Tervehdys,

kesän 2020 osalta tein kesä 2020 Special Edition version asiakasinfon. Lähinnä syynä on päivitykset tai siis niiden puute. Touko – kesäkuussa olen käynyt läpi asiakkaiden osalta osana normaaleja rutiineja monia asioita ja infonnut sen pohjalta mitä muutoksia olisi tarve tehdä jotta erityisesti tietoturva.

Instagram autentikointi muuttuu

Mikäli sinulla on esim. WordPress – sivusto niin autentikointi on tehtävä Instagram – kytkösten osalta uudestaan 20.6.2020 mennessä. Samoin ns. personal account on muutettava business – tiliksi tai automaattiset päivitykset eivät enää tapahdu. Omille maksaville asiakkaille se on hoidettu taustalla. Ota yhteyttä jos tarvetta tehdä ko. erillinen, maksullinen ja hieman aikaa vievä muutos.

Windows 10 May 2020 päivitys saatavilla

Toukokuun 2020 lopulla tuli maailmanlaajuinen Windows 10 puolivuosittainen päiviitys  ja tässä uusintanan muutamia nostoja Windows 10 – päivityksen osalta.

  • Bluetooth parannukset eri päätelaitteiden ja Windows 10:n välillä
  • “salasanattomuus” – voit käyttää sormenjälkitunnistusta, naamatunnistusta tai PIN-koodia? Kyllä, noilla onnistuu myös
  • lisää ja erilaisia hymiöitä. Saat ne esiin Windows-näppäimellä ja piste – yhdistelmällä

  • nimeä virtuaaliset työpöytäsi > “Desktop 1” tai “Desktop 2” tai “Työpöytä 1” tai “Työpöytä 2” tilalle voit antaa kuvaavan nimen
  • Laskin pysyy kaikkien sovellusten päällä
  • Muistiossa etsi/korvaa, tekstin koon zoomaus ja info tähdellä että tallentamamatonta tietoa muistiossa

Luonnollisesti konepellin alla monia muita parannuksia mutta nuo ovat ihan jokaiselle käytössä.

Digilehti ja uusimmat puhelimet (ja uudet päätelaitteet)

Koko ajan tulee uusia uusia puhelinmalleja ja tablet-laitteita ja samalla tietenkin niiden koko muuttuu ja kuvasuhde perinteisistä 16 x 9 tai 16 x 10 pystyyn ja vaakaan muuttunut erityisesti kännyköiden osalta. Itse asiassa osan WWW-sivustoista voisi tehdä ”pystysuora WWW-sivusto” koska esim. Instragramia ja Facebookia käytetään melkein pelkästään puhelimen näytöllä, pystysuoraan. Samaa logiikkaa kannattaa noudattaa myös kunnollisessa digilehdessä, hakutoiminnon kera.

Olen aikaisemminkin kertonut että PDF-tiedosto ei ole varsinainen digijulkaisu vaan se käyttää hyväksi PDF-lukijaohjelmaa ja skaalautuvuus on mitä on. Minun mielestä oikeassa digilehdessä:

Katso esimerkkinä esimerkiksi:

Ota yhteyttä jos tarvetta soveltaa. Taustaäänet ja yrityksen graafisen värityksen saa mukaan ja haku, luonnollisesti sisäänrakennettuna.

WWW-sivu ok mutta miksi vastataan eri sähköpostilla?

tämä uusintana viime syksyltä, sama tilanne tänä keväänä eli olen eri tilaisuuksissa kertonut tästä samasta asiasta ja edelleen tulee esille viikottain.
Minusta yksi suurimmista ja epäloogisimmista asioista on se että yrityksellä on toimivat WWW-sivut (malliin www.yritys.fi) ja sitten on päivittäisessä @luukku.com, @hotmail.com, @pp.inet.fi tai @gmail.com – osoite josta vastaillaan. Antaa TODELLA huonon kuvan yrityksestä, eikö vaan?

Kuulostaako tutulta?

Parturi-kampaamolla on WWW-sivu. Laitat kyselyä partuajasta tai ota yhteyttä lomakeella  mutta sitten  tulee kampaamoaika tai palaute Saunalahden privaattipostilaatikosta. Tai nuohousfirmalle laittaa keskustelun perusteella heidän nettisivujen lomakkeella sovitun asian ilmanvaihtokanavien puhdistamisesta niin hän vastaa luukku.com osoitteesta ja valittelee samalla että tulee myös nettisivun lomake meni hänen omaan roskapostiinsa eikö tahtunut löytyä. Yksi taho lähestyi minua juuri (huippu)urheilijan sponsoroinnissa, sama juttu. Hienot ja puhelimellakin mobiiliresponsiivisesti toimivat nettisivut mutta vastaili sitten gmailistä koska fi-tunnuksen sähköposti ei toimi!

Millaisen kuvan antaa siis?

Kiinteistöautomaatifirmasta vastataan Soneran inet.fi postilootasta vaikka on www-sivut ihan muuta, siis @yritys.fi kuten kuuluukin olla. Nettisivujen ota yhteyttä menee oikein info@yritys.fi postilaatikkoon, mutta toimari vastaa omalla henkilökohtaisella privaatilla sähköpostilla ja jokainen yrityksessä oleva kaveri jotka kimpassa omilla privaattiposteillaan. Ja kaiken huipuksi kiinteistön hälytykset tulee Telian tai Elisan keksityillä sähköpostiosoitteilla kun tapahtuu jotain kiinteistön osalta, varoitus, hälytys tai poikkeamainfo.

Osassa verkkokaupassa sama asia ja ongelma

Sama pätee myös osin myös verkkokauppoihin, aivan karseaa kun se ei ole osana www.sivusto.fi malliin https://verkkokauppa.sivusto.fi  tai https://www.sivusto.fi/verkkokauppa. Niissä sama asia yhdessä http > https aktivoinnin osalta. Edelleen, siis vuonna 2020, on verkkokauppoja joissa SSL ei ole käytössä vaan kysellään asiakkaan tietoja http – osoitteen takaa.

Kuinka korjataan?

Kun tämä käydään läpi niin yksi tilanne on tämä: Nämä muutokset pitäisi tietenkin ilmaiseksi pitäisi korjattua. Olen sanonut mm. partureille, kampaajille ja kiinteistöhuoltofirmoille että kyllähän se tukanleikkuu tai hälytyssysteemi kiinteistöön kiva on myös jos  sen ilmaiseksi teet ja saat käyttöön, myös ilmaiseksi.

Ota yhteyttä jos on aikaa ja rahaa korjata ko. tilanne. Muussa tapauksessa kannattaa miettiä kerran, kaksi, kolme tai kenties 10 kertaa miten erityisesti uusi sukupolvi suhtautuu palveluihisi.

Ota yhteyttä – Rohkeasti!

// erityistoimeksiannot // Microsoft 365 // Windows & Mac, tabletit ja älypuhelimet // IT auditointi

Jari Harju jari.harju@doaudit.fi | +358 40 566 8833
DoAudit Oy Lappeenranta | https://www.doaudit.fi/ | Twitter@DoAudit |

 

DoAudit Oy – Just DO IT!