Arvoisa asiakkaani ja lukijani,

kesä 2012 on Internet-liikenteen osalta varmaan kaikkien aikojen vilkkain. Yhtenä syynä liikenteen kasvuun ovat jalkapallon EM-kisat mutta erityisesti Lontoon olympialaiset. Niitä on jo nyt mainostettu kaikkien aikojen eniten Internetiä hyväksikäyttäväksi.

Myös olympialaisissa on takuuvarmasti yksi asia, josta ei myöskään voi tinkiä tippaakaan, ja se on tietoturva. Tietoturvan varmistamiseksi olympialaisten tietoliikenne kulkee kahdessa, täysin toisistaan erotetussa verkossa. Toinen on tavallinen toimistoverkko sähköposteineen, internetyhteyksineen ja toimistosovelluksineen. Toinen on taas tarkoitettu tulosjärjestelmän kaltaisille kriittisille sovelluksille.
Toinen asia mikä on muuttunut edellisistä kisoista on hyvä myös ottaa oman yrityksesi osalta huomioon. Windows XP on korvattu Windows 7 – käyttöjärjestelmällä, myös olympialaisessa siis! Onko sinulla edelleen käytössä Windows XP (ja kenties myös Office 2003)? Lue muutama kappale alempaa Windows XP – Windows Vista – Microsoft Office 2003 osalta tärkeitä päivämääriä.

Ota rohkeasti yhteyttä!

Erityistoimeksiannoista: Salasanat hukassa?

Mitä aivan uutta on tarjolla? Onko esimerkiksi salasanat hukassa? – yli 200 tiedostomuotoa aukeaa erityisten hengenpelastustuotteiden avulla. Näitä tehdään kuukausittain, samoin kuin yksityisyyteen suojaan liittyviä lex Nokia asioita yhä enemmän ja enemmän.
Kysy lisää mikäli yrityksesi ei saa auki tiedostoja, salasanat hukassa tai jopa kokonaan unohtuneet. Tämä voi tapahtua joko tahattomasti (unohdetaan tunnukset, poistetaan vahingossa) tai tarkoituksella (vaihdetaan yritystä, tahallaan irtisanomisen yhteydessä, kiusantekoa).

Erityisesti yksityisyyden suojaan liittyvissä käytännön asioissa kannattaa olla yhteydessä allekirjoittaneeseen.

Windows XP:n Järjestelmänvalvojan salasana hukkunut? Active Directory (AD) -verkon Administrator-tunnus ei tiedossa? Outlook Expressissä ja/tai Windows (Live) Mailissa on laitettu rastit kohtaan “muista salasanat” ja koneen siirron yhteydessä salasanoista ei ole mitään tietoa?

Kaikki nämä onnistuvat – Ota rohkeasti yhteyttä!

Windows Vistan tuki loppui 11.4.2012

eli jos sinulla on Windows XP tai Windows Vista käytössä, kannattaa vakavasti harkita päivittämistä käyttöjärjestelmän osalta. Tottakai päivitystä ei voi tehdä suoraan (esimerkiksi sarjapostissa olevat sovellukset, erityisvaatimukset toimivuuden osalta, jne) ellei kyseessä ole tavallinen toimistokone. 11.4.2012 Microsoft lopetti Vistan ilmaisen tuen. Se jatkuu seuraavat viisi vuotta vuoteen 2017 asti mutta ainoastaan pakolliset Windowsin kriittiset päivitykset tehdään. Mikäli ympäristössäsi on XP- ja Vista-koneita, ota yhteyttä niin katsotaan sopiva polku kohti loogisempaa jatkumoa oman ympäristösi osalta.

Windows XP:n ja Microsoft Office 2003:n viralliset tuet loppuivat 8.4.2012 ja 18.4.2009

Windows XP ja Office 2003 ovat olleet yli vuosikymmenen verran monille se tärkein kokoonpano mutta muista seuraavat ajankohtat:

 • Windows XP ja Office 2003 (laajennettu) tuki loppui 8.4.2012
 • Windows XP ja Office 2003 virallinen tuki loppunut 18.4.2009

Mitä tämä tarkoittaa käytännössä? Seuraavan vuoden aikana näemme entistä enemmän myös oheislaitteita joista on Windows  XP-tuki loppunut. Uusille tulostimille, videokameroille, digikameroille ja älypuhelimille ei tule enää edes Windows XP-ajureita mukana. Markkinat ohjaavat koko ajan Windows 7 – käyttöä (ja Microsoft Office 2010 – versiota) ja tulee samanlainen tilanne kuten uusissa työasemissa ja kannettavissa – ei ole tarjolla enää rinnakkaisporttia tai sarjaporttia, eikä siis Windows XP-ohjelmistoa tai Windows XP-ajuria.

