tiedotus Windows 8

Windows 8 Release Preview – käyttökokemuksia

Windows 8 Release Preview – tinyurl.com/bmu6bcq

— Jari Harju (@DoAudit) toukokuu 31, 2012

Moi,

Windows 8 Release Preview julkaistu. Asennus menossa ja kertoilen tarkemmin alapuolelle olevissa kappaleissa mikä ohjelma toimi ja mikä ei kun pariin koneeseen suoraan päivitys nykyisten käyttöjärjestelmien ja ohjelmistojen päälle. 

Lue tästä aikaisempia Windows 8 – kokemuksiani ja tästä vielä hieman lisää Windows 8:n osalta.

Tästä alkaa sitten oman kannettavani päivitys:

Palaan asiaan kun tulee esille käytännön tilanteita lisää.

1.6.2012 kokemuksia

Päivitys meni ok kahdelle koneelle mutta varmuuden vuoksi otin ne ohjelmat pois ennen päivitystä joita tuo Upgrade Assistant ehdotteli. Olen käyttänyt ja käytän edelleen Nokian Lumia 800 – puhelinta (käyttökokemuksia) joten hyvin tutun oloinen Windows 8:n käyttöliittymä. Varmasti Nokia saa Windows 8:n julkaisun myötä ainakin sen hyödyn että Lumia näyttää saman oloiselta kuin Windows 8. Mutta tiilet ja onko käyttöliittymän muutos liian raju XP-käyttäjille (ja Windows 7-käyttäjille)?

 Windows 8 Start nakyma suomenkielisena  
Media Center hukassa… 

Olisin laittanut CD-levyn soimaan taustalla (ja laitoinkin) ja jotenkin odotin Windows Media Playerin tulevan soittimeksi. Media Center on tosin sen nimi nykyään mutta eihän sitä tullut mukana vaan pitää erikseen asentaa tällä ohjeella.

Windows Media Center is not preinstalled in Windows 8 Release Preview. If you want to use Windows Media Center, you need to add it by following these steps:

 1. Swipe in from the right edge of the screen, and then tap Search.
  (If you’re using a mouse, point to the upper-right corner of the screen, and then click Search.)

 2. Enter add features in the search box, and then tap or click Add features to Windows 8.

 3. Tap or click I already have a product key.

 4. Enter this product key: MBFBV-W3DP2-2MVKN-PJCQD-KKTF7 and then click Next.

 5. Select the checkbox to accept the license terms and then click Add features.

Your PC will restart and Windows Media Center will now be on your PC and the tile will be pinned to the Start screen

Asia siis selvisi mutta katsotaan mitä muuta tulee esille. Perjantai oli asiakkaiden luona koko päivän enkä uskaltanut näyttää kahdessa eri videotykkiesityksessä vielä tätä esiversiota vaan luotin 1. esityksessä uuden Apple iPadiin VGA-palikkaan mobiiliasioiden kera ja 2. esityksessä Windows 7 + Office 2010 – yhdistelmä hoiti asian takuuvarmasti.

Internet Explorer 10 vakiona

Selainsota jatkuu myös ja IE 10 tulee vakiona nyt mukana. Kun Mozilla Firefox ja Chrome käyvät kilpavarustelua IE-selainta vastaan niin Safari ja Opera ovat viime aikoinan tippuneet molemmat kelkasta. Se mikä IE 10:n osalta tuli esille on sen  DNT-ominaisuus. Do Not Track (DNT) on siis päällä IE 10-selaimessa mutta vaikuttaako se miten eri sivujen tms. toimintaan koska mitä erilaisimpia seurausmekanismeja käytetään eri nettisivuilla kuitenkin.

Mutta tästä jatketaan.

2.6.2012 kokemuksia

Päivitin myös vanhan Compaqin kannettavan jossa oli edellinen Windows 8 Consumer Preview uusimpaan versioon. Päivitys meni ok taustalla samalla kun kirjoitin toimintakertomusta koulun asioista lukuvuodelta 2011 – 2012. Asennusvaihtoehdossa ei tosin ollut mitään mahdollisuutta valita päivitystä edellisestä versiosta vaan ”Nothing”. Joten asennus tuli siis puhtaalle pöydälle väkisin edellisen Windows 8 betan osalta uusimpaan beta-versioon.

Varsinainen asennus kesti 34 minuuttia vanhalle Compaqille. Asennusvaiheessa kysytään samalla tavalla kuin Nokia Lumiassa Windows ID-tunnusta eli se kannattaa olla jo valmiina ennen asennusta. Monelle tutumpi Hotmail-tili kelpaa siihen ja sen avulla Windows 8:n mukana tuleva Microsoft Store tarjoaa ohjelmia ja päivityksiä käyttäjän koneelle.

Ja mikä myös huomioitavaa ja sattui silmään: Kaikki kuvakkeet ja tiilet ovat nyt ihan SUOMEKSI, tähän mennessä englanniksi olleet aikaisemmissa versioissa. Tuote on siis kutakuinkin varmaan ulkoasun osalta valmista kauraa julkaistavaksi.

Windows 8 Start nakyma suomenkielisena

Microsoft julkaisi myös maailmanlaajuisesti päivityspolun Windows 7 => Windows 8

”Osta Windows 7 -tietokone, niin saat Windows 8 Pro -käyttöjärjestelmän hintaan € 14,99.” Mitä tarkoittaa käytännössä ko. kampanjan osalta?

