Hyvä Lukijani ja Asiakkaani,

Toinen ja varmaan viimeinen kvartaali päätoimisena IT-ammattilaisena alkanut vuoden 2018 alusta ellen jatka vielä 2042 kolmatta kautta…. Voit lukea kevät 2017 asiakasinfosta edellisen kvartaalin pääkohtia.

Powerpoint – esitykseni ensimmäisestä koulutuksestani vuonna 1993 palokunnalle. Onko mikään muuttunut?

Mitä siis vuonna 2018?

Microsoft – teknologiaan perustuvat toimeksiannot. Microsoft Dynamics 365- ja  Microsoft NAV – toiminnanohjausjärjestelmät ovat hyvä esimerkki jotka vaativat ennen kunnollista käyttöönottoa suurempaa suunnittelua ja erityisesti perusteknologian laittamista kuntoon. Jos ja kun uusia järjestelmiä otetaan käyttöön, ei kannataa vaan vaihtaa vaihtamisen ilosta ellei samalla mieti prosessia.

Tämä pätee myös yhdistysten kyselyihin joita tasaisesti saan ja joista kysellään. Mikäli yhdistyksen toiminnan perustana olevat nettisivut ovat kaudelta kivi, paperi ja sakset ja niitä ei päivitetä. Tai niiden osalta ei ole mietitty eri funktioita (toiminnat, yhdistyksen jaostot, johtokunta, eri osien vastuuhenkilöt ja päivitysvastuut yms.) jolloin pitäisi ensin käydä läpi perusprosessit kuten kuinka liityn yhdistykseen, miten tiedotetaan asiat ja kuinka jäsenistöä sitoutetaan. Lisäksi jäsenrekisterin osalta on oikeastaan turha puhua EU-lainsäädännön aiheuttamista muutoksista jos se on Excel-taulukossa ja kirjanpito hoidetaan manuaalisesti kantamalla kuitit tilitoimistoon.

Eli projekteissa MIETITÄÄN ENSIN vaihtoehdot ja prosessit, sitten vasta hutkitaan ja tutkitaan suurempia tietojärjestelmämuutoksia, eikö vaan?

Lisäksi teen edelleen “heittovaihtoja”, operaattorilta toiselle, puhelimesta/tabletista toiseen merkkiin/käyttöjärjestelmään ja datan siirtoja taustajärjestelmistä toiseen ja vastaavia toimeksiantoja. Lisäksi normaaleja ja tuttuja hengenpelastusta tietojen osalta,  IT-ympäristöjen päivityksiä tai autan organisaatioissa järjestelmien osalta.

Summa summarum: Windows – ympäristöt, pilvipalvelut ja uusin teknologia (kannettavat, tabletit, puhelimet), siinä pääkohtia edelleen myös vuoden 2018 osalle.

Windows – työelämän pituinen suhde joka jatkuu edelleen

Mac on Mac mutta 90 % asiakkaistani käyttää Windows-ympäristöjä, myös Macillä. Lisäksi Safari – selain ei vaan toimi kunnolla monissa nettipohjaisissa sovelluksissa joten Chrome ja Firefox ja etätyöpöytäyhteydet Windows-palvelimiin se millä Mac-käyttäjät kiertävät ko. ongelmia. Suhteeni Windowsiin jatkuu edelleen seuraavan kvartaalin. Itselläni Windows 95 oli se mikä räjäytti potin. Miten Sinun osaltasi?

Mikä Microsoftin Windowsin versio on sinun osaltasi ollut merkittävin?

[poll id=”1″]

Mobiili, mobiili, mobiili – Venäjä, Venäjä, Venäjä

Lappeenrannassa monelle idänkauppa on tärkeä ja matkailulle ko. yhdistelmää on monesta suusta otettu esille. Vastaavasti mobiilin käyttö lisääntyy koko ajan Eräissä asiakkaideni sivustoissa 85 % kaikista kävijöistä tulee mobiilisti, pääosin puhelimella, sen jälkeen tabletilla ja vasta viimeisenä tietokoneella. Olen aikaisemminkin jo maininnut:

Miten olisi pystysuorat nettisivut oletuksena. Mikä yritys tai organisaation siirtyy pelkästään sellaisiin? Instagram, Facebook, Whatsup, kaikkia niitä käytetään puhelimella, pystysuoraan.

Pienenä kertauksena kesältä 2016 alla oleva esimerkki muutoksesta. Erään la-su statistiikkaa jolloin huomaa suoraan sen että iltaisin ja viikonloppuisin sivustoja käytetään puhelimella ja/tai tabletilla.

Taulukkoa ID 3 ei ole olemassa.

Kuva havainnollistaa kehitystä vielä paremmin:

[supsystic-table-diagram id=’7′]

 

[supsystic-table-diagram id=’8′]

 

Miten on sinun sivustojesi laita? Ottavatko ne huomioon kehityksen joka alkoi viimeistään Lontoon 2012 olympialaisissa?

Digilehti?

Edelleen teen näitä sopivan hetken tullen, esimerkiksi:

 

Jos asia ajankohtainen, ota yhteyttä ja tehdään sinunkin julkaisuistasi digiversio.

WordPress auditoinnit ja konsultointi

Asiakkaiden pyynnöstä WordPressin teknisempää IT auditointia samalla konsultoiden . Mitä ja millaisia WordPress auditointeja ja konsultointeja teen? Lue lisää.

Ota rohkeasti yhteyttä, katsotaan WWW-sivustosi tilanne ja miten, miksi ja mitä kaikkea WordPress – ympäristöösi on asennettu. Saat sen perusteella WordPress – raportit, korjaustoimenpiteet ja suositukset miten ja mitä sen osalta kannattaa tehdä.

Erilaisia vaihtoehtoja edelleen tarjolla

Erinomaisen hyvää kevättä 2018 ja ota ihmeessä rohkeasti yhteyttä. Katsotaan yhdessä ja yhteistyössä Sinun ympäristöäsi.

Helmikuussa 2018, 26:n vuoden kokemuksella Jari

Jari Harju jari.harju(at)doaudit.fi | +358 40 566 8833
DoAudit Oy Lappeenranta | https://www.doaudit.fi |
// IT auditointi & erityistoimeksiannot // haastavien IT-ympäristöjen konsultointia // Windows & Mac, tabletit ja älypuhelimet // tietoliikenne ja Computer Forensics