Arvoisa asiakkaani ja lukijani,

vuoden 2012 aikana olen tehnyt hyvin pitkälle ET – asioita. ET? Tarkoitan erityistoimeksiantoja joiden osalta jokaisessa on salassapitoasiat monesti myös aiheena. Millaisia ne ovat olleet?

 • Windows 8 versus Windows 7. Kannattaako siirtyä Windows XP-ympäristöstä suoraan lokakuussa julkaistavaan Windows 8-versioon?
 • Microsoftin lisensiointi eri kieliversioiden osalta ja mikä järkevin tapa päivittää nykyinen Windows XP ja Vista + Office 2003 – ympäristömme nykyaikaan?
 • pilviprojektit (Microsoft Office 365, sähköinen taloushallinto, IT-palvelut töpselistä)
 • Apple iPad ja iPhone – soveltuuko ko. laitteet meidän ympäristöömme vai otammeko Windows Lumia ja Windows 7 – ympäristön päivityksen yhteydessä osan tai kaikki palvelut esimerkiksi pilvestä?
 • tietoliikenneverkot (LAN, WAN, WLAN)
 • Computer Forensics – asiat
 • ET – erityistoimeksiannot joissa hyvin usein NDA, salassapitosopimus (ei  julkisia)

Windows Vista käytössä? – tuki loppuu 11.4.2012

jos sinulla on Windows XP tai Windows Vista käytössä, kannattaa vakavasti harkita päivittämistä käyttöjärjestelmän osalta. Tottakai päivitystä ei voi tehdä suoraan (esimerkiksi sarjapostissa olevat sovellukset, erityisvaatimukset toimivuuden osalta, jne) ellei kyseessä ole tavallinen toimistokone. Itse olen kevään aikana törmännyt jopa Windows 98 – koneeseen ja sen päivityksen osalta meinasi tulla tenkkapoo heti alkuun. Eihän siinä ollut edes USB-tikulle paikkaa koska vuonna 1999 sellaista ei edes ollut oikeasti keksitty.  Onneksi saimme poltettua USB-tikun materiaalin CD-ROM-levylle ja sitä kautta asentui pakollinen päivitys.

11.4.2012 Microsoft lopettaa Vistan ilmaisen tuen. Se jatkuu seuraavat viisi vuotta vuoteen 2017 asti mutta ainoastaan pakolliset Windowsin kriittiset päivitykset tehdään. Mikäli ympäristössäsi on XP- ja Vista-koneita, ota yhteyttä niin katsotaan sopiva polku kohti loogisempaa jatkumoa oman ympäristösi osalta.

Windows XP ja Office 2003 – tuki loppuu lopullisesti 8.4.2014

Windows XP ja Office 2003 ovat olleet yli vuosikymmenen verran monille se tärkein kokoonpano mutta muista seuraava ajankohta:

 • Windows XP ja Office 2003 (laajennettu) tuki loppuu 8.4.2012
 • Windows XP ja Office 2003 virallinen tuki loppunut 18.4.2009

Mitä tämä tarkoittaa käytännössä? Seuraavan vuoden aikana näemme entistä enemmän myös oheislaitteita joista on Windows  XP-tuki loppunut. Uusille tulostimille, videokameroille, digikameroille ja älypuhelimille ei tule enää edes Windows XP-ajureita mukana. Markkinat ohjaavat koko ajan Windows 7 – käyttöä (ja Microsoft Office 2010 – versiota) ja tulee samanlainen tilanne kuten uusissa työasemissa ja kannettavissa – ei ole tarjolla enää rinnakkaisporttia tai sarjaporttia, eikä siis Windows XP-ohjelmistoa tai Windows XP-ajuria.

Miten oman organisaatiosi osalta asiaa voi katsoa? IT auditoinnin kautta kaikkein selvintä koska silloin tehdään riippumaton ja puolueeton selvitys nykyisestä tilanteesta. Samalla katsotaan tietoliikenneverkko, oheislaitteet, ohjelmistot sekä käytössä olevat työkalut (työasemat, kannettavat, palvelimet, kännykät, jne) yhdessä prosessien kanssa. Tämä tehdään reaaliajassa, sekunnin tarkkuudella, siis. Saat IT auditoinnista raportin, suositukset/toimenpiteet ja suunnitelman miten kannattaa edetä eri vaihtoehtojen kanssa.

