Moi Lukijani ja Asiakkaani,

syksyn 2013 ohjelma näyttää enemmän ja vähemmän pilviseltä… mutta edelleen kannattaa pitää mielessä että kannattaa miettiä erityisesti toiminnanohjauksen ja yrityksen kriittisten sovellusten osalta erilaisia vaihtoehtoja. Yksi tapa on aloittaa pilvipalveluiden mahdollisuuksien sekä niiden tuomien mahdollisten kustannussäästöjen kartoittamisella. Siirtyminen Microsoft Office 365 – pilvipalveluun on helpompaa kuin koskaan ja esimerkiksi Office-paketti on monesti syytä päivittää  uusimpaan versioon. Ja Windows XP – Office 2003 – Outlook Express yhdistelmästä on syytä päästä vikkelästi eroon, eikö vaan? Vuonna 2002 “minun luotettu henkilökohtainen laitteeni” esityksessä olevia tuotteita on edelleen käytössä. Suunnilleen samaan aikaan tuli Windows XP ja Office 2003 – paketti joten kannattaa miettiä onko ne nykyaikaisia työkaluja vuonna 2013…

My_personal_trusted_device.png

Lisäksi kannattaa miettiä strategia työasemien, päätelaitteiden ja muun perusinfrastruktuurin osalta. Windows 8.1 ilmestyy lokakuussa ja mitä muuta kannattaa huomioida 2 – 3 vuoden aikajänteellä. Älypuhelimet ja tabletit ovat nykypäivää, samoin mobiilimaailman ymmärtävät nettisivut. Tätä varten IT auditointi on minusta se perusasia joka kannattaa tehdä.

Mitä muuta syksyn 2013 aikana?

Jatkan erityistoimeksiantoja, mm. Windows 8.1, Office 365ja Office 2013 sellaisia yhdessä uusien älypuhelinten osalta joiden kanssa olen viikottain tekemisissä. Edelleen siis sovelletaan sekä uutta että vanhaa, hyvin toimivaa tekniikkaa mahdollisimman käytännöllisesti siis.

Windows 8.1 ilmestyy lokakuussa 2013

Moni on kaivannut Käynnistä/Start – nappulaa Windows 8:ssa mutta se ollut oikeastaan tarpeellinen niille joilla ei ole kosketusnäytöllistä kannettavaa käytössä. Lisäksi on ollut saatavilla kolmannen osapuolen tekemiä Käynnistä – nappuloita. Ja olihan sen mukana jo elokuun 24. päivä vuonna 1995, siis 18 vuotta sitten:

Mutta jos haluat sen sen takaisin Windows 8:n osalta, se tekee paluun Windows 8.1:n ilmaisen päivityksen myötä lokakuussa 2013.

Windows XP tuki – päättyy virallisesti siis huhtikuussa 2014

Microsoftin ilmoituksen mukaan sekä Windows XP-käyttöjärjestelmän että Microsoft Office 2003 – toimistopaketin tuotteiden tuki päättyy 8.4.2014. Mitä tämä tarkoittaa? Sitä että Windows XP sekä Office 2003 versioihin ei toimiteta ko. päivämäärän jälkeen ohjelmistopäivityksiä. Normaaleihin Microsoft-päivityksiin sisältyvät ohjelmapäivitykset  jotka auttavat suojaamaan konetta mm. vakoiluohjelmilta sekä muilta haittaohjelmilta. Sekä Windows XP että Microsoft Office 2013 toki toimivat tuen päättymisen jälkeen mutta samalla ne altistuvat ulkoisille uhille mm. verkkorikollisten toimesta. Eri lähteiden mukaan Microsoft saa tietoturva-aukon tukittua noin kahden-kolmen viikon sisällä aukon ilmestymisestä. Entä mitä tapahtuu huhtikuun 2014 jälkeen siis? Tietoturva-aukkoja ei silloin tuki kukaan, eikö vaan?

Arvioiden mukaan noin 39 % Internet yhteydessä olevista koneista on Windows XP-käyttöjärjestelmällä varustettuja. Suomessa luku on selvästi pienempi ja pienenee laitteiden uusimisten myötä koko ajan. Nyt on kuitenkin viimeiset ajat ryhtyä suunnittelemaan mitä ko. ohjelmien osalta kannattaa tehdä. Autan mielelläni asiakkaita päivitysten tekemisessä ja erityisesti suunnittelussa mitä kaikkea kannattaa ottaa huomioon. IT auditointi on oiva tapa käydä myös nämä asiat läpi siis!

Japa - Windows 8.1 Preview aloitusnakyma

Oikein hyvää syksyä ja ota ihmeessä rohkeasti yhteyttä.

Syksy 2013 – terveisin Jari

Jari Harju jari.harju(at)doaudit.fi | +358 40 566 8833

DoAudit Oy Lappeenranta | https://www.doaudit.fi |

// IT auditointi & erityistoimeksiannot // haastavien IT-ympäristöjen konsultointia // Windows & Mac, tabletit ja älypuhelimet // tietoliikenne ja Computer Forensics