ET – erityistoimeksiannot jatkuvat edelleen… + SuoraanSuoneen

Tervehdys,

minulta kysellään joka viikko asiakkaiden listaa tai kenelle teet IT auditointia. En ole aikeissa enkä varmaan tule julkaisemaan referenssit tai esimerkit – sivuilla yhtään yritystä tai organisaatiota nimeltä. Alla on  muutamia esimerkkejä hieman normaalista poikkeavista toimeksiannoista.

1. Uudet Windows 7 -läppärit, siirrä ja asenna kaikki vanhoista koneista… KIINAKSI kaikki!

Ostimme Hong Kongista henkilöstölle uudet kannettavat ja nyt pitäisi saada … POP3- ja IMAP-postilaatikot Windows Vista – ympäristöstä jotka toimii Windows Mailin päällä. Lisäksi käytössä on Vista-koneissa Office 2007. Onnistuuko profiilien ja datojen sirto sekä kaikkien yhteystietojen, kalenterimerkintöjen ja sähköpostiasetusten siirto uusille koneille?
Tämä on normaalia toimintaa monelle koneen vaihdon yhteydessä ja pikkuisen siivousta sekä ohjelmien uudempien versioiden käyttöönottoa, eikö vaan? Niin luulisi mutta pelkästään näppäimistö on tällainen:

Kiinalainen nappaimisto Samsungissa

Samsungin upouusi laptop kyseessä, Windows 7 Professional, 4 Gt keskusmuistia ja muutenkin viimeisintä huutoa. Mutta myös käyttöjärjestelmä ja mukana tullut Microsoft Office 2010 olivat myös kiinaksi!
Pikatestinä kaikki toimii ok:

Onneksi erilaisten ympäristömuuttujien %username%, %computername%, jne avulla saatiin siirto tehtyä ja samalla Exchangen profiilien avulla siirryttiin nykyaikaisempaan ympäristöön. Ainoastaan Xeroxin IP-verkossa olevan monitoimilaitteen kirjoitinajuri oli sellainen jonka osalta joudun/pääsin asentamaan englanninkielisen ajurin. Kiinankielisestä versiosta emme löytäneet mistään “Separator Page (erotinsivu joka tulostuksen välissä)” ja sen päälle/pois ottaminen jokaisen tulostuksen osalta aiheutti kiinan kielisen ajurin kanssa A3-kokoisen sivun tulostumisen käyttäjätunnuksen kera. Ongelmat itse kullakin siis…

2. Ostimme Macin kannattavat kaikille, siirryimme Windowsista pois ja nyt ei toimi moni juttu ollenkaan

Meillä ei toimi enää verkkotulostin ja sen skannausominaisuus. Lisäksi emme pääse palvelimelle ollenkaan ja sähköpostiin ei saa allekirjoitukseen yrityksen logoa vaan se tulee vastapäässä asiakkaalle punaisella rastilla. Puhelinkeskustelumme asiakkaan kanssa alkoi melkein noilla sanoilla. Aluksi en edes tajunnut kysyä käyttöjärjestelmää vaan \\palvelin\jako kyseli erillisiä tunnuksia tai ei päästä ollenkaan käyttäjiä verkkolevyille. Oletin alkuun olevan Microsoftin Active Directoryn (AD) ongelman mutta kun tuli muutamia termejä esille ja erityisesti sana Safari selaimeksi tajusin vaihtaa kyselytaktiikkaa. Kyseessä oli siis Mac-ympäristö.
Asiakas siis vaihtoi Windows XP ja Office 2003 – ympäristöstä uusimpaan Macin  käyttöjärjestelmään ja Macin mukana tuleville sovelluksille kuten Mail, iCal, iPhoto, Pages ja Numbers. Myyjän toimesta oli vakuuteltu kaiken toimivan ok mutta jo pelkästään Microsoftin AD-verkkoon kirjautuminen oli tehty alta lipan ja palvelimelta käytetyille client-server-sovelluksille oli tehty Terminal Server – yhteys Macin omalla etäyhteydellä. Kielivalinta US English joten näppäimistö kirjautumisen osalta oli jo haasteellinen.
Summa summarum: Otimme AD-autentikoinnin Macceihin käyttöön Active Directoryyn, vaihdoimme Macin mukana tulleiden ohjelmien tilalle enemmän tutut Office 2011 for Mac-ohjelmat käyttöön. Valitettavasti Mac OS/X:n takia myös monitoimilaite jouduttiin uusimaan koska Applen mukaan noin viisi vuotta vanha tulostin on sellainen että ajuria ei enää ole saatavilla Snow Leopardiin.

3. Sergei suositteli käymään XXX-sivuilla, nyt minua uhkaa poliisi

Näitä on ollut muutamia Etelä-Karjalassa osaltani ja viimeisimmän casen kuvaus oli asiakkaan suunnalta tuo. Kone käynnistyi ja tervetuliaisena juntturassa kaikki. Käytännössä Windows XP käynnistyi ja ainoastaan tämä näkymä oli samantien tietokoneen ruudulla:

Tässä tapauksessa noudatimme Cert.fi neuvoja ja putsasimme koneen. Samalla asiakkaan kanssa tuli käytyä sähköinen taloushallinto, älypuhelimet ja tabletit läpi ja niiden osalta uusi ET – erityistoimeksianto.


Näillä esimerkeillä mennään kohti uusia toimeksiantoja siis. Ota rohkeasti yhteyttä!


Erityistoimeksianto-terveisin Jari


PS: Salasanat hukassa? Lue lisää tästä linkistä.