Windows 8.1 Preview päivittäisessä käytössä

Moi,

asensin Lenovo ThinkPadissä toimivaan Windows 8 FI-version päälle Microsoftin uusimman Windows 8.1 Preview version.

Japa - Windows 8.1 Preview aloitusnakyma

Kirjoitan tähän artikkeliin käytännön kokemuksia sitä mukaa kun käytän sitä päivittäin. Miltä Windows 8.1 näyttää? Aloitusnäyttöön voi tehdä ryhmille nimen ja Käynnistä/Start – nappula on tehnyt paluun!

27.6. asennus päivityksenä Windows 8:n päälle

Microsoftin sivuilta latasin pienen asennuspaketin joka heti ensimmäiseksi päivitti Windows Kaupan. Asennuksessa pitää ottaa huomioon että kieli vaihtuu englanniksi ja kun kone käynnistyy päivityksen jälkeen Windows Store on englanniksi.

Asennus jatkuu suoraan sen jälkeen:

Windows 8.1 Preview with Media Center - tervetuloa

Asennus kestää tunnista kahteen jos koneessa on paljon ohjelmia. Itselläni Windows 8 – läppärissä olevia seuraavat ohjelmat:

 • Microsoft Office 2010 suomi
 • Microsoft Office 2013
 • Publisher 2013
 • MetroTwit
 • Paint .NET
 • Microsoft Expression Web 2
 • FileZilla
 • WS-FTP
 • Mozilla Firefox 22
 • Google Chrome 27
 • Cisco AnyConnect Secure Mobility Client
 • ja tusinan verran muita erikoisohjelmia

Asennus tarkistaa yhteensopivuuden ja EI yhtään yhteensopimatonta ohjelmaa ainakaan asennus ilmoittanut. Laitan myöhemmin mukaan tietoa jos ilmestyy jotain yhteensopivuus- tai toimimattomuusongelmia.

27.6. päivittäistä käyttöä

Kun asennus oli mennyt läpi niin suomi-asetukset tulivat pääosin takaisin. Ainoastaan koneen nimi (This PC) on muuttunut eli Computer/Tietokone on muuttanut nimensä This PC. Se aika hyvä ja looginen nimi, eikö vaan?

Lisäksi Internet Explorer on päivittynyt versioon 11 ja toiminut koko päivän ok:

IE-11-selain_mukana

Kertoilen lisää mutta käyttö ollut ihan tavallista. Mitään radikaalia ei ole tapahtunut, olen käyttänyt ThinkPadiä aivan tavallisiin työjuttuihin koko päivän ajan.

28.6. päivittäistä käyttöä

Internet Explorer 11 näyttää olevan niin uusi selain, tai sen määritykset sellaisia joita nettisivut eivät ymmärrä, joten osa sivuista näkyy oudosti. Omat nettisivuni, www.doaudit.fi, näkyvät oudolla fontilla.

ie11_ja_googlen_fontit_ongelma

Samoin Microsoft Office 365 – pilvipalvelun OWA näyttää samalta kuin katselisi Opera-selaimella sitä:

IE11_ja_OWA_erikoisuus

Tämä varmaan Microsoft korjaa todella pikaisesti, kyseessä kuitenkin yksi Microsoftin parhaista palveluista hinta-laatusuhteeltaan. Olen sanonut asiakkaille että “hirtän munista ne asentajat jotka vielä tekevät Outlookin PST-tiedostojen kautta kaiken, olkoon kyseessä POP3 tai joku muu sähköposti”. Tällöin kannattaa asiakkaan miettiä sähköpostipalvelun vaihtamista jos oman koneen C-asemalle talletetaan päivittäisen postilaatikon sanomat PST-tiedostoon. Varmuuskopiona se vielä menettelee mutta ei todellakaan yrityksen primääripostitapana. PST-tiedosto kun tarkoittaa käytännössä sitä että myös kalenterin ja yhteystietojen synkronisointi on käsipelillä tapahtuvaa. Ratkaisu ei ole Nokia Ovi Suite, Nokia PC Suite eikä Apple iCloud/iTunes – synkronisointi, Samsung Kies – synkronisointi vaan tällöin kannattaa miettiä yrityksen sähköposti – kalenteri – yhteystiedot ympäristö kokonaan uusiksi.

29. – 30.6. käyttökokemuksia

Viikonlopun aikana kone oli tavallisessa käytössä ja ainoa suurempi asia oli MTV3 katsomo.fi – palvelu jonka kautta Windows 8.1:n mukana tulevalla IE 11 – selaimella ei toiminut Silverstonen kisan katselut. Se ilmoittaa että “asenna Silverlight” mutta se on kyllä asennettuna. Mikäli yrittää asennusta, tulee ilmoitus että olet jo asentanut sen… toimi ok Chromella ja Firefoxilla kuitenkin.

