Windows XP tuki päättyy 8.4.2014 maailmanlaajuisesti

Moi,
teini-ikään tullut Windows XP tulee tuen ja kriittisten päivitysten osalta tiensä päähän keväällä 2014. Eli noin puoli vuotta aikaa miettiä miten jatkaa eri ohjelmien osalta tehdään ja jatketaanko edelleen Windows XP-käyttöjärjestelmän käyttöä, laitetaan virtuaalisoituna palvelu pyörimään.  Kun edelleen on myös käytössä DOS-ohjelmia jopa toiminnanohjauksessa niin montaa eri asiaa pitää ottaa huomioon.
Summa summarum: Et enää saa Microsoftilta päivityksiä Windows XP:hen, mukaan lukien suojauspäivitykset.

Mitä kannattaa ottaa huomioon?

Mahdolliset vaikutukset liiketoimintaasi? Microsoftin mukaan eniten vaikuttavat nämä neljä asiaa:

  1. Tietoturva: Ilman erittäin tärkeitä Windows XP -tietoturvapäivityksiä tietokoneesi saattaa joutua alttiiksi viruksille, vakoiluohjelmille ja muille haittaohjelmille, jotka voivat varastaa tai vahingoittaa liiketoimintaasi koskevia tietoja. Kun Windows XP:tä ei tueta, myöskään virustorjuntaohjelmisto ei voi suojata laitettasi täysin.
  2. Ohjelmistoriskit: Monet ohjelmisto- ja laitteistovalmistajat eivät enää tue tuotteita, jotka toimivat Windows XP:ssä, koska ne eivät enää saa Windows XP- ja Office 2003 -päivityksiä. Esimerkiksi uusi Office hyödyntää modernia Windowsia; se ei toimi Windows XP:ssä.
  3. Ei ketään, jolle soittaa: Kun ongelmia ilmenee, yrityksellesi tai IT-yhteistyökumppanillesi ei enää valitettavasti tarjota online- tai puhelintukea, joten joudut ratkaisemaan ongelmat omin päin.
  4. Käyttökatkos: Järjestelmävirheen ja liiketoiminnan keskeytymisen riski voi kasvaa tuen loppumisen, tuetun ohjelmiston puutteen ja Windows XP:llä toimivan laitteiston vanhenemisen takia.

Maailmassa, ja myös Etelä-Karjalassa, on monia ohjelmia jotka eivät koskaan tule toimimaan missään muussa ympäristössä kuin Windows XP:ssä. Lisäksi niitä ei ehditä eikä kannata päivittämisen ilosta edes yrittää saada huhtikuuhun mennessä Windows 7- tai Windows 8 – pohjaisiksi. Mitä kannattaa tehdä? Suosittelen IT auditointia, käydään yhdessä läpi mitä on nyt käytössä ja millaiset stepit kannattaa tehdä seuraavan vuoden – parin aikana oman ympäristösi osalta.
Omat vastaukseni neljään yllä olevaan kohtaan ovat seuraavat:

  1. Tietoturva: eletään Windows XP:llä ympäristöissä joissa se on pakko (sarjaporttisovellukset, erilliset ohjelmat, niin kauan kuin kone toimii, yms.
  2. Ohjelmistoriskit: kirjoitinajureiden puute, ohjelmat ei toimi XP:ssä, ilmenee koko ajan lisää, täysin samaa mieltä
  3. Ei ketään, jolle soittaa: ON, allekirjoittaneelle, selvitetään takuuvarmasti koko ensi vuosi näitä asioita
  4. Käyttökatkos: tulee esille koko ajan kuten kohta 2

Ota ihmeessä rohkeasti yhteyttä.

Entä Windows 8.1 sitten ja siihen päivitys?

Japa - Windows 8.1 Preview aloitusnakyma
Windows 8.1 on ilmaisena päivityksenä tarjolla Windows Kaupan kautta lokakuun puolivälissä. Ja se alkaa tulla vakiona esiasennettuna uusissa koneissa. Suosittelen samalla miettimään kosketusnäytöllistä kannettavaa, silloin uudet ominaisuudet tulevat parhaiten esille. Mutta kysy lisää siitäkin, migraatiot Windows 8- ja Office 2013 – ympäristöön koko ajan lisääntyneet ja käyttökokemuksia hyvin erilaisista päivityksistä, käytännön kokemuksella.
DoAudit-Oy-mainos-E-K-mhy-lehteen-syksy-2012.png
Windows XP – terveisin Jari
Jari Harju jari.harju(at)doaudit.fi | +358 40 566 8833
DoAudit Oy Lappeenranta | https://www.doaudit.fi |
// IT auditointi & erityistoimeksiannot // haastavien IT-ympäristöjen konsultointia // Windows & Mac, tabletit ja älypuhelimet // tietoliikenne ja Computer Forensics