Windows 10 julkaisu: 10+1 asiaa jotka hyvä tietää

Windows 7 ja Windows 8.1 – käyttäjät voivat päivittää “ilmaiseksi” (lukuunottamatta asennukseen kuluvaa aikaa ja selvittelyä jos kaikki ei toimi) uusimman Windows 10 – käyttöjärjestelmän 29.7.2015 alkaen. Se on ladattavissa eri sykleissä käyttäjille, riippuen onko ollut esiversion käyttäjä, kieliversion perusteella ja lisäksi miten on koneesi kytketty verkkoon (toimialueissa oleville koneilla päivitys ei tule automaattisesti tarjolle).
Itse olen käyttänyt Windows 10:n eri esiversioita koko ajan ja mikäli tarvitset käytännön kokemuksia, ota yhteyttä. Alla on kymmenen (10) kohtaa jotka kannattaa ottaa huomioon joka tapauksessa Windows 10:n osalta.
Windows-10-DoAudit

1. Milloin Windows 10 on saatavilla?

Päivitykset alkavat 29.7.2015. Päivitys kannattaa tehdä hyvän Internet-yhteyden kautta tai jättää lataantumaan yön ajaksi koska latauksen koko on noin kolme (3) Gigatavua.

2. Kuinka kauan Windows 10 on ilmainen?

Windows 10:n tuen ajan. Windows 10 ei ole siis kokeiluversio tai vuoden tilaus tai vastaava. Se on siis täysi ja täysin tuettu käyttöjärjestelmä.

3. Onko se oikeasti ilmainen?

Kyllä, lukuunottamatta asennukseen menevää aikaa ja vaivaa! Windows 10 päivitys on ilmainen Windows 7 ja Windows 8.1 laitteilla, sisältäen laitteet jotka olet jo hankkinut. Tottakai laite- ja ohjelmistokohtaisia vaatimuksia ja rajoituksia voi esiintyä. Windows 10 puhelinten päivitykset Windows puhelimista voivat vaihdella tosi suuresti maasta, maanosasta ja operaattorista riippuen.
Päivityksen onnistumiseksi laite on oltava kytkettynä koko ajan Internetiin ja windowspäivitykset päällä. Lisäksi kaikki Windows 7 SP1 ja Windows 8.1 päivitykset pitää olla päivitettynä ennen Windows 10 – päivitystä. Voit etukäteen varata päivityksen Windows-koneelle jotta 3 Gigatavun lataus tulee taustalla asennusvalmiiksi.
Windows Enterprise – versiot eivät oletuksena päivitys jos ne ovat kytkettynä toimialueeseen (domain-malli).

4. Saako esiversion aktivoitua viralliseksi Windows 10 – versioksi?

Ei. Jos käytät esiversiota, se ei päivity lopulliseksi versioksi. Sinun on asennettava se lailliseen Windows 7 tai Windows 8.1 systeemiin.

5. Kuinka saan päivityksen?

Voit tehdä sen tästä linkistä. Jos olet käyttänyt normaalisti Windows 7 SP1 ja Windows 8.1 versiota, oikealla alhaalla kellon ja päivämäärän luona on vilkuttanut info ilmaisesta päivityksestä.
maksuton-win10-paivitys

6. Voinko työpaikan koneissa estää/aktivoida päivitykset?

Mikäli yrityksessä on Windowsin osalta toimialue (domain) käytössä, yksikään käyttäjistä ei saa päivitystä. Windows Enterprise – lisenssi ei ole edes oletuksena ilmainen mutta toimialueessa pystyt huomattavasti paremmin kontrolloimaan miten ja milloin päivitykset tapahtuvat. Kysy lisää aiheesta, yksi pääaiheistani päivitysten yhteydessä toimialueet ja MS Office 365 – pilvipalvelut ko. aiheen tiimoilta.
Tämä sama asia kannattaa ja pitää ottaa huomioon myös Microsoft Office – paketin osalta, semminkin kuin MS Office 2016 on julkaistu Mac-ympäristöön ja tulossa myös Windows-ympäristöön. Mikäli käytössä on MS Office 2007 tai MS Office 2010, niiden päivitysten osalta kannattaa myös kysyä lisätietoa.

7. Paljon Windows 10 maksaa uutena lisenssinä?

Microsoftin Yhdysvaltain sivuilla hinnoiksi on ilmoitettu kotiversiolle, Windows 10 Home, hinnaksi 120 taalaan ja Windows 10 Professional – versiolle listahinta on 200 dollaria. Joten siitä voi päätellä Euro-hinnat alveineen Suomen markkinoilla. Enterprise – hinnoitteluhan on yrityskohtainen ja pohjautuu laitteiden ja käyttäjien lukumääriin.

8. Mistä saan lisenssiavaimen?

Tämä on mielenkiintoinen kysymys. Sinä käytät päivityksessä nykyistä Windows 7 tai Windows 8.1 lisenssiavainta joten et tarvitse uutta avainta. Mutta ainakin itselläni on ko. lisenssi muutamissa kannettavissa pohjassa kulunut kokonaan pois joten… vaikka hologrammista näkee että alkuperäinen.
Joten kannattaa etsiä lisenssiavain valmiiksi tai selvittää mistä saa nykyiseen laitteeseen sen selville.

9. Saanko ladattua ISO-imagen eli Windows 10 median?

Et, ainakaan virallisesti. Windows 10 – päivityksen jälkeen voit luoda USB- tai DVD-media jotta voit myöhemmin tehdä puhtaan Windows 10 – asennuksen laitteeseen jossa on virallinen lisenssi.

10. Voinko vaihtaa takaisin Windows 10 => Windows 7 tai Windows 8.1 versioon?

Voit mutta mielenkiinnosta itsekin katson kuinka se tapahtuu ja kuka haluaa takaisin jos Windows 10 toimii yhtä hyvin kuin esiversiot 9934 – 10240 ovat toimineet. Tulee takuuvarmasti alkuun tilanteita että nettisivut tai jotkut sovellukset eivät ymmärrä Windows 10- versiota joten siirtymäaika voi olla muutama kuukausi alkuun jotta ohjelmista, ohjelmistoista ja nettisivuista tulee Microsoft Edge- ja Windows 10 – yhteensopivia.

11. Mitä “menetän” päivityksessä?

Alun perin oli kymmenen kohtaa mutta lisäsin tämän kun tuli esille Windows Media Center. Windows 10:ssä on vakiona DVD-soitin.
Phil-collins-media-player-windows-10
Voit käyttää myös esimerkiksi VLC Player – soitinta jos vakiona tuleva Media Player ei tyydytä.
Tottakai ohjelmistoissa tulee epäyhteensopivuuksia mutta samalla kannattaa miettiä mitä ja millaisia ohjelmistoja on käytössä. Ohjelmistotoimittajilla on ollut hyvin aikaa valmistautua päivityksiin, semminkin kun käytännössä samat ohjelmavaatimukset kuin Windows 7 ja Windows 8.1 – ympäristöissä on jo tähän mennessä olleet.
Windows 10 – päivitysterveisin Jari
Jari Harju
jari.harju@doaudit.fi | +358 40 566 8833
DoAudit Oy Lappeenranta | https://www.doaudit.fi | Twitter@DoAudit |