Arvoisa lukijani ja asiakkaani,

Tämä info on kirjoitettu 7.9.2010 ja sen jälkeen olen kirjoittanut blogiin käytännön asioita. Käy siis lukemassa blogistani sen jälkeiset ja viimeisimmät infot.

Pilveä – ohutta yläpilveä?

Microsoft Office 2010:n osalta on osin siirrytty myös palvelimien osalta Exchange 2010:n ja Sharepoint 2010:n käyttöön. Microsoft on panostanut vahvasti myös cloud computing – asioihin ja erityisesti Word-Excel-Powerpoint-Outlook ympäristön tuomiseksi suoraan asiakkaiden päätelaitteisiin. Päätelaitteena voivat jo nyt olla työaseman ja kannettavan sijaan älypuhelin tai jokin muu älykäs päätelaite. Samalla asiakkaiden omista tiloista hukkuvat Exchange- ja Sharepoint-palvelimet ja niiden kapasiteettia ostetaan pilven reunalta. Tämä kaikki vaatii erityisesti tietoliikenneverkolta, sen tietoturvalta ja yrityksen prosessien osalta mietintää. Mikäli sinulla on tarvetta uudistaa tietojärjestelmiäsi, selvittää niiden tilanne ja mitä kaikkea uudet käyttöjärjestelmät, uudet Microsoftin tuotteet ja muut ohjelmistot aiheuttavat oman yrityksesi toimintaan => ota rohkeasti yhteyttä!

Syksyn 2010 aikana on myös SEPAssa siirrytty jo käytäntöön, lähinnä Nordean Web Services osalta. Taloushallintoon, kirjanpitoon, palkanlaskentaan ja maksuliikenteeseen SEPA – Single European Payment Area – vaikuttaa todella suuresti.

Tänä vuonna kesä-heinä-elokuun aikana tapahtui se mitä moni oli osin jo epäillytkin -> ALV-prosentin muutos vaikutti tosi moniin järjestelmiin. Ja moni ongelma tuli esille viimeistään elokuun alussa kun tehtiin laskuja heinäkuun osalta tai kirjanpitoa kesä-heinäkuun osalta. Jos laskutusohjelmaan vaihdettiin 1.7.2010 22 %:n tilalle 23, tällöin jo kesäkuun kirjanpidossa oli suoraan prosentin heitto ellei järjestelmässä ollut mahdollisuutta tehdä asiaa eri tavoin. Hyvin erikoisia kertomuksia tämän hetken tilanteesta ja erillisiä “Alvin selvitystilejä” on käyty läpi asiakkaiden kanssa.

Office 2003 ei saatavilla, ja Windows XP:lle sama kohtalo

Windows XP on ollut kaikkein käytetyin ja suosituin Microsoftin käyttöjärjestelmistä. Sen rinnalla käytetty Office 2003 on kaikkein tavallisin Office-versio yrityskäytössä. Molemmille on koittamassa virallinen loppu, myös tuen muodossa. Esimerkiksi Software Agreement – asiakkaille tarkoitetusta Microsoft licensing-sivustosta Office 2003 on laitettu jo arkistoiduksi:

Mitä tämä tarkoittaa käytännössä? Seuraavan vuoden aikana näemme entistä enemmän myös oheislaitteita joista on Windows  XP-tuki loppunut. Uusille tulostimille, videokameroille, digikameroille ja älypuhelimille ei tule enää edes Windows XP-ajureita mukana. Markkinat ohjaavat koko ajan Windows 7 – käyttöä (ja Microsoft Office 2010 – versiota) ja tulee samanlainen tilanne kuten uusissa työasemissa ja kannettavissa – ei ole tarjolla enää rinnakkaisporttia tai sarjaporttia, eikä siis Windows XP-ohjelmistoa tai Windows XP-ajuria.

Windows 7 – käyttöjärjestelmän ja 23.4.2010 Microsoftin Software Assurance (SA) – asiakkaille saataville tulleet Microsoft Office 2010, Visio 2010 ja Project 2010 käyttöönotot näkyvät nyt talven aikana yrityksissä. Windows XP:n ja Office 2003:n osalta kannattaa pitää mielessä ko. tuotteiden elinkaaren loppuminen. Windows XP:n osalta ajan kuluminen näkyy hyvin yksinkertaisissakin asioissa: ostat uuden WLAN-tukiaseman ja laitat siihen suojauksen päälle => sieltä ei löydy enää edes WEP-salausta joten ainoa mahdollisuus kytkeä se on suojaamattoman yhteyden kautta! Samoin (tosi)vanhat leasing-verkkotulostimet ovat olleet muutamissa yrityksissä niin vanhoja että niille ei löydy Windows 2008 Server tai Windows 7 – ajureita.

