Microsoft Lumia 950 XL – käyttökokemukset

Hyvät lukijani ja asiakkaani,

Windows 10 -käyttöjärjestelmää käyttävä Microsoft Lumia 950 XL – puhelin ja Continuum-ominaisuuden hyödyntämisen mahdollistava Display Dock -telakka? Käytännön elämän käyttökokemuksia tulossa heti itsenäisyyspäivän jälkeen kun on uusi kapula päivittäisessä käytössä.
Microsoft-Lumia-950-XL-pakkaus
Microsoft-Lumia-950-XL-pakkaus-sisalto
Samalla vertaan sitä Huawei Honor 7 ja uusimpiin Sonyn malleihin joita olen viimeisen parin – kolmen viikon aikana asentanut ja käyttänyt päivittäin. Näistä voi kysyä Samsungin Android-puhelinten osalta erikseen, ota yhteyttä. Edelleen puhun Nokia Lumia 950 mallista vaikka se onkin Microsoft Lumia 950…

Käyttökokemuksia 4.12.2015

Itse laitteen saamisen jälkeen 1. asia johon kiinnittyi huomio oli USB-johto. Oikeasti taas uudenlainen liitin! Samanlaista ei ole muissa Nokian malleissa, ei Android puhelimissa eikä Applessa. Minusta huono juttu, taas muutama kaapeli lisää läppärilaukkuun ja auton latureiden perään.
Microsoft-Lumia-950-XL-USB-liitin
Varsinainen asennus on suoraviivainen, Microsoft – tili pitää ja kannattaa olla jotta saa laitteen käyttökuntoon Windows Kauppaa varten sekä rekisteröinnin osalta. Itse otin käyttöön siten että Nokia Lumia 920 varmuuskopion palautin puhelimeen ja sain ne ohjelmat käyttöön jota olin asentanut ja käyttänyt Lumia 920 – mallissa. Ja huomaa nanoSIM-korttipaikka, se yksi mikä pitää ottaa huomioon.
Microsoft-Lumia-950-XL-nanoSIM-kortti

Käyttökokemuksia 5.12.2015

Kävin Lumia Offers kohdassa 950 XL – mallilla ja siellä oli tarjouksena Display Dock tukiasema (arvo 99 Euroa). Se vie oman Microsoft – tilin kautta sen MS Storeen ja oli suoraan sanottuna epäselvä ko. tilausprosessi. Semminkin kun mukana tullut linkki kertoo tuotteen olevan loppu! Ja linkin takaa en ainakaan itse päässyt mistään syöttämään kampanjakoodi. Itse tein siten että menin www.hotmail.com kautta, kirjauduin omalle MS-tilille ja vasta sen jälkeen klikkasin ko. linkkiä niin pääsin kauppaan katsomaan oikeaa tuotetta eli Display Docki.
Saat siis tällaisen infon:
Onnittelut!
Olet nyt valmis tilaamaan ilmaisen Microsoft-näyttötelakan Microsoft Lumia 950 tai Lumia 950 XL:lle niin kauan, kun tavaraa riittää. Varmista, että saat näyttötelakan ensimmäisten joukossa. Voit yksinkertaisesti liittää sen puhelimeesi, näppäimistöön, näyttöön ja hiireen ja käyttää puhelinta kuin tietokonetta.*
Henkilökohtainen kampanjakoodisi: “XXXYYYZZZ”
Toimi seuraavasti:

 1. Siirry Microsoft Storeen klikkaamalla alla olevaa painiketta
 2. Liitä ylläoleva kampanjakoodi Storessa “markkinointikoodi” -kenttään
 3. Kirjaudu Microsoft-tililllesi tarvittaessa
 4. Lisää toimitustiedot ja muut pyydetyt tiedot
 5. Valitse “Osta nyt”. (Älä huoli, sinua ei laskuteta, kampanjakoodilla saat maksuttoman näyttötelakan)
 6. Saat Microsoft Storelta vahvistuksen sähköpostiisi.
 7. Näyttötelakka lähetetään 10-12 viikon kuluessa

Kun tilauksen sai tehtyä, siitä tulee kuitti jossa on hintana 99 Euroa mutta toimitusaikana oli 4-6 viikkoa. Nyt olen ainakin itse epätietoisuuden vallassa milloin tulee, 4 viikon, 12 viikon jälkeen, onko tuote loppunut ja tuleeko se ilmaiseksi…katsotaan!

