Intelin ja AMD:n uudet suorittimet toimivat ainoastaan uusimman Windows 10-version kanssa

Hyvä lukijani ja myös asiakkaani,

Uudet prosessorit alkavat sorsia vanhoja Windowseja – vaikutuksia myös tietoturvaan

Oletko tietoinen ko. asiasta? Tämä kannattaa ottaa huomioon jos on sellainen sovelluksia jotka toimivat ainoastaan ja vain Windows 7 – koneissa ja jos niitä esimerkiksi kloonataan vanhemmista koneista.
Intelin ja AMD:n uudet suorittimet toimivat ainoastaan uusimman Windows 10-version kanssa. Microsoft on kuitenkin tehnyt myönnytyksiä vanhojen Windowsien käyttäjille viimeistä edeltävän suoritinsukupolven kanssa.
Intelin hiljattain julkistamat ja myöhemmin myyntiin tulevat 7. sukupolven Core-suorittimet (Kaby Lake) tukevat Windowseista vain Windows 10:tä. Sama pätee AMD:n tuleviin Zen-suorittimiin, kuten myös muihin tulevaisuuden suorittimiin.
Microsoft on tiiviissä yhteistyössä mikropiirien valmistajakumppaniensa kanssa varmistanut, että Windows 10 hyödyntää täysimittaisesti mikropiirien uusia ominaisuuksia. Näitä valmistajakumppaneita ovat mm. Intel, AMD, NVidia ja Qualcomm.
Kuudennen sukupolven Intel Core -suorittimet (koodinimeltään Skylake) ja Windows 10 mahdollistavat yhdessä 30 kertaa paremman grafiikan ja kolme kertaa paremman akun keston Windows 7 -tietokoneisiin verrattuna. Lisäksi mikropiirin tukemaa virtualisointia hyödyntävä tunnistetietosuojaus takaa täysin uudentasoisen tietoturvan.
Tuettujen laitteiden luettelossa olevia Skylake-laitteita tuetaan kuitenkin myös Windows 7- ja Windows 8.1 järjestelmien kanssa 17.7.2017 asti. Heinäkuun 2017 jälkeen näille kokoonpanoille julkaistaan vain kriittisimmät Windows 7- ja Windows 8.1 suojauspäivitykset, jos päivitykset eivät vaaranna muiden laitteiden Windows 7/8.1 järjestelmien luotettavuutta tai yhteensopivuutta.
Uusilla 7. sukupolven (Kaby Lake) suorittimilla ei ajeta Windows 8.1:tä tai Windows 7:ää aiemmista Windowseista puhumattakaan, joten myös nykyiset Skylake laitteet olisi aika päivittää Windows 10 käyttöjärjestelmään ja hyödyntää suorittimien koko suorituskyky. Windows 7 on julkaistu jo lokakuussa 2009!
Jos Windows 7 version käyttö on välttämätöntä, niin huomioithan laitevalmistajien muuttuneet Windows 7 esiasennuskäytännöt, jotta vältytään yllätyksiltä.

Microsoft järjestää Windows 7 – ja 8.1 -tuen joihinkin uusiin laitteisiin, mutta tietoturvan kustannuksella.
Microsoft-johtaja Terry Myerson kertoi uutisia yrityksille ja muillekin asiakkaille, jotka haluavat yhä pitää kiinni Windows 7:stä tai Windows 8.1:stä, mutta kaipaavat uutta rautaa. Uudet suoritinpolvet lakkaavat tukemasta niitä.
Windows 10 on ainoa tuettu Windows-alusta Intelin tulevassa Kaby Lake -sarjassa, Qualcommin tulevassa 8996-sarjassa ja AMD:n tulevassa Bristol Ridge -sarjassa.
Tilanne muuttaa tietoturvatukea. Windows 7:n tuki on päättymässä vasta tammikuussa 2020 ja 8.1:n tuki tammikuussa 2023 vanhoilla siruilla. Microsoftin mukaan tämä kattaa suurimman osan tällä hetkellä saatavilla olevista laitteista.
Mutta jos kyseessä on näitä Windowseja varten räätälöity uusi Intel Skylake -pohjainen laite, tuki lakkaa molempien Windows-versioiden osalta jo 17. heinäkuuta 2017. Nämä laitteet on tarkoitettu ennen kaikkea yrityksille, jotka valmistelevat siirtymistä Windows 10:een, mutta haluavat toistaiseksi pitää työntekijät tyytyväisinä vanhalla tutulla Windows-ympäristöllä.
Microsoft on tällä viikolla julkaisemassa listan niistä uusista Skylake-laitteista, joissa Windows 7:n ja 8.1:n toimivuus on taattu, mutta joissa tietoturvatuki katkeaa lähes kokonaan 17. heinäkuuta 2017.
Syyksi suoritintuen päättymiselle Microsoftin mukaan on se että uusien sirujen toimiminen vanhassa Windowsissa vaatisi paljon työtä konepellin alla ja synnyttäisi hajaannusta Windows 7:n koodipohjaan.
Tiedoksi.