Apple teki sen taas! – Lontoo 2012 & mobiilikäyttö nyt

Hyvä Lukijani,

ja Apple 2012?

vuodesta 2007 on ollut ilo, kunnia ja tottakai mielenkiinto seurata myös puhelinten kehitystä. Olin Suomen Puolustusvoimien järjestämässä harjoituksessa ja muistui samalla mieleen kevään 2012 kertausharjoitukset. Silloin kertoilin lähteväni Lontoon olympiakisoihin 2012 16 päiväksi. Ennustin silloin niiden olevan Twitterin läpimurto ja samalla Lumia – puhelinten lähtölaskenta koska Samsung oli valittu koko kisaorganisaation kaikkeen tietotekniikkaan. Kisakatsomoissa näkyi vain muutamia harvoja Nokian kapuloita mutta kisaturisteilla sitäkin enemmän iPhonen ja Android-puhelinten malleja.
[envira-gallery slug=”lontoo-2012″]

Kuinka niin Apple teki sen taas – vuonna 2016?

Apple osasi Lontoon kisojen aikaan ajoittaa erinomaisesti erityisesti Apple iPad – sovellukset ja tietenkin iPhoneen London Olympics sovellukset jotka levisivät kulovalkean tavoin kisaturistien kesken. Samoin Samsungin käyttäjille neuvottiin Lontoon keskustassa, kisailijoille kisakylässä, Stratfordin ja olympiastadionin ja muiden suorituspaikkojen yhteydessä kädestä pitäen miten Androidia käytetään ja kuinka lataat siihen Google Play – kaupan kautta kisasovellukset. Itse olen käyttänyt myös iPhone heti vuodesta 2007 saakka mutta nyt 7.9.2016 julkaistu Apple iPhone 7 – julkistus on myös Suomessa ylittänyt varmaan kaikkien Apple – mainonnan ennustukset! En ole koskaan aikaisemmin vain vastannut keskiviikko – perjantai välisenä aikana ja laitellut 13. – 16.9. välille buukkauksia työn puolesta jotka koskevat ainoastaan ja vain Appleen liittyviä asioita!
Minulla vastaamista haittasi muutaman päivän auditoriossa, sotilaskodissa, Leijona Cateringin ruokalassa ja maastossa olo joten missasin varmaan muutaman Apple uskovaisten tarjoaman tilaisuuden?

Miten näkyy muuten?

Olen asentanut erityisesti WordPress – alustoja vuoden 2009 jälkeen kun itse siirryin siihen omien nettisivujen jälkeen ja samalla de factona laittanut seurannan päälle kaikilla sivuilla. Jos otetaan aikaväli 2012 – 2016 eli Lontoon ja Rio de Janeiron kisojen väli tarkastelupätkäksi niin iPhonen ja iPadin ylivalta ollut monella WWW-sivustolla hämmästyttävää mobiilikäytössä. Vuonna 2012 paikallisen golfkentän sivustolla iltaisin ja viikonloppuisin 90 % kävijöistä käytti tietokonetta, satunnaisesti tabletteja ja puhelimia. Keväällä 2016 70 % ilta- ja viikonloppukäytöstä tuli mobiilisti ja oli muutamia päiviä jolloin iOS-käyttäjiä oli enemmän kuin Windows-käyttöjärjestelmän käyttäjiä. Tämä on poikkeavaa monessa mielessä ja osoittaa miten golfkentän käyttäjät siirtyneet tablet-puhelinkäyttöön perinteisen tietokoneen käytöstä. Vastaavasti paikallisten ravintoloiden ja lounaspaikkojen käyttäytyminen on perinteisempää eli työaikana ja erityisesti klo 9 -12 välisenä aikana Windows – käyttöä kun katsotaan lounaslistaa ja muuhun aikaan käyttö vähäistä. Jos kohderyhmänä on lapset, teinit ja nuoret aikuiset, tällöin Android – laitteet selkeästi näkyvät käytössä mutta jokaisella heillä on mobillilaite, käytännössä puhelin.

Mobiilikäyttö lisääntyy koko ajan

Tässä pikainfona muutamista sivustoista la-su statistiikkaa jolloin huomaa suoraan sen että iltaisin ja viikonloppuisin sivustoja käytetään puhelimella ja/tai tabletilla.
Taulukkoa ID 3 ei ole olemassa.
Kuva havainnollistaa kehitystä vielä paremmin:
[supsystic-table-diagram id=’7′]
[supsystic-table-diagram id=’8′]
Miten on sinun sivustojesi laita? Ottavatko ne huomioon kehityksen joka alkoi viimeistään Lontoon 2012 olympialaisissa?

Miten DoAuditin sivuilla Apple näkyy?

Hyvä kysymys mutta vastauksen näkee tilastoista: Windows 10 – koneilla luetaan Apple – artikkeleita! Itselläni Windows 10 – kävijät ohittaneet Windows 7 – käytön sivuston statistiikassa. Normaalia yrityssivustoa luetaan edelleen eniten Windows 7 – koneilla. Android – käyttäjiä on suunnilleen saman verran kuin iOS – käyttäjiä DoAuditin WWW-sivuilla.
Jos haluat tarkempaa tietoa tai oman ympäristösi osalta käydä läpi näitä asioita, ota yhteyttä.

iPhone 7 – mitä pitää hankkia lisäksi?

Todellisuudessa uusi iPhone 7 maksaa enemmän kuin pelkkä hankintahinta. Miksi? Jos haluat  käyttää iPhone 7 – kapulaasi samaan tapaan kuin aikaisempia niin huomioi että Apple iPhone 7 – mallissa ei ole kuulokeliitäntää. Pakkauksessa tulevat mukana puhelimen Lightning-porttiin liitettävät tarvikekuulokkeet sekä erillinen sovitin jolla Lightning-porttiin voi liittää myös perinteiset 3,5 mm:n kuulokkeet.
iPhone 7 on myös eri kokoinen kuin Aple iPhone 6 vanha suojakuorihan ei siis sovi uuteen malliin. Tässä taas 3. osapuolille yksi tapa myydä lisäosia ja palveluita, eikö vaan?
Lisäksi Apple iPhone 7:n akku myös ladataan saman Lighting-portin kautta joten ostoksille on mentävä mikäli haluaa sekä a) kuunnella musiikkia että b) ladata puhelinta samaan aikaan. Applen ratkaisu on tarjota bluetooth-kuulokkeitaan, 159 USD Yhdysvalloissa joten hinta lienee Suomessa 180 Euron paikkeilla.
Latausongelmaan Applella on  nettikaupassa Applen omalla pöydällä seisovalla Lightning Dock – telakka jonka hinta on www.apple.fi sivuillla tällä hetkellä 45 Euroa. Perinteisen 3,5 mm:n Sony Walkman – liitännän tappoa selvästi yritetään tätä kautta koska ko. ostoksella on suoraan ilmainen kotiinkuljetus!
Varmaan muutakin ilmenee, nuo ihan pikatsekkauksella henkilökohtaisella tasolla. tselläni käytössä on iPhone 6 ja iPhone 5 päivittäin joiden käyttäjiä mietin kun katsoin mitä kaikkea autolatureiden, tupansytkäriliitännän, toimiston latauspatteriston ja läppärilaukun sisällön osalta pähkäilin samalla. Mutta kysy lisää, käydään samalla Sinun ATK-asioitasi läpi.

Omena – ja Apple – terveisin Jari

PS: artikkelikuva on Immolan sotilaskodista. Ja en ole sissi vaan teen ATK-asioita myös PV:n järjestämissä tilaisuuksissa.