Nokia Lumia 800 – ekat käyttökokemukset

Käyttökokemuksia Lumiasta käytännön elämästä
sain operaattorilta Nokia Lumia 800 puhelimen tänään 2.2.2012 iltapäivän alussa ja tässä suoraan ensimmäisiä käyttökokemuksia sitä mukaa kun aloitin käytön. Päivitän kokemuksia sitä mukaa kun käytän eri yhteyksissä puhelinta ja sen ominaisuudet/mahdollisuudet tulevat esille.
terveisin Jari, aktiivinen Apple iPhone 3 & 4 käyttäjä sekä Nokia E7 käyttäjänäNokia Lumia 800

To 2.2.2012: Purkaminen ja käyttökuntoon laitto – 1. päivä Lumian käytössä

 • paketissa on mukana suojakuori. Se on omassa mustassa lootassa ja oli melkein ensimmäinen asia jonka meinasin heittää roskiin pakkauksen purkamisen jälkeen
 • vähän aikaa meni pähkäillessä kuinka saa SIM-kortin laitettua, mutta Push/Paina tarraa tajusin painella ensin että USB-liitin löytyy ja Slide/liuta tarrasta siitä vierestä ja microSIM-kortti sisään. Lumia 800 vaatii siis samanlaisen kooltaan pienemmän microSIM-kortin kuin esimerkiksi Apple iPhone 4. Tämä kannattaa huomioida mikäli on käytössä tavallinen SIM-kortti, ja erityisesti jos sillä tavallisen kokoisella SIM-kortilla on vielä yhteystietoja tallessa!
 • Virrat päälle ja heti ensimmäisenä näyttää kuvaa ==> kytke laite tietokoneeseen mukana tulevalla USB-piuhalla
 • windowsupdate ei tunnistanut Windows 7-koneessa koko laitetta mutta luin mukana tullutta pikaopasta sen verran että … => Asenna Zune-ohjelma. Aivan sama kuin Apple iTunes siis Applen leluissa, Zunella tehdään hienosäätöä ja varmuuskopiointia yms. Zune siis koneeseen ja asennuksen puolivälissä suunnilleen kuului ääni että USB-laite on tunnistettu
 • Tämän jälkeen pääsi asentamaan itse puhelinta. Ja taas kaksi huomioitavaa asiaa. Tarvitset Microsoftin tilin (Hotmail monella tai Live ID-tunnus malliin japa(at)hotmail.fi yms) jotta voit aktivoida puhelimen tulevia Windows Marketplace – asennuksia varten. Ja lisäksi Nokian tiliä kysyttiin. Minulla oli molemmat valmiina jo aikaisemmin, Hotmail-tili vuodesta 1997 ja Nokia-tili noin vuodesta 2005 Nokia PC Suiten ajoilta
 • Lumia 800 oli käyttökunnossa kun olin ensin antanut maan, aikavyöhykkeen ja syntymäajan Live ID-tunnukselle. Syntymäajan tarkoitus on ohjelmien ostossa varmaan jotenkin todentaa millaisia ohjelmia voi/saa asennettua

Hotmailiin tuli infoa heti rekisteröinnin jälkeen:
Windows Phone tervetuloa
Puhelin oli siis käyttökunnossa, sain jopa soitettua sillä ja lähetettyä tekstarin. Seuraavana laitoin sähköpostin, ja samalla kalenterin sekä yhteystiedot. Hotmailin tili olikin jo synkronisoitunut rekisteröinnin ja käyttökuntoon laiton yhteydessä. Nyt tuli se WAU-efekti osaltani.