1. – 2.7. käyttökokemuksia

Windows 8.1 päivitti itse windowsupdaten kautta päivityksiä, noin 50 Mt päivityksiä. Muuta suurempaa en tehnyt, ainoastaan käynnistin kannettavan uudestaan ja jatkoin käyttöä. Tehokäyttäj’ä voi valita käynnistyykö seuraavalla Windowsin käynnistyksellä Start menu vai työpöytä.

windows-8-boot-to-desktop

Kaikki Windows 7:n ja Windows 8:n pikanäppäimet suoraan näppäimistöllä toimivat ihan samalla tavalla kuin aikaisemmin. Itse käytän monesti niitä joten en ole edes kaivannut Etsi – nappulaa koska kun vaan alkaa kirjoittamaan mitä aikoo niin 80 % todennäköisyydellä se löytyy suoraan niistä mitä Windows 8 ja Windows 8.1 Preview ehdottaa. Tottakai kieli pitää ottaa huomioon, itse olen siirtynyt käytännössä suomen kielisiin Windows-käyttöjärjestelmän ja Office-versioihin koska asiakkailla pääosin FI-versiot käytössä.

Ja tuli esille 1. ohjelma joka ei toimi Windows 8 > Windows 8.1 Preview päivityksen jälkeen:

 • Cisco AnyConnect Secure Mobility 3.0.10055

Se kyllä onnistuu luomaan tunnuksilla VPN-yhteyden mutta alkaa  ilmoittamaan “updating required changes” kun lukon kuva muodostuu. Ja yhteys jää siihen, ei matka jatku edelleen ja nettiliikenne (tai siis kaikki) lopettaa liikkumisen.

3. – 5.7. käyttökokemuksia

Olen käyttänyt ihan tavallisesta, juuri mitään poikkeavaa en ole huomannut. Muutamilla sivuilla Windows 8.1 Preview:n mukana tullut IE 11 – selain ei näytä fontteja oikein mutta ei ole suuremmin haitannut. Kielipakettia suomi ei siis ole saatavilla, mutta svenska asentui ihan hyvin. En tosin sitä alkanut käyttämään mutta samoin kuin Windows 8:ssa, kielet ovat vakiona ladattavissa sitä mukaa kun ne käyttöjärjestelmään ilmestyvät. Office-sovelluksille pitää kuitenkin edelleen hankkia Language Packit ja Proofing Toolsit eri paketoinneilla ja lisenssivaihtoehdoilla.

8. – 19.7. käyttökokemuksia

Edelleen mMuutamilla sivuilla Windows 8.1 Preview:n mukana tullut IE 11 – selain ei näytä fontteja oikein mutta ei ole suuremmin haitannut. Kielipakettia suomi ei siis ole saatavilla, mutta auf Deutsch asentui myös ihan hyvin. Noin 17. päivän tienoilla tuli taas puolisen tusinaa päivitystä ja niistä huomattavin oli:

– nyt toimii OWA (Outlook Web Access) myös IE 11 – selaimella samalla tavalla kuin muillakin, ei enää Opera-selaimen tyylistä yksinkertaista käyttöliittymää

Ja alkanut näkymään lokitiedostoissa Windows NT 6.3 sijaan Windows 8.1 eri nettisivustojen statistiikassa. Windows NT %-osuuden kasvu ei varmaan oikea tulkinta vaan se näkyy NT-käyttöjärjestelmänä vaikka kyseessä olisi Windows 8.1 Preview jota nettisurffaaja käyttääkin.

20.7 – 6.8. käyttökokemuksia

Olen vaan käyttänyt, toimii muuten ok mutta IE 11 ei kelpaa osalle sivuja mitenkään. Esimerkiksi Yrittäjien Synergia (http://synergia.yrittajat.fi/) ilmoitti että väärä salasana. Menin jopa resetoimaan salasanan vaikka omasta mielestäni tiesin sen. Sitten taas ahaa-elämys, olisiko IE 11 syyllinen ja olihan se. Samalla tavalla muutamia muitakin sivustoja käyttäytyy samalla tavalla. IE 10 – selaimella on vastaavia ongelmia, mm. verovapaan kaupan nettisovellukset eivät Lappeenrannan seudulla tykkää IE 10 – selaimesta, ala tax free myynti siis.

Muuten jatketaan, ja takaisin Windows 8:lle en vaihtaisi jos kieleksi vielä tulisi suomi. Se on kuitenkin Etelä-Karjalan yrityksien pääkieli, suomi siis, vielä…

terveisin Jari

PS: DoAuditin osalta eniten luetut artikkelit viimeisen vuoden aikana:

[nrelate-popular]