Ne päivitykset…

Yksi hälyttävistä asioista joka näkyy päivittäisessä toiminnassani ovat käytössä olevat vanhat ohjelmistot, ja ylipäänsä käyttöjärjestelmien ja ohjelmistojen säännöllinen päivitysten puuttuminen. Mikäli esimerkiksi Windows XP tai Windows Vista ei ole päivitetty ns. Service Packien tai windowsupdaten avulla, niistä aiheutuu muillekin ohjelmille ongelmia. Hyvänä esimerkkinä “Windowsien tietoturvaongelmaa” ei ratkaise netissä surffailu pelkästään Mozilla Firefoxilla koska monet ohjelmat käyttävät kuitenkin Internet Explorerin ja ylipäänsä windowsupdaten kriittisiä päivityksiä. IE 6 koneessasi tarkoittaa monesti myös kriittisiä reikiä käyttöjärjestelmässä, siksi IE 7 -tai mieluusti IE 8 – päivitys kannattaa tehdä vaikka käyttäisit Tulikettua tai Mozilla Thunderbird sähköpostiohjelmaa.

IT auditointi tietoliikenneverkossa…

Käsipelillä kaikkien verkossa olevien koneiden ohjelmistojen ja viimeisimpien päivitysten selvitys on aikaa vievää puuhaa => DoAuditin SuoraanSuoneen tekee sen kaiken yhdessä normaalin IT auditoinnin kera. Ota siis rohkeasti yhteyttä! Selvitetään samalla mitä kaikkia protokollia/ohjelmia IP-verkossasi liikkuu ja optimoidaan tietoliikenne samalla kertaa. Asynkroninen yhteys ei välttämättä ole paras tapa yrityskäytössä vaan synkroninen tietoliikenne antaa uskomattoman parannuksen erityisesti nettipohjaisiin tai etäyhteysohjelmistoihin omasta verkostasi ulospäin oleviin palveluihin.

Verkon pullonkaulana käyttäjät itse, omalla toiminnallaan

Kaikki puhuvat sosiaalisesta mediasta – Facebook, Skype, Messenger, IRC, Apple iTunes, Spotify, blogit, social connectorit Outlookin osalle (LinkedIn, Facebook, Plaxo, MySpace, jne), Elisa Viihde, UrhoTV, Sonera Koti TV, Voddler, jne – mutta oletko miettinyt miten paljon ne kenties vievät tietoliikennekaistaa yhdessä erilaisten nettiradioiden kuuntelun lomassa? Pahimmillaan yrityksen parin Megabitin linjasta on ollut ko. käytössä 75 %, ja operatiivisille sovelluksille on jäänyt loput 25 prosenttia! Sähköpostin käyttö, Terminal Services – etäyhteys konesaliin tai Citrix-yhteyden käyttö takkuaa pahimmillaan ja ollut käyttökelvottoman tasoista => DoAuditin SuoraanSuoneen – skannauksen avulla voidaan selvittää  pullonkaulat, ja tehdä suunnitelma yrityksen verkkokulttuurille ja nettietiketin soveltamiseksi juuri sopivaan tarpeeseen.

Olenko Eppu Normaalin tavoin urheiluhullu?

Edelleen – Kyllä, nähdään mm. Saipan peleissä, ja kaikissa muissakin pallopeleissä (liikkuvaan palloon osun vielä…). Jääkiekko kymmenen vuoden tauon jälkeen on lokakuun alusta alkaen harjoitusten osalta (HINA), ja kaukalopallo yhdessä salibandyn kanssa jatkuu myös lumien tullessa. Mutta näistä voidaan jutella kun kohdataan. Ja kyllä, nyt myös MM-kisat läpikäytynä myös osallistujana. En osallistunut vaaralliseen saunomisen MM-kisoihin mutta suopotkupallon MM-kisat on myös kesän 2010 saldona. Se onko se Suomen suurin juopottelujuhla Ukkohallassa ja Vuorisuolla urheilun lomassa, jääköömme henkilökohtaiseen privaattiin jutusteluumme urheilu- ja järjestötoiminnan saunailtojen lauteilla. Ja mikä tärkeintä – en ole koskaan käynyt olympialaisissa – nyt on kolme viikkoa sovittu Lontoon olympialaiset 2010 majoituksen osalta. Wenlock ja Mandeville, tulen myös henkilökohtaisesti halaamaan teitä molempia!

Mutta OTA ROHKEASTI yhteyttä – luottamuksella.

Syksyterveisin Jari, CISA – Certified Information Systems Auditor