Sähköpostin asennus

 • Minulla on Microsoft Office 365 käytössä joten sähköpostin osalta kirjoitin jari.harju(at)doaudit.fi + “sAlA3anan1salaisena_ja_vaikeana”
 • kolme minuuttia myöhemmin sähköposti, kalenteri ja yhteystiedot olivat kunnossa, täysin automaattisesti, synkronisoituna!
 • Ei mitään lähtevän/tulevan postin palvelimen asetuksia tai vastaavia. Lisäksi tuon kolmen minuutin aikana puhelin ehdotti Lync clientin lataamista ja siihen samat asetukset kuin Office 365-tilissä ja voilaa, Lync oli käyttövalmis
 • kävin lisäksi katsomassa miten työryhmäsivustoni näkyy ja sinne Office 365-asetukset ja WAU, 4260 tiedostoa näkyi suoraan. Sen verran minulla on Sharepoint Onlinessa materiaalia, extranet-tyyppisesti aina saatavilla jos vaan Internet toimii
 • Exchange Online, Lync Online ja Sharepoint Online – hienosti integroitu, ja toimii sama integrointi myös Apple iPhonessa ja Apple iPadissa joita käytän myös päivittäin

Muiden postilaatikoiden asennus meni myös ok mutta jouduin IMAP- ja POP-asetuksia katsomaan, lukuunottamatta Google Mailia joka meni yhtä kivuttomasti kuin Office 365 asetukset puhelimeen.

Muiden ohjelmien käyttöä ja asennusta

Olen ollut vuodesta 1992 Nokialandian käyttäjä ja viimeiset kolme vuotta myös iPhonen käyttäjä (yhteensä 480 Apple Storen sovellusta kahdessa iPhonessa ja Ipadissa) eli sekakäyttäjä. Lisäksi käytämme kotona MacBook Pro kannettavaa perheen yhteisenä koneena joten se tulee rinnalla vahvan Windows-ympäristön lisäksi. Itselleni Windows Phonen osalta se tarkoitti saman tien seuraavien ohjelmien etsimistä:

 • YLEn Teksti-TV – löytyykö?
 • YLEn muu tarjonta – lähinnä uutiset muuten kuin nettiselaimella?
 • pankkisovellus (Osuuspankki, Nordea, Sampo) – onko olemassa maalaisten pankkiin lähinnä?
 • printscreen Lumialle jos ja kun tarvitsee näyttää eri tilaisuuksien materiaalia – löytyykö sellaista?
 • PDF-tiedostojen avaaminen – onnistuuko suoraan vai tarvitseeko erillisen ohjelman?
 • Twitter ja Facebook – lähinnä jotta tiedän miten toimivat ja satunnaisessa käytössä – onko vakiona vai erillinen ohjelma?

Ensimmäisen päivän fiilis oli positiivinen. Erityisesti puhelimen nopea ja jouheva toiminta miellytti. Asiaa auttoi että olen asiakkaiden N9-mallia käpistellyt asennusten osalta talven aikana muutenkin.
Kertoilen noiden osalta lähiaikoina lisää, salibandypeli ajoi ohitse ja illan muu ohjelma torstain osalta. Tästä jatketaan sopivan hetken tullen.

Pe 3.2.2012 kokemuksia – toinen päivä Lumian käytössä

En ole ladannut puhelinta perjantain aikana joten sen osalta akkukesto ollut ok. Tosin olen ollut koko päivän asiakkaiden luona joten varsinainen käyttö on jäänyt lähinnä laitteen näyttämiseksi heille. Asensin pe-aamuna seuraavat ohjelmat:

 • Adobe Reader
 • Facebook
 • Twitter
 • HIFK Taskupeto
 • Jokerit Live
 • SM-liiga Tulokset
 • Minun Sonera
 • Nordea Mobiilipankki
 • SkyDrive
 • Suomi Teksti-TV
 • Veikkaus
 • WhatsApp
 • Yleisradio
 • Nokia Yhteystietojen siirto

Laitteessa olivat vakiona lisäksi Helsingin Sanomat ja Sports Tracker. Kaikki ohjelmat asentuivat helposti. Teksti-TV on puolikkaan ruudun kokoinen, toisen puolen vie numerot joten se kuka katsoo 640 * 480 tai 800 * 600 resoluutiolla tietokoneen näyttöä niin on vaikeuksia nähdä noin pientä fonttia.
Tyttäreni asensi MP3-tiedostoja Zunen avulla pari sataa kappaletta joten voi kuunnella niitä sopivan hetken tullen viikonloppuna. Nappikuulokkeet olivat hyvät, ja käyvät ristiin Applen kuulokkeiden kanssa. Hankintalistalle pitää ottaa kuitenkin toinen seinälaturi, on USB-piuhan päässä sellainen valkoinen perinteisen puhelinpistokkeen sirompi painos. Ja viikonlopun aikana tulee varmasti esille tupakkasytkäriin sopiva laturi. Jotenkin on sellainen fiilis että auton hansikaslokerossa olevista puolesta tusinasta erilaisesta laturista yksikään ei lataa Lumiaa….
Pe-illan terveisin. Ja edelleen akku elossa, ilman latausta to-illan jälkeen.

