Oikea digilehti, hakutoiminnon kera?

Moi,

nettiin voi laitella erilaisia julkaisuja ja moni kutsuu niitä digilehdiksi. Toki PDF-tiedosto tai Word-dokumentti on ihan luettavissa mutta vaatii joko oman Adobe Reader tai vastaavan PDF-ohjelman tai Wordin ymmärtämän doc-tiedoston tiedostomuodon ymmärtämistä. Haku toimii sitten ko. sovelluksen hakutoiminnoilla mutta dokumentin kääntö pystyyn tai vaakaan eri kokoisilla näytöillä on sitten oma juttunsa. Sisällysluettelo tai pikkukuvat (thumbnails) ovat käytännössä mahdottomia. Sen lisäksi voit toki käyttää netistä löytyviä sovelluksia ja avata niiden avulla. Issuu.com on yksi yleisimmistä ja se monesti käytetty ilmaisversiona. Ilmaisversiossa tulee kesken lukemisen mainoksia ja sattunut tilanteita että lukee yrityksen esitettä ja keskelle ilmestyy ihan toisen aihealueen mainos koska olet aikaisemmin katsellut Facebookista jotain muuta tai hakenut Googlesta ja niihin liittyvää ilmestyy kesken esityksesi muille.

Minun mielestäni oikeassa digilehdessä:

  • ei ole mainoksia jotka hyppivät kesken lukemisen vasemmalta, oikealta ja joskus keskelle näyttöä tarjoten mainoksia jotka ei mitenkään liity omaan julkaisuusi
  • niissä on sisäänrakennettu haku-toiminto
  • ne skaalautuvat eri kokoisille näytöille, pystyyn ja/tai vaakaan
  • ne ottavat huomioon tuleeko käyttäjä lukemaan julkaisua puhelimella, tabletilla vai tietokoneella
  • niiden lukukertoja voidaan seurata (kävijämäärät, lukukertojen määrä, millaisilla laitteilla luettu jne)
  • ottavat huomioon käytetyn päätelaitteen kielen jos tarvetta. Eli jos julkaisu on suomeksi, oletuksena painonapit, navigointi näytetään suomeksi ja jos julkaisu esim. venäjäksi, samat painonapit, navigointi, haku yms. näytetään kyrillisinä kirjaimina
  • ovat osana yrityksen/yhdistyksen WWW-sivuja, mieluiten organisaation/järjestön omalla värimaailmalla (graafisen ohjeen mukaisesti)

Viimeisimpinä löytyy Lappeen Riennon WWW-sivuilta digilehti Kaakkois-Suomen hyppyrimäet 1930 – 2020, koripallon viralliset pelisäännöt 2020 ja FIBA office basketball rules 2020 ovat Namika Lappeenrannan WWW-sivustolla. Jääkiekon SM-liiga julkaisi jääkiekkokirjan 2021 – 2022 ja se tuli loka-marraskuun vaihteessa myös ko. tekniikalla julkaistuna.

Ota yhteyttä jos tarvetta soveltaa.

Katso esimerkkejä – ja ota yhteyttä rohkeasti!

Digilehden julkaisuterveisin Jari

= = = =

Jari Harju jari.harju(at)doaudit.fi | +358 40 566 8833
DoAudit Oy Lappeenranta | https://www.doaudit.fi | Twitter@DoAudit |

// erityistoimeksiannot // Microsoft 365 // Windows & Mac, tabletit ja älypuhelimet // IT auditointi // Computer Forensics