Hyvä lukijani ja Arvoisa Asiakkaani,

heti alkuun tärkein eli jos on jotain kysymyksiä tai haluat kysyä jotain, niin…

tottakai olen julkaissut myös alkuvuoden 2020 aikana normaaliin tapaan eri aiheista artikkeleita:

Aikajana

Windows 11?

28.6.2021

Windows 11 esiversio on ilmestynyt ja kysy lisää. Ctrl – Esc, kokeile. Windows 11.#Windows11InsiderPreview #JustDoIT #SuoraanPilveen pic.twitter.com/PzjdyzfQDM— Jari ! Harju (@DoAudit) July 1, 2021 Siitä se lähti kokeiluun ja käyttöön.#Windows11 #JustDoIT #SuoraanSuoneen #SuoraanPilveen pic.twitter.com/laag6XOWwL— Jari ! Harju (@DoAudit) June 28, 2021

Windows 10 tuki loppuu 14.10.2025

flat screen computer monitor turned on
13.6.2021

Microsoftin tukidokumentaation mukaan Windows 10 Home ja Professional – versioiden tuki loppuu 14.10.2025. Tämä tarkoittaa lienee sitä että viikolla 25 Microsoft julkaisee Windows 11 – version. Tai vähintään Windows 10 käyttöjärjestelmä saa uuden nimen. Itse asiassa 14.10.2015 oli päivä jolloin Windows 10 tuli tuen piiriin eli noudatetaan edelleen 10-vuoden sykliä…Lue lisää...

Syksyllä Visio mukaan Office 365 käyttäjille

11.6.2021

Microsoft lisää uuden kevyemmän version Visio-sovelluksesta suurimmalle osalle Microsoft 365 -yritysasiakkaille, ZDNet kertoo. Yhtiö suunnittelee julkaisevansa Vision Office 365 käyttäjäryhmille E1/E3/E5, F3, A1, A3 ja A5 heinäkuussa 2021. Vastuuhenkilöiden mukaan kevyempi versio tarjoaa tärkeimmät Vision toiminnot eli diagrammien tekemisen, muokkaamisen ja jakamisen. Kehittyneempiä tai erikoistuneita diagrammitoimintoja kaipaavat yritykset joutuvat edelleen turvautumaan lisämaksun…Lue lisää...

Kunnollinen karttapalikka?

25.5.2021

Ota yhteyttä jos tarvetta saada kunnollinen karttapalikka osaksi WordPress – sivustoasi #kartta #wordpress #map Kysy esimerkkejä niin näet miten sovellettu eri tavoin.

Digilehti ja uudet ominaisuudet

12.5.2021

Moi, olemme aikojen saatossa tehneet kunnollisen digilehden (ei siis Adobe PDF-tiedostoa joka liitetiedostona tai linkkinä WWW-sivuilla) jossa on mukana halutessa graafisen ilmeen mukainen väritys, sisällysluettelo (TOC – Table of Contents) sekä luonnollisesti haku malliin anna min. 3 merkkiä ja alkaa tuomaan hakutuloksia koko digilehdestä. Tiedoksi että uusin versio ilmestyi ja…Lue lisää...

Perusasiat kuntoon ensin!

wrecked single cab pickup truck on field
6.5.2021

Hyvä lukijani, tämä uusintana joulukuun 2020 esityksestäni, Sama tilanne monesti ollut esillä tänä keväänä eli olen eri tilaisuuksissa kertonut tästä samasta asiasta ja edelleen tulee esille viikottain. Minusta yksi suurimmista ja epäloogisimmista asioista on se että yrityksellä on toimivat WWW-sivut (malliin www.yritys.fi) ja sitten on päivittäisessä @luukku.com, @hotmail.com, @pp.inet.fi tai…Lue lisää...

Jos ko. artikkelit tai sivut herättävät kysymyksiä, allekirjoittaneelta saa lisätietoa.    

Mitä maalis-huhtikuussa 2020?

Korona jättää jälkensä moneen asiaan työpaikoilla, yrityksissä ja erityisesti kuin ihmisten arjessa. Matkustaminen saattaa tämän takia vähentyä pysyvästi ja moni huomaa myös kotioloissa että joku aikuisista on paikalla kissojen ja koirien lisäksi kun lapset tulevat kotiin koronaepidemian laannuttua. Erilaiset videoneuvottelut, Teams – ja Google Hangouts – palaverit, Skype – puhelut ja etäyhteydet ovat nyt viimeistään yleistyneet myös yrityksissä joissa ne on asennettu mutta ei ole aikaisemmin käytetty.

Kenties etätyöstä tulee lopultakin uusi “normaali” jos siitä syntyy eri yrityksissä positiivisia kokemuksia ja käytännössä toimivia malleja. Tuleeko lopultakin myös työstä tulee ajasta ja paikasta riippumatonta? Isompien yritysten toimistojen tyhjentyessä ne puolestaan saattavat jatkossa miettiä pienempiä toimitiloja. Aamuisin vain nopeimmat 15 pääsevät toimistolle, loput 15 ovat ajasta ja paikasta riippumattomasti jossain muualla kun on vain 10 autopaikkaa vuokrattuna yritykselle.

