokia 4 kpl
  • muut 3 kpl

Ja samaan aikaan Suomessa 2015…

KOSKETA, HIPELÖI ja SORMEILE kaikkialla! Jokaisen aikaansa seuraavan organisaation kannattaa miettiä kuinka sormella zoomataan tekstiä, kuvia pyöritetään 360 astetta ja kuinka niitä katsotaan joko vaaka- tai pystysuunnassa tableteilla/älypuhelimilla. Miten tämä onnistuu? Mieti IT auditointia tai konsultointia, katsotaan läpi uusi tapa, uutta tekniikka hyödyntämällä.

Tee pikatesti samalla: Joko sinun nettisivusi ottavat huomioon vaaka- ja pystysuunnan käännön kun kokeilet niitä omalla puhelimellasi?

Pystysuora näkymä Vaakasuora näkymä
doaudit-pystyyn-elokuu-2015-nakyma doaudit-vaakaan-elokuu-2015-nakyma

Lue lisää tästä aiheesta aikaisemmin kirjoittamastani “eri näkymät eri päätelaitteilla” – artikkelistani. Nyt lisäät siihen faktan että pystysuora on oletusnäkymä katsomiseen, eikö vaan?

Windows 10 – oletko valmis?

Olen aina ollut sitä mieltä että uusimpien versioiden kanssa kannattaa olla hyvissä väleissä. Eli osta ja ota käyttöön tietokoneiden ja ohjelmistojen viimeisimmät versiot. Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä että on asiakkaan aliarvioimista ja edun vastaista asentaa Windows 7 upouuteen kannettavaan, asentaa siihen ilmainen OpenOffice ja esimerkiksi pöytälaatikosta löytyvä vanha Microsoft Office 2010 – paketti. Mikäli vielä yrityksen sähköpostin asetuksissa käytetään IMAP ja/tai POP3 asetuksia ja mietitään lähtevän/saapuvan postin palvelimen asetuksia eri operaattoreiden asetuksilla töissä, kotona, matkoilla ollessa ja mitä tietoliikenneportteja käytetään niin onneksi olkoon! ==> olet 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä suoraan. Ota yhteyttä miten asia käydään läpi ja siirryt vuoteen 2015 suoraan.

Windows-10-DoAudit

Windows 10 on saatavilla Windows 7 Service Pack 1 – koneisiin ja Windows 8.1 – koneisiin. Ilmainen päivitys on ilmainen, lukuunottamatta asennukseen kuluvaa aikaa ja vaivaa. Samalla kannattaa miettiä mitä muuta kannattaa ottaa huomioon omassa ympäristössäsi. Kuulostaa lähes uskomattomalta että annetaan ohjeita olla asentamatta Windows 10 – käyttöjärjestelmää kun mukana tulee uusi selain, Microsoft Edge. Maailma muuttuu kuten huomaamme Lontoon 2012 kisoista on muuttunut. Selain ei ole enää se ainoa tapa, Apple Appstoren, Android-puhelinten Google Play – kaupan tai Nokia Lumian Windows Kaupasta saatavat sovellukset ovat ohjelmistoja  joilla käytetään Twitteriä, Facebookia, Instagramia, MTV Katsomoa, YLEn Teksti-TV:tä jne. Ainoastaan Nokian puhelinten käyttäjät käyttävät nettiselaimen kautta Facebookia tai yrittävät lukea firman postia nettiselaimen osoitteella. Sitä varten on oikeat ohjelmistot Apple iPhonessa, Samsungissa/Sonyssa/Android-laitteissa joilla koko yrityksen sähköpostit, kalenterit ja kontaktit synkronisoituvat kaikissa päätelaitteissa, 15 sekunnin viiveellä. Myös Nokian Lumiaan, ja tottakai Windows 10 – koneisiin löytyvät oikeat ja kunnolliset työvälineet. Ja kysy oman ohjelmistosi toimittajalta joko se käyttämäsi sovellus toimii muussakin kuin Internet Explorer 9-versiossa. Tai löytyykö asennuspakettia Windows XP:n jälkeiseen aikaan? Mikäli vastaus on muminaa tai muuta epäselvää, mieti vakavasti toimittajan vaihtoa.

Palatakseni selain-asiaan vielä:  Tottakai Windows 10:n Microsoft Edgestä pääsee suoraan avaamaan Internet Explorer 11 – selaimen joka on myös Windows 7:n päivitysten mukana tullut oletusselain. Lisäksi voit asentaa ja vaihtaa oletusselaimeksi Windows kymppiin Google Chromen, Mozilla Firefoxin tai vaikkapa Operan. Windows 10 on tullut jäädäkseen, teen ainoastaan ja vain Windows 10 – konsultointia ja asennuksia, ota yhteyttä. Katsotaan ja haastetaan yhdessä Windows 10 – taipuuko se yksin tai yhdessä Mac OS X Yosemiten kanssa Microsoft Office 2016 – version kera eri tarpeisiin?

Milloin meidän ostoskeskuksissa 30 minuutin lataus?

Isoissa ostoskeskuksissa oli tarjolla uusille puhelimille latausaikaa. Kaikkein yleisin vaihtoehto oli 30 minuutin latausaika jonka jälkeen virransyöttö loppui. Milloin näemme Etelä-Karjalassa ensimmäisen ko. pöntön? Esimerkki on myös olympiakylän vieressä nyt olevasta isosta Westfieldin kompleksista:

westfield-chargebox-free

Lontoo 2015 ja #WindowsKymppi – terveisin Jari