Hyvä lukijani ja Arvoisa Asiakkaani,

heti alkuun tärkein eli jos on jotain kysymyksiä tai haluat kysyä jotain, niin…

tottakai olen julkaissut myös alkuvuoden 2020 aikana normaaliin tapaan eri aiheista artikkeleita:

Aikajana

Kesän 2021 asiakasinfo julkaistu

white and black braille typewriter
22.4.2021

Arvoisa asiakas ja lukijani, Kesä 2021 – asiakasinfo on julkaistu. Siinä on käsitelty kaikille tärkeitä asioita viikottaisessa työssä eli tietoturvapäivityksiä, varmuuskopiointia ja asioiden miettimistä uudella tavalla. Lappeenranta ja 5G Lappeenrannassa ollaan Venäjän rajan läheisyydessa ja ollut paljon 5G – yhteyksistä tai siis niiden puuttumisesta. Tilanteeseen on tulossa muutos ja 27.4.2021…Lue lisää...

Oletko tehnyt omakohtaisen IT-riskikartoituksen?

17.3.2021

eli pikainen riskiarvio omista IT-jutuista ja samalla systeemeistä mitä käytössä, niiden varmuuskopioinnissa ja palautusprosessista ja kenties myös hintalappunen itse arvioiden noilla. Jos olen ilman järjestelmää X (ohjelmaa X), tulenko toimeen tunnin, puoli päivää, vuorokauden, viikon, kuukauden ja erityisesti sen miten datan saa takaisin. Kuinka paljon aikaa ja rahaa palaa jos…Lue lisää...

Toistona: Päivitykset, jatkokehitys ja ylläpito – Nämä on MUST asioita!

5.3.2021

Eri ohjelmat toimii… jos muistat myös päivitykset, jatkokehityksen ja ylläpidon Mitään yrityksen ohjelmistoa ja/tai vaikkapa WWW-sivustoa niin kuin ei mitään muutakaan selainpohjaista sivustoa kannata jättää tuuliajolle. Kun esimerkiksi yrityksen WWW-sivusto on kerran tehty, sen jälkeen alkaa sisällön aktiivinen sisällön päivitys, jatkokehitys itse tai yhdessä toimittajan kanssa. Lisäksi myös koko ympäristön…Lue lisää...

Teams > pienryhmätilat käytössä / kokoushuoneet / luokat

12.2.2021

Arvoisa asiakkaani ja lukijani, tullut lisää Microsoft Office 365 uusia ominaisuuksia ja ihan tiedoksi jos pidätte Teams – kokouksia ja tarvetta kesken kokouksen tehdä ryhmätöitä tai pilkkoa porukkaa osiin. Teamsiin om tullut tuollainen nappula: Siitä voi jakaa osallistujat maksimissaan 50 eri eri ryhmään ja pudotella sopivat henkilöt sopiviin ryhmiin: Ja…Lue lisää...

MFA – Multi Factor Authentication – tunnistautuminen kesään 2021 mennessä pakolliseksi

5.2.2021

Moi asiakkaani! kesään mennessä Microsoft Office 365 ”pakottaa” käyttäjät tuohon MFA – Multi Factor Authentication – tunnistautumiseen. Eli jos kirjautuu uudella laitteella tai on palveluita isommilla firmoilla niin voivat myös sitä kautta pakottaa tunnistautumisen extranet – Sharepoint – Onedrive kansioihin siten että on kirjauduttava esim. Microsoft Authenticator – sovelluksella omien…Lue lisää...

Advanced Threat Protection (ATP) – ja muita Office 365 palveluita

28.1.2021

Advanced Threat Protection (ATP) – tottakai saa aktivoitua joko osana sopivaa kk-lisenssiä tai erillisenä palveluna. Kysy lisää jos tarvetta. #MSOffice365 #atp #JustDoIT #DoAudit

Jos ko. artikkelit tai sivut herättävät kysymyksiä, allekirjoittaneelta saa lisätietoa.    

Mitä maalis-huhtikuussa 2020?

Korona jättää jälkensä moneen asiaan työpaikoilla, yrityksissä ja erityisesti kuin ihmisten arjessa. Matkustaminen saattaa tämän takia vähentyä pysyvästi ja moni huomaa myös kotioloissa että joku aikuisista on paikalla kissojen ja koirien lisäksi kun lapset tulevat kotiin koronaepidemian laannuttua. Erilaiset videoneuvottelut, Teams – ja Google Hangouts – palaverit, Skype – puhelut ja etäyhteydet ovat nyt viimeistään yleistyneet myös yrityksissä joissa ne on asennettu mutta ei ole aikaisemmin käytetty.

Kenties etätyöstä tulee lopultakin uusi “normaali” jos siitä syntyy eri yrityksissä positiivisia kokemuksia ja käytännössä toimivia malleja. Tuleeko lopultakin myös työstä tulee ajasta ja paikasta riippumatonta? Isompien yritysten toimistojen tyhjentyessä ne puolestaan saattavat jatkossa miettiä pienempiä toimitiloja. Aamuisin vain nopeimmat 15 pääsevät toimistolle, loput 15 ovat ajasta ja paikasta riippumattomasti jossain muualla kun on vain 10 autopaikkaa vuokrattuna yritykselle.

