Hyvä Lukijani ja Asiakkaani,

Powerpoint – esitykseni ensimmäisestä koulutuksestani vuonna 1993 palokunnalle. Onko mikään muuttunut?

kvartaali tuli täyteen päätoimisena ATK-alan ammattilaisena! Aloitin 1992 palatessani Suomeen Enso-Gutzeitin teollisuusoppilaitoksella sen aikaiset ATK-koulutukset. Olin jo opiskeluaikana sekä myös Englannissa tehnyt enemmän ja vähemmän otona erilaisia tietotekniikan juttuja. Myöhemmin termiksi vakiintui ”mikrotukihenkilö” joten se oikeastaan oli se mitä tein 1989 – 1991 näin jälkikäteen ajeteltuna. Enso-Gutzeitin Summan tehdas ja Enson myyntikonttori Lontoossa, siinä tärkeimmät paikat joissa opin MS-DOS – käyttöjärjestelmän ja sen aikaiset ”tietoliikenteet”. Suomeen yhteydet tehtiin X.25 – pakettiverkon kautta…

Miten ja mitä on muuttunut 25 vuoden aikana? Kirjoitan tähän kevään 2017 asiakasinfoon omasta mielestäni kohtia jotka vaikuttaneet selvästi sekä omaan että ympäröivään ekosysteemiin. Selviä piikkejä ovat olleet mm. Windows-käyttäjärjestelmän tulo (graafisuus ja hiiri entisen MS-DOS komentorivien ja DOS-ohjelmien sijaan), Windows 95 – julkaisu vuonna 1995, Internet ja WWW-maailma 1996 sekä vuosituhannen Internet-kupla.

After Dark – kuvaruudun säästäjä – legenda jo silloin!

Tällä hetkellä kaikki huulilla oleva IoT – Internet of Things – on vain olemassa olevan tekniikan soveltamista ja IP-osoitteiden lisäämistä ko. laitteisiin. Esimerkiksi metsäteollisuuden osalta niin motot kuin rekat ovat olleet Internet of Things – maailmassa todella kauan. Lisäksi 1993 tehtiin sen aikainen suojattu etäyhteys, Trumpet Winsockin ja SLIPin avulla joten ”VPN – Virtual Private Networks” olleet selvää kauraa jo yli 20:n vuoden ajan!

tähän sitten vielä käyttäjäkohtaiset tiedot (”VPN”)

Mitä siis vuonna 2017?

Eniten teen edelleen ”heittovaihtoja”, operaattorilta toiselle, puhelimesta/tabletista toiseen merkkiin/käyttöjärjestelmään ja datan siirtoja taustajärjestelmistä toiseen ja vastaavia toimeksiantoja. Lisäksi hengenpelastusta tietojen osalta,  IT-ympäristöjen päivityksiä tai autan organisaatioissa järjestelmien osalta.

Summa summarum: Windows – ympäristöt, pilvipalvelut ja uusin teknologia (kannettavat, tabletit, puhelimet), siinä pääkohtia edelleen myös vuoden 2017 osalle. Kaikki nämä keksittiin jo 1990-luvulla, graafisuus ja siihen liittyvät päätelaitteet, puhelimet, tabletit, ovat tottakai helpottaneet käyttöä mutta edelleen alan todellisen ammattilaisen pitää ymmärtää TCP/IP-verkkojen IP-osoitteet ja kuinka paikkakunta A (tai laite A)  kytketään paikkakuntaan B (laitteeseen B) , eikö vaan?