Toivon mukaan myös yrittäjien ja yrittämisen arvostus nousee. Ihmiset tajuavat että pienemmän paikkakunnan kivijalkakauppa ei ole itsestäänselvyys. Ilman asiakkaita se(kin) kaatuu. Zalando ja Amazon ovat eri asia kuin paikallinen suutari, huoltamo tai korjaamoliike joka tulee myös käytetyn tavaran osalta auttamaan.  Ja tietotekniikassa toivottavasti alettaisiin myös käyttämään paikallisia toimijoita, se näin IT-alan ihmisenä lähellä sydäntä. Tottakai voi soittaa HelpDeskiin mutta jos se ulkoistettu ja Intiasta, Prahasta, Porvoosta tai Tampereelta saat tikettinumeron mutta itse laitteiden ja ohjelmistojen korjausta pitäisi tehdä Etelä-Karjalassa, Lappeenrannassa tai Ylämaalla niin se ei auta ellei oikeasti auttavia käsiä ole lähistöllä.

Kuten aina niin myös  kriisien osalta osa yrityksistä kääntää epätavalliset tilanteet hyödykseen. Kriiseissä on aina häviäjiä ja selviytyjiä, kuten kulttuurissa ja urheilussa. IT – ammattilaisen näkökulmasta toivon myös että perinteisen median (Sanomalehdet, Yleisradio, isot radiokanavat, TV1, TV2 ja MTV3 ja vastaavat) rooli korostuu kun erityisesti sosiaalisen median puolella on pilvin pimein väärää tietoa ja huhuja. Tässä tilanteessa on nyt erilaiset Reality – sarjat auta joissa kännätään ja eletään kuin viimeistä päivää bailaten illat ja yöt.  Nyt viimeistään on tekojen ja vastuullisuuden aika, myös tietotekniikan osalta, eikö vaan?

Mitä kesällä 2020? Ainakin ohutta yläpilveä (cloud)…

Mitä on vuoden 2020 asioina IT-alalla? Ohjelmistojen ostaminen pilvestä ja lisensiointitapojen muutos on se megatrendi johon kaikki ICT-alan yritykset panostavat seuraavan 6-12 kk aikana.

Tästä jatketaan kohti seuraava kvartaalia eli 25 vuotta – lämpötila nousee, konesalit häviävät ja palvelut tulevat kuu- tai Mars – palvelusta?

Yhdistykset ja seurat ja miten niiden kanssa menettelen?

Olen kirjoittanut niistä erillisen artikkelin ja se löytyy aikaisemmasta asiakasinfostani.

Migraatiot

Teen edelleen “heittovaihtoja”, operaattorilta toiselle, puhelimesta/tabletista toiseen merkkiin/käyttöjärjestelmään ja datan siirtoja taustajärjestelmistä toiseen ja vastaavia toimeksiantoja. Lisäksi normaaleja ja tuttuja hengenpelastusta tietojen osalta,  IT-ympäristöjen päivityksiä tai autan organisaatioissa järjestelmien osalta.

Summa summarum: Windows – ympäristöt, pilvipalvelut ja uusin teknologia (kannettavat, tabletit, puhelimet), siinä pääkohtia edelleen myös loppuvuodelle 2020.

 

Windows – työelämän pituinen suhde joka jatkuu edelleen joka kvartaali vahvasti

Mac on Mac mutta 90 % asiakkaistani käyttää Windows-ympäristöjä, myös Macillä. Lisäksi Safari – selain ei vaan toimi kunnolla monissa nettipohjaisissa sovelluksissa joten Chrome ja Firefox ja etätyöpöytäyhteydet Windows-palvelimiin se millä Mac-käyttäjät kiertävät ko. ongelmia. Suhteeni Windowsiin jatkuu edelleen seuraavan kvartaalin (25 vuotta), siis vuoteen 2042 asti, rakkaudesta lajiin!

Erilaisia vaihtoehtoja edelleen tarjolla

Erinomaisen hyvää kesän odotusta ja ota ihmeessä rohkeasti yhteyttä. Katsotaan yhdessä ja yhteistyössä Sinun ympäristöäsi.

Maaliskuussa 2020 Jari, #24 – aina ja ikuisesti

= = = =

Jari Harju | +358 40 566 8833 | Lappeenranta | https://www.doaudit.fi | Twitter@DoAudit |

// erityistoimeksiannot // Microsoft 365 // Windows & Mac, tabletit ja älypuhelimet // IT konsultointi  


Jari on erikoistunut uusimpien teknologioiden soveltamiseen käytännössä, kohderyhmänä pienet ja keskisuuret yritykset Etelä-Karjalassa. Hän tekee samalla riippumatonta ja puolueetonta IT auditointia, erityistoimeksiantoja ja konsultointia erityisesti Microsoft – ympäristöissä. Microsoft Office 365 – ympäristön osalta DoAudit Oy oli pilottina lokakuusta 2010 alkaen kun se tuli maailmanlaajuiseen käyttöön heinäkuussa 2011.