La 4.2.2012 kokemuksia – kolmas päivä Lumian käytössä

YLE Teksti-TV:n osalta oli pakko etsiä Suomi Teksti-TV:n tilalle toinen ja poistaa tuo. Löytyi mielestäni erinomainen versio (tosin vertasin koko ajan Nevalaisen Tomin Apple iPhone-teksti-TV sovellukseen) ja otin käyttöön SotfwareMK:n Teletext Finland 3.1-version. Jääpallon MM-välierää Suomi – Venäjä YLE Areenalta katsoessani asensin lisäksi seuraavat ohjelmat:

 • Ampparit.com Reader
 • Bandwidth Test
 • BBC News Mobile
 • Cool Tools
 • Draw Free!
 • Find MY McDonald’s
 • Flashlight-X
 • Free Speed Test
 • GolfCard GPS
 • handyscan
 • IPChecker
 • Posti Tracking Lite
 • Solar System
 • Spotify
 • Teksti-TV
 • TuneIn radio
 • Unit Converter
 • Viiniopas
 • WinPhone Info Free
 • World Clock
 • WRC Live
 • Youtube

MP3-musiikin kuuntelua tuli nappikuulokkeen avulla käytettyä. Erinomaiset nappikuulokkeet tulivat mukana. Ja kun menin ostamaan Windows-puhelimella kappaletta niin kysyttiin Nokian tunnuksia. Niillä tunnuksilla on siis musiikin ostossa käyttöä. Nokia Musiikki => mp3-kauppa => 1,29 Euroa tuli ostokselle hintaa, Robin: Frontside Ollie. Nokian musiikkikaupassa kysytään 1. kerralla luottokortin numeroa ja vaihtoehtoina ovat seuraavat:

 • Visa
 • MasterCard
 • American Express
 • Diners Club
 • JCB

Sain ostoksen tehtyä mutta toivottavasti Nokia-kauppa ei toimi yhtä erikoisella tavalla kuin edellinen käyttökokemukseni Nokian kaupassa. Silloin se ostatti pariin kertaan saman kappaleen samaan Nokia E7-puhelimeen ja vaikka valitin Nokialle, en koskaan saanut yhtään Euroa takaisin. Applen kaupassa infotaan että olet jo ostanut tämän, voi ladata uudestaan mutta ei mene maksua toiseen kertaan siis.
Ja nyt löydän puhelimeni myös Paikanna Puhelin -sovelluksella nettiselaimen kautta (www.windowsphone.com):

Windows Oma Puhelin

Lisäsin Facebook- ja Twitter-tilini ja “Ihmiset”-laatikko alkoi nyt vilkuttamaan elämää enemmänkin. Nyt puhelin taskuun ja päivän askareisin. Suomi hävisi Venäjälle jääpallossa 4-6 ja suuntana pronssiottelu sunnuntaina.

Su 5.2.2012 kokemuksia – neljäs päivä Lumian käytössä

Lauantain  aikana lisäsin salasanan puhelimeen, oletuksena se ei siis ole käytössä. Nyt kyselee kolmen minuutin jälkeen PIN-koodia mutta aikaviiveen voi itse määritellä. Katselin lisäksi sovelluksia joita käytössä iPhonessani ja iPadissa ja seuraavat ohjelmat löytyivät myös Windows Marketplacen kautta:

 • Shazam
 • SoundHound
 • llta-Sanomat
 • WordPress

Windows Live ID-tunnuksella tehdään kaikki kytkökset muihin sovelluksiin. Sen avulla annetaan oikeudet käyttää LinkedIn-, Facebook- ja Twitter-tilejä. Integrointi on toteutettu käyttäjän osalle hyvin joten itsekin sain aikaan sen että taskulamppusovelluksen suositus meni Twitteriini puolivahingossa!
Ensimmäinen ohjelma joka päivittyi Marketplacen kautta oli SM-Liiga Tulokset sovellus su-aamuna. Suomi saanee turpiinsa jääpallon pronssiottelussa, kapteeni Ville Aaltosen ruotsinkielisestä haastattelusta sain ainakin jotain selvää (Huom! kokeile Zoomausta, ei tule mitään ääntä tms):
Ville Aaltonen Suomen jääpallomaajoukkueen kapteeni

Ma 6.2.2012 kokemuksia – viides päivä Lumian käytössä

Akun kesto on älypuhelimissa se mikä oikea ongelma. Joka 12. tunti lataukseen eli juuri ja juuri kestää työpäivän ajan. Sama on Applen iPhonessa myös. Mikä oli aamulla positiivista että auton hansikaslokerossa oleva Nokia E7 laturi tupakkasytyttimeen käy myös Lumiaan. Samoin E7:n pöytälaturi toimii ok Lumian kanssa.
Työpäivän aikana on ollut tarvetta parille uudelle ohjelmalle jotka asensin myös:

 • Weather
 • Elisa Viihde
 • F1 Calendar 2012
 • Angry Birds

Microsoftin oman Lämpötila-ohjelman olisin luullut menevän W-kirjaimen kohdalle mutta se on listalla ekana: [weather xxx]. Varmaan korjaantuu jossain välissä mutta ominaisuus/virhe kenties?

Ti – ke 7. – 8.2.2012 kokemuksia – 6. ja 7. päivä Lumian käytössä

Olen palannut Lumiankin osalta takaisin älypuhelinten arkeen. Eli heti kun laittoi useampia sovelluksia käyttöön niin ihan samalla tavalla kuin Applessa, työpäivän riittää akku ja sitten taas ladataan. Lisäksi kaksi kertaa Lumia mennyt sillä tavalla tilttiin että vain virran sammuttaminen auttaa. Molemmilla kerroilla sama tilanne, se jää päävalikon ja juuri edellisen aukaistun sovelluksen välille ikuiseen luuppiin. Viimeiseksi tänään aamulla Ihmiset => LinkedInistä vilkaisin vanhan tutun uutta titteliä ja siihen oravanpyörään jäi 800 pyörimään.
Itselläni noin puolisen tusinaa sellaista special-iPhone-iPad-sovellusta joita ei ole vielä löytynyt ilmaisena ja/tai kaupallisena Windows Marketplacen kautta. Mutta tilanne varmaan paranee, ja onhan Lumian logiikka hyvä ja integrointi Office-sovelluksiin parasta mitä markkinoilta löytyy tällä hetkellä.

To – pe 9. – 10.2.2012 kokemuksia – viikko lumian käyttöä

Torstai sujui ilman sen suurempia erikoisuuksia mutta pe-aamuna oli neljä ohjelmaa päivittynyt Marketplacelle:

 • Teksti-TV (Teletext Finland)
 • Phone Help
 • Verkkoasetus
 • Elisa Viihde

Edelleen kaipaan muutamaa erillistä sovellusta. Nyt on kokeilussa InTheKnow seitsemän päivän ajan jos sillä saisin Google Analytics – raportit näkymään samalla tavalla kuin iPhonessa olevalla vastaavalla tuotteella.
Se mistä olen Lumiassa tyytyväinen on integrointi Office 365-ympäristööni ja natiivituki Office-tiedostoille.
Nokia E7 päivityksen Anna ==> Belle osalta kokemukset torstailta eivät olleet yhtä positiivisia. Niistä voin kertoilla erikseen kyselijöille, tiedoksi Bellen osalta siis.