Windows – työelämän pituinen suhde joka jatkuu edelleen

Käytin opiskeluaikana DOS-ohjelmia vuodesta 1987 alkaen. Word Perfect, Lotus Symphony, Lotus 123 ja Harvard Graphics – niiden avulla tein sekä kesätöitä että harjoitustöitä vuoteen 1993 asti. Windows 3.0 oli omalta osaltani se ympäristö jolla opetin Kaukopään Imatran tehtailla palokunnalle Windowsin graafisen käyttöliittymän saloja ensimmäisenä kurssina Windowsin salojen osalta. Ihan valehtelematta voin sanoa että pari vuotta tärkeimmät ohjelmat olivat Pasianssi ja Miinaharava. Niiden avulla sadat Enson miehet ja naiset oppivat hiiren käytön. Muistan kun palokunnan miehillä oli tuskainen ilme ja hikikarpalot valuivat kun yritin opettaa miten sen aikainen upouusi palokunnan hälytysysteemi toimi graafisena. Osa halusi tilata Martelan jatkopöydän kun hiiren johto ei riittänyt…

pallohiiri
käännä ympäri – siellä on pallo – ei tarvitse ostaa isompaa työpöytää!

Itselläni Windowsin käyttö ”räjähti” Windows 95:n julkaisuun.

toimistolla tallessa, edelleen

Kuten hinnasta näkee, päivitys edellisestä Windows – versiosta oli 595 markkaa joten sen aikainen 100 Euron päivitys. Siihen aikaan ATK-alalla katteet olivat muutenkin kohdillaan.

Mikä Microsoftin Windowsin versio on sinun osaltasi ollut merkittävin?

[poll id=”1″]

Palvelinten osalta IBM:n tekemä ja lanseerama OS/2 LAN Server oli 1990-luvun lopun käytössä mutta kun Windows NT Server tuli markkinoille, otimme sen Internetin alkuaikoina pohjaksi www.enso.com osalta.

Suuri Ahaa-elämys vuonna 1996

Eli näin maailma on muuttunut: 1996 tehtiin Japan, Hauskiksen (taiteilijanimi sen aikaiselle Enson viestintävastaavalle), Vejun (Veijon taiteilijanimi, rekisteröi enso.com ja carel.fi tunnukset) ja Accidentin (taiteilijanimi Carelcompin Mr. Kolarin) ja muutamien muiden kanssa www.enso.com, Dellin palvelimia neljä (4) kpl: Tiivi-Taavi, Pai-Pai, Laa ja Hipsu. Tämä tehtiin sen aikaisella Microsoft Internet Information Server – ohjelmalla ja noita neljää serveriä kutsuttiin Teletubbies – ”klusteriksi”. Sijaintipaikka Havurinne, Imatra sen aikaisessa Carelcompin (tulevan Tiedon) konesalissa. Ko. klusterointi tuli sitten ihan muutenkin käyttöön vaikka load balancing yms. olivat jo tuossa, ohjasimme www-liikenteen Pai-Pai ja Laa välillä, Hipsu otti Mosaic -, Netscape Navigator – ja Internet Explorer – selainten kyselyt vastaan ja taustalla Tiivi-Taavi oli taustajärjestelmä. 21 vuotta myöhemmin sama idea, nyt vaan nämä asiat tarkoittavat pilveä!

Internet – kupla vuosituhannen vaihteessa

Henkilökohtaisesti suoraan sanottuva motivaation kannalta huonoin jakso ATK-alallani alkoi kun Stora ja Enso yhdistyivät 1998. En ole koskaan ”tapellut” yhtä paljon kuin kahden täysin erilaisen yrityskulttuurin kohdatessa siihen aikaan. Olimme tehneet koko Enson laajuisen nimipalvelun (DNS – Domain Name Services) ja se toimi erinomaisesti. Nykyään kaikki toimii nimipalvelun (tai PITÄISI, muuten pielessä asetukset) avulla ja kun suorilla IP-osoitteilla olisi pitänyt tehdä yhteyksiä niin vuoden verran jaksoin katsella ko. tuohua. Lisäksi kellojen kääntely 31.12.1999 klo 23:59 – 1.1.2000 klo 00:01 oli aivan järjetön operaario koska sen pystyi testaamaan DOS- ja Windows-ympäristöissä paljon etukäteen. Kuinka? Vaihtamalla sen aikaisten ATK-systeemien ja järjestelmien kellon vaikkapa arkipäivänä klo 18 ja testaamaan ko. tavalla ja katsomalla mitä tapahtui kun viisari värähti uudelle vuosituhannelle. Ne ketkä eivät uskoneet tuohon istuivat sitten ko. kellonlyömällä Millenium-vaihteessa, ja mitään ei tapahtunut. Itse en nähnyt mitään syytä olla vahtimassa vuosituhannen vaihdetta, semminkin kun kenelle olisit soittanut tai pyytänyt auttamaan klo 00:01 jos systeemi alhaalla ja ei ole itsellä mahdollisuuksia korjata sitä, eikö vaan? Siihen aikaan ei todellakaan Internetin ja verkkojen käyttö ollut tällä tasolla.