SuoraanSuoneen ja SuoraanPilveen?

SuoraanSuoneen on ollut tekemäni IT auditoinnin nimi. Sen osalta historia on simppeli eli ensimmäinen asiakkaani yrittäjän urallani oli sairaalaan ja hyvinvointipalveluihin liittyvä IT auditointi. Parhaiten osasin selittää asian termeillä Kartoita, Pintaraapaisu, PintaaSyvemmältä, SuoraanSuoneen, Ensiapu ja Tekohengitys.

Poistin lopullisesta tuotevalikoimasta “Saattohoito ja “Balsamointi” nimet mutta ne kyllä kuvaisivat tuotteen elinkaariajattelumallin osalta ko. repertuaarin, eikö vaan?

Asiaan eli erillisten toimeksiantojen osalta erilaiset pilvipalvelut, cloud computing, konesalipalvelut ja muut “palvelut töpselistä” ovat olleet koko alkuvuoden kaikissa keskusteluissa esillä. Asiakkaan ehdotuksesta nyt myös “SuoraanPilveen” on annettu nimeksi ko. riippumattomalle ja puolueettomalle pilvipalveluiden auditoinnille.

Mitä SuoraanPilveen ja IT auditointi ylipäänsä sisältää?

 • cloud computing ja muut operaattorien konesalipalvelut (Microsoft PBOS, Office365, Exchange Online, Sharepoint Online, Office Web Apps, Google Apps for Business, Google Docs, sähköinen taloushallinto) – mikä sopivin ratkaisu meille? – selvitykset ja toimeksiannot
 • sähköpostimigraatiot ja tietoliikennemuutokset operaattorien ja palveluntarjoajien välillä selvitykset
 • Windows 8 versus Windows 7. Kannattaako esimerkiksi siirtyä Windows XP-ympäristöstä suoraan lokakuussa julkaistavaan Windows 8-versioon?
 • Microsoftin lisensiointi eri kieliversioiden osalta ja mikä järkevin tapa päivittää nyt käytössämme oleva Windows XP ja Vista + Office 2003 – ympäristömme nykyaikaan?
 • Apple iPad ja iPhone – soveltuuko ko. laitteet meidän ympäristöömme vai otammeko Windows Lumia ja Windows 7 – ympäristön päivityksen yhteydessä osan tai kaikki palvelut esimerkiksi pilvestä?
 • tietoliikenneverkot (LAN, WAN, WLAN)
 • Computer Forensics – asiat
 • riippumaton ja puolueeton IT auditointi nykyisestä tilanteesta
Toimeksiantoa voidaan yhdessä miettiä mutta tarkoituksena on kuten SuoraanSuoneen – IT auditoinnissa se että saat realistisen ja todellisen tilanteen omasta ympäristöstäsi. Samalla mietitään mihin haluat mennä 6 kk, 12 kk tai vaikkapa kahden vuoden periodilla ja ovatko erilaiset konesali- ja pilvipalvelumallit oman organisaatiosi osalta järkevät ja kustannustehokkaat.

Kohti kosketusnäyttöjä – responsive design

Windows 8, joka tulee siis lokakuussa, vie meitä kohti kosketusnäyttäjä ja virtuaalista näppäimistöä jolloin sormella tökitään näyttöä ja näppäimistö mukautuu sen mukaan katsotaanko vaaka- tai pystysuorassa tietokoneen, tabletin tai puhelimen näyttöä. Oletko katsonut miltä yrityksesi sivut näyttävät esimerkiksi Applen iPadilla tai älypuhelimella?

Apple iPhone
Apple iPad
Apple iPhone nakyma DoAuditin sivuista 1 Apple iPad nakyma DoAuditin sivuista 1
Apple iPhone nakyma DoAuditin sivuista 2 Apple iPad nakyma DoAuditin sivuista 2
Responsive Design? Otetaan huomioon esim. päätelaitteen koko:

 • artikkelien teossa
 • sivujen teossa
 • suoraan Twitteriin
 • suoraan Facebookiin
 • suoraan RSS-syötteisiin

ilman erillisiä virityksiä loppukäyttäjän osalta

Tämä asia voidaan käydä erikseen läpi myös IT auditoinnissa tai erillisissä toimeksiannossa.

Kesän 2012 osalta ET jatkuu

ET – Erityistoimeksiannot jatkuvat, samoin eri projektit ja uusien asioiden opiskelu samalla. Aina on aikaa kaikkein tärkeimmille eli teille, asiakkailleni. Ota siis yhteyttä, rohkeasti ja keskustellaan eri vaihtoehdoista.

terveisin Jari