 • Microsoft tarjoaa uuden Windows 7 -PC:n ostajalle käyttöjärjestelmän päivityspaketin Windows 8 Pro -versioon 14,99 eurolla
 • 2.6.2012 alkava kampanja on tarkoitettu uuden Windows 7 -PC:n ostaville kuluttajille ja se on voimassa 31.1.2013 saakka
 • koskee kampanja-aikana ostettuja Windows 7 -PC:tä joihin on esiasennettu aitoustodistuksella varustettu Windows 7 Home Basic, Home Premium, Professional tai Ultimate -käyttöjärjestelmä
 • kampanjatarjouksen päivitysversio tulee ottaa käyttöön 28.2.2013 mennessä

Moni joka odotttaisi loka-marraskuulle ja kenties joulumarkkinoille asti voi kesän ja syksyn aikana ostaa Windows 7 – koneen ja sitten itsenäisyyspäivänä asennella linnan juhlia katsoessa 15 Eurolla Windows 8:n, eikö vaan? Ko. hinta on luonnollisesti nettihinta eli itse pitää rekisteröityä, ladata kolmen Gigatavun Windows 8 ISO-image, purkaa se ja asennella nykyisen Windows 7:n päälle. Ja tietenkin tarkistetaan samalla onko koneessa 32- vai 64-bittinen versio käytössä.

Mikä huomioitavaa?

Windows 7 Home Basic ja Windows 7 Home Premium – ostaja hyötyy ainakin koska hän saa Windows 8 Pro – version käyttöön. Windows 8:n versiot ovat siis seuraavat:

 • Windows 8
 • Windows 8 Pro
 • Windows 8 Ultimate
 • Windows RT

Ensi viikolla lisää sopivan hetken tullen kun käyttökokemuksia ihan päivittäisestä käytöstä töissä.

4.6.2012 kokemuksia

Käytin puoli päivää Windows 8-ympäristöä ihan tavallisessa käytössä. Mukana tuleva sähköposti-ohjelma toimi erinomaisesti ainakin Office 365:n osalta. Samoin asensin Lyncin käyttöön ja se oli käytössä muutamaan otteeseen.

Microsoft on avannut tuon 14,99 päivitystarjouksen nettisivun mutta kun kertoilin asiasta golfkentän neuvotteluhuoneessa niin lopputulema oli tämä:

Windows 8 paivitystarjous ja sen katsominen iPad-Safari-yhdistelmalla

Microsoft ei siis tykkää joko:

 1. Safarista
 2. Applen iOS-järjestelmästä
 3. Applen uudesta iPadista
tämän päivitysasian suhteen. Ensimmäinen Windows 8 – epäyhteensopivuusasia joka tuli esille siis ;-(
 

5. – 6.6.2012 kokemuksia

Windows 8 kannettava on ollut enimmäkseen satunnaisessa käytössä mutta mitään erikoisempia ongelmia ei ole ilmennyt. IE 10 – selain toiminut ok kaikilla sivuilla joilla olen työni puolesta käynyt. Asentelin Microsoftin Storesta muutamia ohjelmia ja laitan niistä listaa erikseen.

7.6. – 20.7.2012 kokemuksia

Olen käyttänyt yli kuukauden Windows 8 – ympäristöä ja viikolla asensin myös Office 2013 betan kannettavalle. Ohjelmat jotka olen asentanut tällä aikavälillä ovat seuraavat:
 
Asennettu Ohjelma
Huomiot
Microsoft Lync  
Adobe Acrobat X  
Opera  
Safari ei näytä sivuja samalla tavalla kuin muut selaimet
MetroTwit  
Filezilla  
Mozilla Firefox  
Fresh Paint (Store)  
Cut the Rope (Store)  
Sun Java paketti Sampopankki toimi ok asennuksen jälkeen
Adobe Flash tosi moni sivu vaatii tämän, käytännössä pakko asentaa
EyeTV Terratec Home Cinema ei tunnistanut USB-TV-korttia, asennus vaatikin .NET Framework 3.5 asentamisen ja uudelleenkäynnistämisen jälkeen toiminut ok
AccuWeather (Store)  
PuzzleTouch (Store)  
Mahjongg Deluxe (Store)  
Fruit Ninja (Store)  
CardGames Chest (Store)  
puolisen tusinaa asiakkaiden ja omia nykyisiä Windows-sovelluksia Karttasovellukset toimineet ok, yksi ohjelma vaati .NET Framework 2-asentamisen, sen jälkeen toimi ok
 
Jossain vaiheessa huomasin että miten virustorjunta ja Windows 8? Yritin asentaa Microsoftin oman MS Security Essentialsin palomuuri- ja virustorjuntaohjelman. Lopputulos?
 
Windows 8 ilmoittaa että käyttöjärjestelmän mukana tuleva Windows Defender sisältää nuo kaikki ominaisuudet. Eli en asentanut mitään 3. osapuolen tuotetta siis.
 
Terratec Home Cinema on ollut ainoa ohjelma joka kaatuilee. Siitä varmaan ilmestyy päivitys sopivan hetken tullen, sillä välin käytämme sitä MacBook Pro lumileopardissa jossa se normaalisti on kakkosTV:n roolissa.
 
Windows 8 – terveisin Jari