Kun loputon diskuteeraus jatkui, jatkui ja jatkui niin niin otin lopputulin ja vaihdoin Digiaan. Siellä tehtiin yksi Suomen ensimmäisistä AD (Active Directory) – toimialueista joka oli Hitler – tyyliin täysin keskitetty systeemi. AD-toimialueen nimi oli enteellisesti ”WirelessNet” ja Intranetin nimeksi annoimme D2 – sloganilla ”Better than U2”.

Kun Teletapit olivat aikanaan huudossa, Digian aikaan elimme ”South Park” aikaa. Näin jälkikäteen ajatellen – Pekka ja Jokke Helsingissä, Pasi Turussa ja Jukka Lappeenrannassa – Lotus Notes/Domino – ympäristö osana tuota AD-toimialueverkkoa taustareplikointien osalta oli silloin aikaansa edellä. Uskoakseni rikos on ”vanhentunut” mutta tältä se näytti:

Kun katselin vanhoja SWOT – analyysejä, Nokia Communicator 9210 oli tullut juuri. Ja samat tietoturva-asiat olivat jo silloin esillä kuin vuonna 2017:

Suurin pelko oli Digian koko tietoliikenneverkon osalta Jippiin meneminen konkurssiin! Se tapahtui myöhemmin mutta olimme käyneet sen onneksi läpi – kaikkea sitä löytyy vanhoista PowerPoint – esityksistä.

Digia laajeni rajusti vuosituhannen jälkeen yhdisteyn SysOpenin kanssa > nimeksi tuli SysOpenDigia ja pörssilistautuminen. Minulle sanottiin keväällä 2002 että tietohallintoasioita ei voi tehdä Lappeenrannasta käsin vaan ne pitää hoitaa uudesta pääkonttorista Helsingistä. Nyt voi jälkikäteen kysyä onko nykyään terminä ”etätyö” ja verkon kautta voit olla missä tahansa kunhan hoidat sovitut työtehtävät?

Ja Hitler-tyylinen AD-verkko? Sama on Googlen ja Microsoftin palveluissa nyt käytössä – SSO – Single Sign On – yhdellä kirjautumisella. Ja mikä on Applen tili? Täsmälleen ja juuri sama SSO – samalla käyttäjätunnuksella kirjaudutaan kaikkiin Omena – palveluihin.

2003 – 2008 sisäinen tarkastus & New Business Innovations (NBI)

Kirjoitan sisäisen tarkastuksen, mm. Sarbanes-Oxleyn (SOX) osalta sekä pakkausdivisioonan tuotekehitysjuttujen osalta tähän lisää kunhan katselen vanhoja arkistoja itsekin mitä ko. välillä oli mieleen eniten painuneita kohtia tietoteknisessä mielessä.

Työpuhelimena oli ko. välillä pääosin nämä kaksi Nokian mallia:

Tämä aikajako oli hyvin pitkälle ”erityistoimeksiantoja”. Esimerkiksi ei voi oikein kirjoittaa IT-järjestelmien väärinkäytöstä, petoksista, itsemurhista työpaikalla ja kuinka ne käsitellään tai tarkastuksista joita yrityksen sisällä joutui/pääsi tekemään. Tuotekehityksen osalta monessa asiassa oltiin liian aikaisin liikkeellä, olkoon se tuotetunnistusta, tuotteiden lämpötilan tarkistamista pakkausta ja vastaavia.