Käyttökokemuksia 7.12.2015 – 9.12.2015

Puhelin toiminut ihan normaalisti, Whitesnaken Here We Go Again soi tunnusmusiikkina. Ja 14.12. on tulossa Display Dock ainakin UPSin ennusteen mukaan Lappeenrantaan joten sitten viimeistään lisäkokemuksia kun laite liitetään tietokoneeseen.
Erityishuomio: Fonecta Caller toimii 950-mallissa ok, tämähän on Androidin uusissa kapuloissa ongelma eli ei näy soittajan numero vaikka sovellus päällä uusissa Huawein ja Sonyn kapuloissa. Kaikki muut ohjelmat joita olen käyttäneet ovat käytännössä samoja joita käytin Nokia Lumia 920 – mallissa. Microsoft Edge tietysti selaimena, se erona ja toiminut Edge hyvin tässä mallissa.

Käyttökokemukset 10.12.2015 – 18.12.2015

Mitä ohjelmia itselläni on asennettuna Windows Kaupan kautta? Tätä kyselty ja myös sitä miltä tuntuu kädessä. Minusta puhelin on kevyt mutta muovisen oloinen. Tuo oma laturi, siis ihan oma liitin, on aiheuttanut ongelmia koska kaikkia muita johtoja on kyllä tarjolla mutta 950-mallin oma johto on käytännössä ongelma kun virta loppumassa.
Ohjelmia joita olen käyttänyt ensimmäisen viikon aikana ovat olleet:
[one-third-first]

 • Adobe Reader
 • Alkoon
 • Candy Crush Saga (äänetön tila EI toimi, takarivin taavina… aivan selvä bugi!)
 • Chronos Calendar
 • Continuum
 • Excel
 • Facebook
 • Finnkino
 • FM-Radio
 • Fonecta Caller
 • Foreca Weather
 • Google
 • Junat kartalla
 • Kamera
 • Karttaselain
 • Kauppa
 • Kotipizza
 • Laskin
 • Lumia Offers
 • Maastokartat
 • Metsäselain

[/one-third-first]
[one-third]

 • Microsoft Edge
 • Microsoft Mahjongg
 • Microsoft Minesweeper
 • MTV Katsomo
 • Netradar
 • Office 365 Admin
 • Office Remote
 • Onedrive
 • OneNote
 • OP-Mobiili
 • Outlookin kalenteri
 • Outlookin sähköposti
 • Posti
 • PowerPoint
 • Puhelin
 • Radiot.fi
 • Reading Lens
 • Resurssienhallinta
 • Shazam
 • Skype
 • Skype for Business
 • Solitaire
 • Speedtest.net

[/one-third]
[one-third]

 • Spotify
 • Stopwatch
 • Sää
 • Teksti-TV
 • Twitter
 • Uber
 • UC Browser
 • Ultrapoint
 • Urheilu
 • Uutiset
 • Valokuvat
 • Viestit
 • VR Mobiili
 • Vuvuzela
 • WhatsApp
 • Wilma
 • Windows Insider
 • Word
 • WordPress
 • Yle Areena
 • Yle Radio Suomi
 • Youtube

[/one-third]

Windows Kaupan ohjelmien toimivuus?

Ohjelmat toimivat ja ovat ok mutta mitään sellaista hienoa ominaisuutta tai jotakin sellaista ei ole mitä Applen Appstoren tai Android-kapuloiden Google Play – kaupasta saatavissa olevissa ohjelmista puuttuisi. Lähinnä ongelma on se että kaikki ohjelmia joita esim. iPhonessa käytän ei löydy Microsoftin kaupasta. Itselläni Instragam ei ole aktiivisessa käytössä mutta ainoastaan Instagram Beta tarjolla ja nuorison mielestä se “kökkö” verrattuna vastaaviin Samsung – Sony – Huawei kapuloiden ja Applen vastaavaan Instagramiin.

Mikä ei ole toiminut?

Itse asiassa ainoastaan Google Analytics – ominaisuutta hyödyntävät sovellukset, yksikään ei pysty autentikoitumaan Googlen Gmailin kautta niihin. Eli kun seuraan esim. kävijätilastoja eri nettisivuilta, miten monta kävijää, millä laitteilla ja selaimilla käydään, ei toimi. Syytä en tiedä mutta todennusvirhe jokaisella Windows Kaupasta aikaisemmin hankitun sovelluksen osalta.

Hyviä puolia?

Iso näyttö

Lumia 950 XL:n suurimpiin hyviin puoliin kuuluu erityisesti tarkka 5,7″ kosketusnäyttö. Näyttö toistaa värit hyvin ja katselukulmat ovat suorastaan erinomaiset. Puhelimesta löytyy myös ensimmäistä kertaa Lumia-malliston historiassa WQHD -tarkkuinen näyttö – 1560 x 1440 pikseliä – kuvien ja elokuvien katseleminen on jälleen astetta selkeämpää.