Salasanat hukassa? – ja erityistoimeksiannot

Mitä aivan uutta on tarjolla? Onko esimerkiksi salasanat hukassa? – yli 200 tiedostomuotoa aukeaa erityisten hengenpelastustuotteiden avulla. Näitä tehdään kuukausittain, samoin kuin yksityisyyteen suojaan liittyviä lex Nokia asioita yhä enemmän ja enemmän. Kysy lisää mikäli yrityksesi ei saa auki tiedostoja, salasanat hukassa tai jopa kokonaan unohtuneet. Tämä voi tapahtua joko tahattomasti (unohdetaan tunnukset, poistetaan vahingossa) tai tarkoituksella (vaihdetaan yritystä, tahallaan irtisanomisen yhteydessä, kiusantekoa). Erityisesti yksityisyyden suojaan liittyvissä käytännön asioissa kannattaa olla yhteydessä siis DoAuditiin. Omalta sisäiseltä tai ulkoiselta tarkastukselta (tilintarkastus) kannattaa asioista kysyä myös mutta teknisestä apuvälineistä asia ei useimmiten jää kiinni erityistoimeksiannoissa.

Esimerkiksi Windows-käyttöjärjestelmää ei tarvitse asentaa uudestaan jos kukaan ei tiedä salasanaa. Se vie 2-4 minuuttia oikeilla välineillä, salasanan resetointi siis. Sama pätee myös noin 200 eri tiedostoon myös, sekä Appleen että Ubuntuun.

Windows 8 – kannattaako odottaa?

Windows 8:n esiversio ilmestyi 29. helmikuuta ja siitä saa hyvän kuvan mihin maailma on menossa. Kohti kosketusnäyttäjä ja virtuaalista näppäimistöä jolloin sormella tökitään näyttöä ja näppäimistö mukautuu sen mukaan katsotaanko vaaka- tai pystysuorassa tietokoneen, tabletin tai puhelimen näyttöä.

Windows 7 ja Microsoft Office 2010 on yrityskäytössä hyväksi koettu ja toimivaksi havaittu joten mitään syytä ei ole odotella Windows XP- ja Vista- koneiden osalta ko. päivitystä. Lisäksi vielä monella käytössä olava Office 2003 ei vaan enää avaa kunnolla liitetiedostoja. Mikäli päivität Windows 7 – käyttöjärjestelmään, kannattaa ehdottomasti myös Office 2007 – toimistopaketti Office 2010-paketti käyttöön koska sen käyttöliittymä noudattaa Windows Seiskan logiikkaa.

Windows 8 MetroTwit sovellus esimerkkinä
Windows 8
Windows 8 kielivalinta
Win 8 – lisäkielet esimerkki
Windowsin historiaa
Windowsin eri versiot

Windows 8 muuttaa niin radikaalisti ulkoasua (puhutaan tiilistä, esimakua käyttöliittymästä saa katsomalla Nokia Lumia – puhelinta) että sen odottamisessa ei ole myöskään ko. syystä juuri mitään tarvetta.

Microsoft Office 365 – tukea tippuu pois vanhoilta ohjelmista pilvipalveluista

Microsoft tekee samalla tavalla, ei tosin niin rajusti kuin Apple (kaikki yli kaksi vuotta vanhat laitteet ovat Applen mielestä vanhoja…), ja myös Microsoft pudottaa Office 365 – pilvipalvelustaan tukea pois seuraavasti:

 • Internet Explorer 7 – 1.10.2012
 • Safari 4 – 1.10.2012
 • Outlook 2003 – 8.4.2014
 • Office 2008 for Mac – 9.4.2013
 • Entourage 2008 Web Services Edition – 9.4.2013
Windows XP, Office 2003 ja Windows Vista saavat siis jatkoa muista tuotteista. Samalla tavalla Googlen pilvipalvelut ovat pudottaneet tuen pois Internet Explorer 6 – selaimelta jne jne. Eli kannattaa pitää ajan tasalla omat ohjelmaversiot organisaatiossasi, eikö vaan?

Kevään 2012 osalta – ET jatkuu

Erityistoimeksiannot jatkuvat, samoin eri projektit ja uusien asioiden opiskelu samalla. Aina on aikaa kaikkein tärkeimmille eli teille, asiakkailleni. Ota siis yhteyttä, rohkeasti ja keskustellaan eri vaihtoehdoista.

terveisin Jari

PS: avoimesta datasta esimerkki. Kysy lisää!