Varsinainen lähtölaukaus osaltani oli Stora Ensin Summan tehtaan alasajo, sen osalta yritystoiminnan perustaminen ja auttaminen noissa, sekä uuden yritystoiminnan osalta että järjestelmien alasajossa. Samalla kun useammat YT-neuvottelut niin päädyin palaamaan takaisin puhtaasti IT-maailmaan.

Yrittäjäksi keväällä 2009

Tästä ei sen enempää, jokainen voi lukea DoAuditin sivuilta erilaisia toimeksiantoja. Pääasiana ovat olleet erityistoimeksiannot, laidasta laitan.

Mobiilin käyttö lisääntyy koko ajan

Olen laittanut asiakkaille loppuvuoden 2016 aikana mm. joulutervehdyksiä heidän asiakkaille tai katsottu yhdessä miten ja millä päätelaitteilla eri systeemeitä käytetään. Eräissä sivustoissa 80 % kaikista kävijöistä tulee mobiilisti, pääosin puhelimella, sen jälkeen tabletilla ja vasta viimeisenä tietokoneella. Olen aikaisemminkin jo maininnut, pystysuorat nettisivut oletuksena. Mikä yritys tai organisaation siirtyy pelkästään sellaisiin? Instagram, Facebook, Whatsup, kaikkia niitä käytetään puhelimella, pystysuoraan.

Pienenä kertauksena kesältä alla oleva esimerkki muutoksesta.

Tässä pikainfona muutamista sivustoista kesältä 2016 erään la-su statistiikkaa jolloin huomaa suoraan sen että iltaisin ja viikonloppuisin sivustoja käytetään puhelimella ja/tai tabletilla.

[supsystic-tables id=’3′]

Kuva havainnollistaa kehitystä vielä paremmin:

[supsystic-table-diagram id=’7′]

 

[supsystic-table-diagram id=’8′]

 

Miten on sinun sivustojesi laita? Ottavatko ne huomioon kehityksen joka alkoi viimeistään Lontoon 2012 olympialaisissa?

Digilehti?

Edelleen teen näitä sopivan hetken tullen, esimerkiksi:

 

Jos asia ajankohtainen, ota yhteyttä ja tehdään sinunkin julkaisuistasi digiversio. Esimerkkinä myös Windows 10 Secrets digilehden muodossa

WordPress auditoinnit ja konsultointi

Asiakkaiden pyynnöstä olen tehnyt aluksi epävirallisia tarkistuksia myös WordPress – ympäristöön mutta nyt teen niitä myös IT auditointien tapaan myös konsultoimalla. Mitä ja millaisia WordPress auditointeja ja konsultointeja teen? Lue lisää.

Ota rohkeasti yhteyttä, katsotaan WWW-sivustosi tilanne ja miten, miksi ja mitä kaikkea WordPress – ympäristöösi on asennettu. Saat sen perusteella WordPress – raportit, korjaustoimenpiteet ja suositukset miten ja mitä sen osalta kannattaa tehdä.

Erilaisia vaihtoehtoja edelleen tarjolla

Erinomaisen hyvää kevättä 2017 ja ota ihmeessä rohkeasti yhteyttä. Katsotaan yhdessä ja yhteistyössä Sinun ympäristöäsi.

Helmikuussa 2017, 25:n vuoden kokemuksella Jari

Jari Harju jari.harju(at)doaudit.fi | +358 40 566 8833
DoAudit Oy Lappeenranta | https://www.doaudit.fi |
// IT auditointi & erityistoimeksiannot // haastavien IT-ympäristöjen konsultointia // Windows & Mac, tabletit ja älypuhelimet // tietoliikenne ja Computer Forensics