Tein 20 vuotta sitten oman @iki.fi – tunnukseni

Hyvä Lukijani!

MikroBitissä oli aivan erinomainen artikkeli @iki.fi – tunnuksesta. Se oli siihen aikaan hieno keksintö – Internet Käyttäjät Ikuisesti – ja on edelleen. Käytän ko. tunnusta edelleen!
Voit lukea koko jutun tästä linkistä.
Sen aikaisessa jäsenlomakkeessa kyseltiin kuinka olit tullut löytäneeksi www.iki.fi sivuston. Ei siihen aikaan ollut kuin Mosaic – selain, Netscape Navigator – selain tai Microsoft Internet Explorer – selain ja Google – hakua, ei Altavistaa eikä muutakaan. Vastaukseni kertoo sen aikaisen tilanteen miten netistä löydettiin tietoa:

Jäsenhakemus maksoi vuonna 1997 tasan 120 markkaa!

Internet vuonna 1996…

Näin maailma muuttunut, 1996 tehtiin www.enso.com, Dellin palvelimia 4 kpl: Tiivi-Taavi, Pai-Pai, Laa ja Hipsu. Tehtiin sen aikaisella Microsoft Internet Information Server – ohjelmalla ja noita neljää serveriä kutsuttiin Teletapit – ”klusteriksi”. Sijaintipaikka Havurinne, Imatra sen aikaisessa Tiedon konesalissa. Ko. klusterointi tuli sitten ihan muutenkin käyttöön vaikka load balancing yms olivat jo tuossa, ohjasimme www-liikenteen Pai-Pai ja Laa välillä, Hipsu otti Mosaic -, Netscape Navigator – ja Internet Explorer – selainten kyselyt vastaan ja taustalla Tiivi-Taavi oli taustajärjestelmä. 21 vuotta myöhemmin sama idea, nyt vaan asiat tarkoittavat pilveä!
Muisteluterveisin Japa