La-su 11. – 12.2.2012 kokemuksia – kahdeksas ja yhdeksäs päivä käyttöä

Tein lauantaina ensimmäisen Windows Marketplacen ostoksen, siis kaupallisen. Homma menee näin:

 1. olet jo tehnyt Windows ID-tunnuksen aikaisemmin (muuten ei yhtään ohjelmaa voi asentaa siis) Lumialle
 2. InTheKnow-ohjelma teki sen mitä iPhonessa olen käyttänyt ==> Google Analytics-raportointi. Kahden päivän testikäytön jälkeen 1,99 Euron ostos siis jonka halusin tehdä
 3. koska en ole aikaisemmin tehnyt ostoksia, kysyi luottokortin numeroa. En alkanut täyttelemään sitä pieneltä ruudulta vaan marssin Windows-koneelle ja kirjauduin www.windowsphone.com kautta. Visa-kortin tiedot ja sitten suoraan sieltä ostoksen teko. Valitsin vaihtoehdon, lähetä puhelimeen suoraan ohjeet ja senttiä vaille kaksi Euroa ostos oli tehty. Vai oliko?
 4. Mitään ei tapahtunut, puhelimeen ei tullut mitään infoa parin minuutin sisällä ostoksesta joten oli pakko kirjautua uudestaan omalla tunnuksella. Onko puhelinnumero se mille tein ostoksen? On mutta miten siis toimii kun ei tietoa onko mennyt kaikki ok
 5. Ei muuta kuin Lumia 800 käteen ja sitä kautta marketplacelle. InTheKnow ostosta tekemään (epäilin että menee toiseen kertaan 1,99 Euroa nyt…) ==> ohjelma kertoi että on puhelimessa käytössä. Asia siis ok mutta olisin odottanut jotakin vahvistusta joko puhelimeen tai sähköpostiin

Marketplacen kautta on päivittynyt nyt seitsemän (7) ohjelmaa viikon aikana, myös Helsingin Sanomat – sovellus. Kaikki ohjelmat ovat toimineet hyvin mutta kahta asiaa kaipaan ja kuka voi kertoilla?

 • Saanko Lumiasta suoraan Prinstscreenin ja voin tallentaa sen kuvat-hakemistoon Lumiassa? Olisi käyttöä monesti, ei vähiten esityksissä ja sähköpostin liitteenä
 • Saanko vaaka- tai pystysuoran asennon pakotettua jäämään kuten iPhonessa ja iPadissa? La- ja su-iltapäivän penkkiurheilu TV2:n hiihtolajien osalta paljasti ko. ominaisuuden. Se onko vasen tai oikea kylki paras asento katsoa telkkaria, jääköön lukijan arvailtavaksi…

PS: Belle ja Nokia E7, kaikki sähköpostitilit laitettu takaisin. Minusta tuo on perustavaa laatua oleva ongelma päivityksessä. Yhden (työ)päivän voi huoletta varata että saa Nokia E7:n takaisin iskuun kun tekee päivityksen. Päivityspaketti itsessään 260 Megatavua, ja ei asennu OTA (Over the Air).

Miten jatketaan?

Uusi viikko alkaa, ja tämä viikko pyhitetty erityistoimeksiannoille Etelä-Karjalassa. Ja torstaina 16.2.2012 avointa dataa välissä. Vasemmassa taskussa iPhone 4 ja oikeassa taskussa Lumia 800. Pyrin käyttämään koko viikon Lumiaa, kaikki vastapelurit työviikolla paikallisia yrittäjiä joten Nokialandia siinä mielessä varmaan enemmän esillä. Tiistaina kiinaa, venäjää, viroa, ranskaa ja vähän suomi-englanti sekoitusta jotta saadaan kansainvälisyyttä Office 365 – ympäristön mietinnän osalta.
Sitähän sä kysyit?

Lumian käyttökokemuksia viikolta 7 (ma 13.2. – pe 17.2.2012)

Olen käyttänyt Lumiaa ma-ti aikana maasto-olosuhteissa, ei ongelmia käytössä. Edelleen kaipaan kuvaruutukopion ottamista koska tämä olisi helpointa selostaa printscreeneillä:

Push-kansiot
 • Applen IPhonessa voi määritellä Push-kansiot joita tarkkaillaan ja sitä kautta mm. sääntöjen avulla niihin suoraan menevät postit voi lukea
 • Kuinka tämä tehdään Lumiassa?

