Arvoisa asiakkaani ja lukijani,
Lontoon olympialaisissa paikan päällä käynti avasi entistä enemmän sitä mihin suuntaan olemme menossa. Kesän 2012 – asiakasinfoissa sivusin aihetta eli “Responsive Design”. Alla on muutamia esimerkkejä ko. asiasta. En ole graafisen alan ammattilainen mutta pyrin toteuttamaan projekteja joissa loppukäyttäjät itse myös saavat ahaa-elämyksiä käyttämällä tavallisia tuotteita. Mitään NASAn avaruusinsinööriä ei tarvita kun nykyään materiaalia tuotetaan eri medioihin (WWW-sivut, Twitter, Facebook, Twitpic, jne) eri työkaluilla.
Sivuan syksy 2012 – infossa myös lyhyesti Windows 8 ja Office 2013 asioita. Käytän niitä molempia tavallisessa käytössä päivittäin joten voit kysyä todella käytännön tason kommenteista sekä eri ohjelmien yhteensopivuudesta niiden osalta. Varsinaiseen IT auditointiin käytän erillisiä laitteita ja ohjelmistoja, ja niissä on tavallisesti Windows 7 perustana. Muutamat erityistoimeksiannot vaativat vielä myös Windows XP-ympäristöä, lähinnä sarjaporttien osalta.
terveisin Jari Lontoosta
Responsive Design
Oletko katsonut miltä yrityksesi sivut näyttävät Nokia Lumialla, Samsung Galaxylla, Applen iPhonella tai tablet-laitteilla?
London Olympics 2012 -sivut:
Apple iPhone |
Apple iPad |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Tämä jälkeen verrataan miten näkyvät DoAuditin sivut:
Kokeile samaa omien sivujesi osalta. Onko lopputulos niiden skaalautuvuus käytetyn päätelaitteen mukaan?
Aikamoinen muutos siis tapahtunut viimeisen kahden vuoden aikana myös nettisivujen osalta, eikö vaan? Sosiaalisen median käyttö on räjähtänyt ja Lontoon kisoissa Twitter ollut todellinen läpimurto. Mutta kun ajattelee tarkemmin, maksimissaan 140 merkin tekstiviesti jota Twitterissä käytetään. Eikö se keksitty jo SMS-viesteissä?
Sijaintipalvelut olivat käytännössä pakko olla päällä ja käytössä mm. kuljetuksissa. Kisojen virallinen Join In – sovellus osasi hakea bussi-juna-maanalaisyhteyden suoraan majoituspaikasta kisapaikoille todella hyvin. Kokeilin samalla sijaintipalveluita muutenkin, voit zoomailla rullahiirellä alla olevaa kuvaa:
Kosketusnäyttö ja zoomaukset
Olympiakisoissa tablettien ja älypuhelimien käyttö siis räjähti silmille. Jokaisesta suorituspaikasta oli 3D-esitys, niitä pystyi tablet-laitteilla zoomailemaan yms. Kokeilin “köyhän miehen versiota”, Microsoftin Photosynth-ohjelmaa jonka saa ilmaiseksi Apple iPhonelle:
Earl’s Court, Photosynth ja 360 astetta, kisojen lentopalloareena, tunti ennen peliä kuvattu iPhonella
En oikein osaa odottaa tuon parempaa, ihan vastaavia ohjelmia on myös Androidille käytössä. Nokia Lumian kameraan on tullut myös lisäpalikat ja tehosteet mutta sen puutteeksi huomasin ettei sillä voi tehdä panoraamakuvaa kuin vaakasuoraan. Tai sitten en osannut käyttää mutta yritin pystysuorassa kuten iPhonella tuon saa tehtyä.
Windows 8
Windows 8 sekä Windows Phonen uusi versio ovat tulossa lokakuussa. Voit lukea myös Windows 8 kokemuksistani. Kannattaa miettiä miten erityisesti Windows XP ja Office 2003 – ympäristöistä siirtyminen on toteutettavissa. Jos käytössä on Windows 2003 Small Business Server – (ja siellä oleva Exchange 2003 – sähköpostipalvelin) ympäristö, alkaa olla todellinen ongelma ko. ympäristön päivittäminen ajan tasalla.
Office 2013
Microsoft Office on siirtynyt myös pilveen. Tällä hetkellä on tarjolla Office 2013 Preview – esiversio. Sen osalta voit lukea myös Office 2013 – käyttökokemuksistani. Office 2007 – käyttäjät ovat sellaisella tasolla että päivitys ei välttämättä ole vielä ajankohtainen ja Office 2010 – käyttäjät voivat odotella uuden 2013 – version osalta. Mutta erityisesti Office 2003 on niin vanha että se ei tue mitenkään uusimpia tiedostomuotoja ja Microsoftin Office Web Apps – tapaa työskennellä missä tahansa, millä päätelaitteella tahansa. Microsoftilla se kulkee nimellä Office 365, ja Googlella on yritykselle vastaava tapa toimia Google Apps for Business – nimellä.
ET – erityistoimeksiannot
Nämä jatkuvat edelleen ja ota ihmeessä rohkeasti yhteyttä. Sovelletaan sekä uutta että vanhaa, hyvin toimivaa tekniikkaa mahdollisimman käytännöllisesti siis.
Keskustellaan mikä olisi yrityksesi osalta järkevin tapa käydä läpi eri alueita oman tietotekniikkasi osalta.
terveisin Jari