Erinomainen kamera

Vaikka muut valmistajat ovat jo kirineet tätä etumatkaa reilusti umpeen niin Lumioiden kamerat eivät poikkea tällä hetkellä juurikaan laadullisesti muista tämän hetken huippupuhelimista. Mutta kamera on 20 Megapikselin tarkkuudellaan suorastaan erinomainen. Puhelimen kameran vierestä löytyvät salamat ja LED-salamoita puhelimessa on peräti kolme kappaletta!

USB-C latausliitin – hyvä vai huono?

Microsoft on luopunut normaalista micro-USB liittimestä ja alkanut käyttämään uutta USB-C tyypin liitäntää. USB-C on erinomainen symmetrisyyden ansiosta  eli sen voi sijoittaa nyt kumminpäin vain eikä tarvitse arvata menikö laturi oikeinpäin. Lumia 950 XL tukee nyt myös pikalatausta, jonka ansiosta pitkät latausajat ovat nyt historiaa uusien Lumioiden kohdalla. Mutta TAAS uusi kaapeli, läppärilaukkuun, hansikaslokeroon ja toimiston pöydälle…

Windows 10

Henkilökohtaisesti olen mieltynyt parin viikon käytön jälkeen siihen että puhelimessa on Microsftin Windows 10 -käyttöjärjestelmä. Puhelin siis tukee Windows 10 Mobilen Continuum -ominaisuutta jolloin puhelin muuttuu tietokoneeksi liitettäessä se suurempaan näyttöön. Tästä lisää Display Dock – ominaisuuden kera siis.

Miten edetään?

Puhelin normaalissa käytössä työviikon aikana ja lisää käytännön kokemuksia koko ajan, pysy kuulolla! Display Dock – käyttökokemuksia erityisesti viikon 51 aikana tulossa.

Display Dock – kokemuksia viikolla 51

Display Dockin osalta käyttökokemuksia tulossa lisää. Pakkauksen sisältö on seuraava:

HDMI-piuha kiinni, USB-hiiri kiinni ja välittömästi toimi. Mielenkiintoinen konsepti, yhdellä sormella tuplaklikkaus ja kahdella sormella alas – ylös valikoissa ja sivulla.

Käyttökokemukset 19.12.2015 – 7.1.2016

Käytän puhelinta multiSIM-kortin ominaisuudessa aamupäivisin kakkospuhelimena, iltapäivisin ykköspuhelimena. Syynä että iPhone 5 akku kestää toisi huonosti. Itse Lumia 950 hyvä laite mutta edelleen noin 50 % sellaisista ohjelmista joita käytän työpäivän aikana ei ole saatavilla ko. puhelimeen. Erityisesti Googlen autentikointiin liittyvät sovellukset eivät vaan toimi vaikka ne löytyvät Microsoft Kaupasta.
Nokia-950-tietokoneen-paassa-Continuum-lahempaa

Käyttökokemukset 8.1.2016 –

Olen käyttänyt puhelinta ja muutama päivitys on tullut Windows Kaupan kautta sovelluksiin. Erona Apple- ja Android-maailman ohjelmiin ainakin päivitystahti rauhallista. Itse puhelin on toiminut sinänsä ok.

Uutta 18.1.2016 Lumia Offers kautta

Lumia Offers – valintaan on ilmestynyt 1 vuoden Office 365 Personal – tilaus. Tarjous on voimassa
Lumia-950-offers-Office-365-personal-tilaus-vuodeksi
Itselläni on MS Office 365 tilaus viiden päätelaitteen kera joten tuon asennan varmaan jollekin toiselle koneelle mikä Windows 10 – päivityksen kera tulee käyttöön. Mutta tiedoksi, ilmainen siis 1. vuoden ajan.
terveisin Jari

PS: Windows Hello?

puhelimen etuosasta löytyy siis pieni infrapunakamera. Se tunnistaa käyttäjän ja joko pääset sisään tai sitten et. Ominaisuus toimii puhelimessa mutta kuitenkaan tällä tavalla  ei ole juuri mitään vahvuuksia verrattuna monien valmistajien käyttämään sormenjälkilukijaan verrattuna. Mutta onhan silmän iiriksen kautta toimiva tunnistus ainutlaatuinen ominaisuus älypuhelinmarkkinoilla, eikö vaan? Milloin sinun silmämunasi kaivetaan ja mennään sen avulla puhelimeesi? Aikoinaan elokuvissa näin avattiin roistojen toimesta kassakaappeja, timanttiholveja yms joten…
PS2: Windows Hello – on betavaiheessa vielä, toimii hitaasti mutta varmasti.