Arvoisa lukijani,

historian havinaa vai miltä kuulostaa? Windows 98, Windows ME, Office 2000, Office XP, Windows NT 4.0 Server, Windows 2000 Server ja Windows 2000 Workstation- siinä verkkoskannauksissa viimeisen parin kuukauden aikana esille tulleita ohjelmistoja, aivan jokapäiväisessä käytössä. Erityisesti IT auditoinneissa on tullut esille monia monia Windows 2000 Server ja Workstation – asioita ja yhteensopivuuksia (ja ongelmia) uudempien ohjelmistojen kanssa. Jopa Windows 98-koneita on siis edelleen tuotantokäytössä! Active Directory – toimialueen päivitys tai siitä kokonaan luopuminen ja siirtyminen pilvimalleihin tai konekeskuksiin selvityksiä on tehty myös osana auditointeja. Näistä kannattaa kysyä lisää ja selvitetään nykyinen ympäristösi ja katsotaan mitä kaikkea on otettava huomioon.

Uusia tuotteita ja niiden vaikutukset järjestelmiin

Kevään ja alkukesän aikana on tullut monia uusia tuotteita ja päivityksiä. Monelle vähemmän tunnetut Macin OS X (Snow Leopard lempinimellä tunnettu) ja Ubuntu 10 linux – käyttöjärjestelmät ovat erikoisasemassa eräissä yrityksissä, sekä niihin liittyvät ohjelmistot (mm. NeoOffice, OpenOffice, Entourage, Adoben tuotteet). Nyt on myös ennen kesää Microsoft Office 2010 julkaistu, viilattu erityisesti käytettäväksi yhdessä Windows 7 – käyttöjärjestelmän kanssa. Erityisesti syksyllä 2009 julkaistuun Windows 7:lle ja Windows 2008 Server R2:lle liittyvät kysymykset ovat olleet esillä IT auditointien osalla. Sekä ohjelmien toimivuus että yhteensopivuus nykyisin käytössä olevien eri ohjelmistojen osalta on hyvä selvitettää etukäteen ennen hankintapäätöstä. Ennen kuin Windows 2008 Server-, Windows 7- tai Office 2010 – päivityksiä tehdään, kannattaa joka tapauksessa tehdä ainakin pienimuotoinen IT auditointi ja inventaario josko toimistossa on käytössä epäyhteensopivia (ja ylimääräisiä) tuotteita.

Salasanat hukassa? – ja erityistoimeksiannot

Mitä aivan uutta on tarjolla? Onko esimerkiksi salasanat hukassa? – yli 180 tiedostomuotoa aukeaa erityisten hengenpelastustuotteiden avulla. Näitä tehdään viikottain, samoin kuin yksityisyyteen suojaan liittyviä lex Nokia asioita yhä enemmän ja enemmän. Kysy lisää mikäli yrityksesi ei saa auki tiedostoja, salasanat hukassa tai jopa kokonaan unohtuneet. Tämä voi tapahtua joko tahattomasti (unohdetaan tunnukset, poistetaan vahingossa) tai tarkoituksella (vaihdetaan yritystä, tahallaan irtisanomisen yhteydessä, kiusantekoa). Erityisesti yksityisyyden suojaan liittyvissä käytännön asioissa kannattaa olla yhteydessä siis DoAuditiin. Omalta sisäiseltä tai ulkoiselta tarkastukselta (tilintarkastus) kannattaa asioista kysyä myös mutta teknisestä apuvälineistä asia ei useimmiten jää kiinni erityistoimeksiannoissa.

Ja ei siis tarvitse uudelleenasentaa Windows-käyttöjärjestelmää jos kukaan ei tiedä salasanaa. Se vie 2-4 minuuttia oikeilla välineillä, salasanan resetointi siis.

Microsoft Office 2010 tuli markkinoille vapun tienoilla

Microsoft Office 2010 tuli saataville huhtikuussa Software Assurance (SA) – asiakkaille, ja nyt myös suomen kielisenä löytyy jo jokaiselle. Sen osalta ns. Backstage-tila on uusi, mutta muuten ulkoasu noudattaa hyvin pitkälle Office 2007 ulkoasua. Ja Office 2007:n makrot ja tehdyt templatet, esimerkiksi Wordin dot-pohjat, Powerpoint pot-pohjat ja Excelin xlt-pohjat, toimivat Microsoft Office 2010:ssä hyvin. Ja Office 2010:n tiedostomuoto on pääosin yhteensopiva aikaisemman Office 2007 -version kanssa. Mikäli Office 2003 – versiolla halutaan avata pptx, docx ja xltx – tiedostoja, siihen on saatavilla erillinen yhteensopivuuspaketti.


Microsoft Office 2010:n vaihtoehdot
yrityskäytössä  – Standard ja Professional

Liikkuva toimisto ja sosiaalinen media

Esimerkiksi Applen iPhonen ja Nokia E-sarjan älypuhelinten osalta osana IT auditointia kannattaa katsoa ko. tuotteiden integroituminen osana päivittäistä toimintaa ja operatiivisten sovellusten hyötykäyttöä. Mobiliteetti ja liikkuvuus ovat päivän trendi. Etätyö lisääntyy, vapaa-aika ja työ sekoittuvat sosiaalisten medioiden käytön lisääntyessä räjähdysmäisesti ja virtuaaliset tiimit yleistyvät osana busineksen tekoa => nämä kaikki otetaan huomioon auditoinneissa, luonnollisesti. Microsoft Live Messenger, LinkedIn, MySpace, Facebook, IRC Gallery, Skype, Plaxo Pulse, Twitter – mm. näiden osalta käydään läpi sovitut politiikat tai luodaan ne jos niitä ei jo yrityksessä ole. Uusimmista trendeistä mm. Office 2010:lle löytyy ns. social connectorit Facebookille, LinkedInille, Messengerille ja MySpaceen.

SuoraanSuoneen, Tekohengitystä, Saattohoitoa, Balsamointia ja SEPAa…

SuoraanSuoneen – IT auditointi, erityisesti sen osalta kannattaa olla yhteydessä IP-tietoliikenneverkkojen osalta. Esimerkkejä – ja Referenssit – linkistä löytyy mitä on tehty ja miten niitä tehdään, SuoraanSuoneen. Lex Nokia ja yksityisyyden suojaan liittyvät asiat työllistävät, yhdessä Single European Payment Area – SEPAn kanssa. Jos taloushallintajärjestelmäsi ja/tai operatiivinen järjestelmäsi on osana Windows toimialuetta (Active Directory), ja se toimii vielä Windows 2000 tai 2003 Server-palvelinympäristössä, kannattaa samalla tehdä puolueeton ja riippumaton ATK-tarkastus.

Ota ROHKEASTI yhteyttä – luottamuksella.

Kesäterveisin Jari, CISA – Certified Information Systems Auditor