FI-tunnuksen tärkeydestä

Hyvä lukija ja asiakkaani,

Suomessa muutettiin FI-tunnusten varaamista samanlaiseen tapaan kuin esim. Euroopassa on ollut jo kymmeniä vuosia eli kuka tahansa voi varata Fi-päätteisiä tunnuksia. Joissakin maissa maajuuren, eli päätteen käyttöön vaaditaan, että on norjalainen yritys tai yksityishenkilö. Oikeastaan ainoa rajoite on että se ei saa loukata suojattua nimeä, eli käytännössä ei saa loukata tavaramerkkiä tai toiminimeä, joka on voimassa Suomessa.

Asiaan eli nykyistä FI-tunnusta ja sen voimassaoloaikaa voi pidentää maksimissaan viidellä (5) vuodella. Monesti palveluntarjoajan www-sivun vuosittaisen maksun yhteydessä tulee fi-tunnuksen vuosimaksu myös tai se on osa operaattorin hinnoittelua. Mikään ei kuitenkaan estä pidentämästä fi-tunnuksen voimassaoloaikaa suoraan jo pidemmäksi aikaa. Fi-tunnuksen sijaintihan voi vaihdella, ihan kuin WWW-sivujen pitopaikka tai sähköpostien sijainti. Monella sähköposti, kalenteri ja yhteystiedot on joko Microsoft Office 365 – pilvipalvelussa tai Google Workspace – yrityspalvelussa vaikka fi-tunnus on käytössä. Hallinnollinen asia siis kannattaa varmistaa joka tapauksessa fi-tunnuksen osalta.

Käytännön esimerkki 1

Yritys aabbcc.fi otettiin nimeksi kun kaksi firmaa, A ja B, yhdistyivät. Tästä oli saanut vihiä virolainen firma ja kävi rekisteröimässä sen muutamaa päivää aikaisemmin. Kun alettiin tekemään uusia sähköäposteja ja nettisivuja niin vaikka YTJ-systeemiin nimi oli ok niin viestintäviraston puolella ko. fi-tunnus oli siis jo rekisteröity. Eli juuri ennen yrityksen perustamispäivää. Oli pakko ottaa nimeksi aabbccoy.fi eli lisätä Oy osoitteeseen. Sitten entisajan Neuvostoliiton vaihdantataloutta mukaellen on olemassa valmis huutokauppapaikka mistä voi kysellä ja ostella tunnuksia. Alkuun vastapeluri pyysi 8000 Euroa, vastatarjouksemme oli 2000 Euroa. Palloteltiin kuten autokaupoissa välirahaa ja siirtyi hieman alle 4000 Eurolla. Mutta siirto on oma myös, ja kun ulkomaalainen firma vastapelurina niin piti kahdessa eri erässä hoidella maksu varmuudeksi. Aikanaan tämä oli Suomessa helpompaa: Voit vaan sanoa että tämä kuuluu meille ja menemme oikeuteen jos haluat koska voimme osoittaa että rekisteröit sen kaksi tuntia aikaisemmin ennen kuin se julkistettiin esim. lehdistölle.

Käytännön esimerkki 2

Oikeastaan suurempi ongelma on se että sinulla on nykyinen ccbbaa.fi MUTTA et saa koskaan laskua uusimista tai automaattiuusinta ei toimi. Fi-tunnus jos menee vanhaksi 1.7.2022 niin varoaika on 30 päivää. Se siis vapautuu 30.7.2022 muille saalistajille ja vapaaksi fi-tunnukseksi. Ja mikäli ei tule laskua tai operaattorin muistutusta tai itse tai kaveri ei spottaa tuota niin sitten käy se pahin mahdollinen. Firma X, valittavan usein ulkomainen firma jossa robotit skannailevat vapaaksi tulevia fi- ja muita osoitteita ja sinun ccbbaa.fi nettisivut eivät joko toimi tai ohjautuvat paikkaan missä lukee esim. että ovat myytävänä. Ja samalla lopettaa myös sähköposti toimintansa. Näin käynyt nyt viitisen kertaa viimeisen vuoden aikana. Yhtä vaille kaikki saatiin takaisin, ja jokainen huomasi sen kun vastapeluri sanoi että tulee virhe kun sinulle lähettää sähköpostia.

Mitä voit tehdä?

Toki jatkaa kuten nytkin ja normaalisti siis (internet)operaattori hoitaa vuosittain ja jopa kuukausittain kk-kulussa fi-tunnuksen mutta uusinta on virallisesti aina asiakkaan vastuulla. Jos haluat että pidennetään FI-tunnuksen aikaa tai etukäteen haluat jo varata fi-tunnuksen, ota yhteyttä niin laitetaan pöytälaatikkoon valmiiksi. Tai pidennetään 3-5 vuotta nykyistä aikaa vuosimaksulla, ja se on siis operaattorista riippumaton ja aina voi vaihtaa Internet-operaattoria riippumatta siitä missä fi-tunnus sijaitsee juuri tällä hetkellä. Ihan sama kuin GSM-numero, Elisa, Telia, DNA, Moi, meidän soittajien ei tarvitse miettiä kenen verkosta vastaat vaan pääasia on että numerosi vastaa.

Jos jotenkin muuten voin autella, kertoile ja ota yhteyttä. Esimerkiksi eri pilvipalveluissa tullut uusia juttuja ja 2-vaiheinen tunnistautuminen tulee syksyllä 2022 käytönnössä pakolliseksi. Samalla se vaikuttaa että vanhempia puhelimia ja tablet-laitteita joutuu uusimaan koska niistä puuttuvat autentikointi- ja salausominaisuudet joita sekä Google että Microsoft ainakin vaativat uusimpien tietoturvapäivitysten aktivoituessa.

FI-tunnusterveisin Jari


Jari Harju

jari.harju@doaudit.fi | +358 40 566 8833

DoAudit Oy  | Raatimiehenkatu 20 |  53100 Lappeenranta

www.doaudit.fi |  twitter.com/doaudit |  facebook.com/doaudit|  linkedin.com/in/jariharju

// erityistoimeksiannot // Microsoft 365 // Windows & Mac, tabletit ja älypuhelimet // IT auditointi // Computer Forensics