Toivon mukaan myös yrittäjien ja yrittämisen arvostus nousee. Ihmiset tajuavat että pienemmän paikkakunnan kivijalkakauppa ei ole itsestäänselvyys. Ilman asiakkaita se(kin) kaatuu. Zalando ja Amazon ovat eri asia kuin paikallinen suutari, huoltamo tai korjaamoliike joka tulee myös käytetyn tavaran osalta auttamaan.  Ja tietotekniikassa toivottavasti alettaisiin myös käyttämään paikallisia toimijoita, se näin IT-alan ihmisenä lähellä sydäntä. Tottakai voi soittaa HelpDeskiin mutta jos se ulkoistettu ja Intiasta, Prahasta, Porvoosta tai Tampereelta saat tikettinumeron mutta itse laitteiden ja ohjelmistojen korjausta pitäisi tehdä Etelä-Karjalassa, Lappeenrannassa tai Ylämaalla niin se ei auta ellei oikeasti auttavia käsiä ole lähistöllä.

Kuten aina niin myös  kriisien osalta osa yrityksistä kääntää epätavalliset tilanteet hyödykseen. Kriiseissä on aina häviäjiä ja selviytyjiä, kuten kulttuurissa ja urheilussa. IT – ammattilaisen näkökulmasta toivon myös että perinteisen median (Sanomalehdet, Yleisradio, isot radiokanavat, TV1, TV2 ja MTV3 ja vastaavat) rooli korostuu kun erityisesti sosiaalisen median puolella on pilvin pimein väärää tietoa ja huhuja. Tässä tilanteessa on nyt erilaiset Reality – sarjat auta joissa kännätään ja eletään kuin viimeistä päivää bailaten illat ja yöt.  Nyt viimeistään on tekojen ja vastuullisuuden aika, myös tietotekniikan osalta, eikö vaan?

Mitä kesällä 2020? Ainakin ohutta yläpilveä (cloud)…

Mitä on vuoden 2020 asioina IT-alalla? Ohjelmistojen ostaminen pilvestä ja lisensiointitapojen muutos on se megatrendi johon kaikki ICT-alan yritykset panostavat seuraavan 6-12 kk aikana.

Tästä jatketaan kohti seuraava kvartaalia eli 25 vuotta – lämpötila nousee, konesalit häviävät ja palvelut tulevat kuu- tai Mars – palvelusta?

Yhdistykset ja seurat ja miten niiden kanssa menettelen?

Olen kirjoittanut niistä erillisen artikkelin ja se löytyy aikaisemmasta asiakasinfostani.

Migraatiot

Teen edelleen “heittovaihtoja”, operaattorilta toiselle, puhelimesta/tabletista toiseen merkkiin/käyttöjärjestelmään ja datan siirtoja taustajärjestelmistä toiseen ja vastaavia toimeksiantoja. Lisäksi normaaleja ja tuttuja hengenpelastusta tietojen osalta,  IT-ympäristöjen päivityksiä tai autan organisaatioissa järjestelmien osalta.

Summa summarum: Windows – ympäristöt, pilvipalvelut ja uusin teknologia (kannettavat, tabletit, puhelimet), siinä pääkohtia edelleen myös loppuvuodelle 2020.

 

Windows – työelämän pituinen suhde joka jatkuu edelleen joka kvartaali vahvasti

Mac on Mac mutta 90 % asiakkaistani käyttää Windows-ympäristöjä, myös Macillä. Lisäksi Safari – selain ei vaan toimi kunnolla monissa nettipohjaisissa sovelluksissa joten Chrome ja Firefox ja etätyöpöytäyhteydet Windows-palvelimiin se millä Mac-käyttäjät kiertävät ko. ongelmia. Suhteeni Windowsiin jatkuu edelleen seuraavan kvartaalin (25 vuotta), siis vuoteen 2042 asti, rakkaudesta lajiin!

Erilaisia vaihtoehtoja edelleen tarjolla

Erinomaisen hyvää kesän odotusta ja ota ihmeessä rohkeasti yhteyttä. Katsotaan yhdessä ja yhteistyössä Sinun ympäristöäsi.

Maaliskuussa 2020 Jari, #24 – aina ja ikuisesti

= = = =

Jari Harju | +358 40 566 8833 | Lappeenranta | https://www.doaudit.fi | Twitter@DoAudit |

// erityistoimeksiannot // Microsoft 365 // Windows & Mac, tabletit ja älypuhelimet // IT konsultointi  


Jari on erikoistunut uusimpien teknologioiden soveltamiseen käytännössä, kohderyhmänä pienet ja keskisuuret yritykset Etelä-Karjalassa. Hän tekee samalla riippumatonta ja puolueetonta IT auditointia, erityistoimeksiantoja ja konsultointia erityisesti Microsoft – ympäristöissä. Microsoft Office 365 – ympäristön osalta DoAudit Oy oli pilottina lokakuusta 2010 alkaen kun se tuli maailmanlaajuiseen käyttöön heinäkuussa 2011.