Kaikkein yleisin kysymys jota kysytään: Mitä se “SuoraanSuoneen“-auditointi oikeastaan on? Normaalin IT auditoinnin lisäksi analysoidaan tietoliikenneverkon aktiivilaitteet sekä Windows-linux-unix-Mac-ympäristöt. Kaikki käytössä olevat ohjelmistot inventoidaan, nykyinen tilanne kartoitetaan ja kirjoitetaan puolueeton ja riippumaton IT auditointiraportti. Näiden  osalta käytetään hyväksi skannaustyökaluja tietoliikenneverkon osalta. Tämä tehdään täysin reaaliaikaisena tietona, yhden sekunnin tarkkuudella.  Erityisesti jos kyseessä on Active Directory (AD) toimialue, ja siihen kytketyt ohjelmistot, saat  mustaa valkoisella faktaa ATK-ympäristöstäsi. “SuoraanSuoneen” on erityisesti sitä varten kehitetty konsepti.

Erityistoimeksiannot, lex Nokia- (yksityisyyden suoja, väärinkäytökset) asiat, unohtuneet salasanat ja tilanteet joissa asiat eivät selviä tavanomaisin keinoin => Ota yhteyttä, haasteelliset toimeksiannot ovat erikoisalaani ja NDA (Non-Disclosure Agreement) luonnollisesti osana salassapitoa.

luottamuksella Jari, Certified Information Systems Auditor

SEPAa, ohutta yläpilveä ja mitä muuta uutta?

Mitä on suurimpia vuoden 2011 asioina ATK-alalla? Viimeisin asiakasinfoni kertoo pääkohdat IT auditoinnin ja uusien trendien osalta vuoden 2011 osalta. Aina niistä osa menee hieman pieleen mutta ainakin ohjelmistojen ostaminen pilvestä ja lisensiointitapojen muutos on se megatrendi johon kaikki ATK-myyjät panostavat seuraavan 6-12 kk aikana. Ja erityisesti SEPA – Single European Payment Area – tulee jokaiselle yritykselle esille viimeistään 31.10.2011 mennessä.

SEPA-muutokset koskevat kaikkia suomalaisia yrityksiä jotka lähettävät maksuja tai palkkoja pankkiin, minkä tahansa pankkiyhteyden kautta. Mikäli nettipankki ei riitä käyttöösi, silloin käytössäsi oleva maksuliikenneohjelmisto on myös päivitettävä SEPA-yhteensopivaksi. SEPA edellyttää siis päivityksiä kaikissa yrityksesi käytössä oleviin maksamisen järjestelmiin. Nykyinen PATU-menettely korvataan uudella pankkiyhteys- ja turvamenettelyillä (ns. Web Services ja PKI-varmenne).

SEPA-asioissa ota rohkeasti yhteyttä! Erityisesti pienemmät ja keskisuuret yritykset => sähköinen laskutus, elaskut ja taloushallinnon miettiminen kokonaisuudessaan sellainen asia joka kannattaa käydä läpi, puolueettomasti ja riippumattomasti ATK-tarkastuksen kannalta. Samalla koko yrityksen IT-ympäristö kokonaisuudessaan käydään läpi tarvittavin osin.

SEPA-terveisin Jari, puh. 040 566 8833

Uusia laitteita, ohjelmistoja ja tekniikkaa

Moni meistä sai jouluksi uusia laitteita, ohjelmistoja ja uusia tekniikoita niin koti- kuin yrityskäyttöön. Joulupukin kontissa oli mm. Microsoft Kinetic, Nintendo Wii, Sony Playstation 3, Apple iPhone 4, Apple iPad, Apple iPod, Samsung Galaxy Tab, Samsung Galaxy X, Nokia C7, Nokia N8 sekä ohjelmistoina Windows 7 (Home-versio kotikoneissa ja Professional/Enterprise AD-toimialueissa), Mac OS X Snow Leopard, Office 2010 for Windows, Office 2011 for Mac ja muita uutuuksia. Uusien tekniikoiden ja laitteiden kytkemisen yhteydessä ota yhteyttä niin kytketään niitä yritysverkkoihin yhdessä IT auditointien kera. Keskustellaan samalla uusista tekniikoista ja mahdollisuuksista tehostaa yrityksesi toimintaa!

Muista varmuuskopiointi!

Jos tiedostosi on vahingossa poistettu, kannettavasi kiintolevy rikki, USB-tikkusi viallinen tai ulkoinen media ei-luettavissa, pidä mielessä että käyttämilläni IT auditointityökaluilla saa ne useimmiten myös palautettua.

Muutamia esimerkkejä:

  • jos käytät Applen iTunesia, muista varmuuskopioida iTunes-kirjasto ja samassa hakemistorakenteessa oleva Mobile Applications-hakemisto (mikäli käytät iPodia, iPhonesia tai iPadia)
  • sinulla on vielä  Windows XP:n mukana tullut Outlook Express käytössä sähköpostina =>  se löytyy todella mystisen nimisestä Identities-alihakemistosta oman Windows-käyttäjäprofiilisi alta C-asemaltasi
  • Outlookin POP3 postilaatikot tekevät ns. PST-tiedostoja ja jos kovalevysi hajoaa, nuo pitää ottaa talteen mikäli haluat vanhat sanomasi talteen (usein asetuksissa määritykset siten että ne on siirretty oman kovalevysi C-asemalla kun olet lukenut ne)
  • puhelinten (Nokia, Samsung ja Apple etunenässä) valokuvat, videot ja kontaktit => kaikista kannattaa olla kopiot myös tietokoneellasi koska puhelimen hard/soft-resetointi ja monesti myös tehdasasetusten laitto huollossa hukkaa kaikki tiedostot mikäli varmuuskopiota ei ole olemassa

Älä siis tee hätiköityjä ratkaisuja vaan ota rohkeasti yhteyttä!

terveisin Jari, CISA