Vähän aikaa pähkäiltyäni löysin itse seuraavan ratkaisun:
Oletetaan että minulla takana Exchange 2010 (kuten Office 365-käyttäjänä onkin) ja postin kansiorakenne seuraava:

 • Saapuneet
 • Lähetetyt
 • to-do
 • avoinna olevat
 • asiakas 1
 • asiakas 2
 • privaatti
 • tärkeä
 • Poistetut
 • sekalaista seurakuntaa

Oletuksena Lumia katsoo Inbox-kansiota, eikö vaan? Ja jos sinulla on sääntöjä kuten “postin saapuessa @asiakas1.fi osoitteesta ohjaa se suoraan asiakas 1 kansioon” jne. Mitä voit tehdä siis kun Push-kansiota ei pääse määrittelemään?

 • Mene  postilaatikkoosi katsomaan Saapuneet kansiota
 • Siellä on normaalit  mutta ota se kolme pistettä (jatkuu…), valitse kansiot vaihtoehto. Eli kansiot ==> näytä kaikki kansiot valintaan. Sitten kahlaa asiakas 1 kansion päälle, klikkaa sitä ja valitse synkronoi tämä kansio
 • kun kansio on synkronisoitu, taas niitä kolme pistettä (jatkuu…) ja valitse kiinnitä aloitusnäyttöön
 • Voilaa ==> Lumiasi etusivulla on ko. asiakas 1 kansio ja jos sinne tulee sanomia, näkyy ko. kansioon saapuneiden sanomien lukumäärä myös

Ja homma toimii ihan samalla tavalla Google Mailin kanssa myös pikakokeilulla.

Tuli lopultakin se jota odotin 5 minuutin sisällä

Tilasin 11.2 sen Google Analytics – softan ja silloin ihmettelin kun mitään infoa ei tullut. No nyt tuli vahvistus mutta viitisen päivää myöhemmin:

Lumia on toiminut ok mutta akun kesto on se työpäivän mitta. Se nyt vaan on näin, tilanne sama kuin Applen iPhonessa siis.
Perjantaina näytän isommalle porukalle iPhonen ja Lumian yhteäläisyyksiä ja eroja. Mietimme samalla mitä avoin data, esimerkiksi paikkatietoikkunan sovellus, voi antaa mahdollisuuksia tämän vuoden aikana.

Summa summarum – kahden viikon yhteenveto (2. – 17.2.2012)

Nokia E75 & E7, ja Nokia Symbian-puhelimen käyttäjälle ylipäänsä jolla on “Mail for Exchange” profiili käytössä, sekä osin myös Nokia N9-käyttäjälle suurin ja positiivisin muutos?

 • useamman Exchange-postilaatikon käyttö samaan aikaan!
 • voit siis laittaa puhelimeen etunimi.sukunimi@firma.fi tunnuksen, samoin esimerkiksi info@firma.fi ja palaute@firma.fi postilaatikot ja hoidella useampaa Microsoft Exchange-tiliä samalla puhelimella
 • Nokia E75 ja E7 ilmoittavat ko. tilanteessa että “enimmäismäärä, siis yksi!, on jo käytössä” ja joutuu tekemään POP/IMAP-profiileita jos firman postipalvelin tukee sitä
 • Nokia N9 logiikka ylös – alas, oikealle – vasemmalle, en oppinut sitä  itse ainakaan Windows Phonen logiikkaan verrattuna

Ja mikä ollut negatiivisin asia?

 • näppäimistön puute joka on Nokia E75 ja E7 malleissa, sekä Nokia Communicatorin eri versioissa
 • kosketusnäyttö, ja ennakoiva ehdottelu sanoista, ei vaan ole monelle se hyvä tapa koska pikkurillillä ainakin itse joudun tekemään tekstin syöttöä

Yhteenvetoa 18.2. – 1.3.2012

Lumia on toiminut ok tavallisessa käytössä mutta akku kestää sen työpäivän verran. Windows Marketplacen kautta on tullut päivityksiä ja olen asentanut ne sitä mukaa kun päivityksiä on ollut tarjolla.
Lumiasta on tullut businesskäyttöön itselleni puhelin mutta edelleen käytän iPhone Nelosta enemmän koska ne ohjelmat joita tarvitsen mm. IT auditoinneissa, special tarkoituksissa, jne löytyvät Applen puhelimeen paremmin. Eniten kaipaan Lumiassa PrintScreen toimintaa ja kuvan tallentamista live-tilanteesta mm. Powerpoint-esityksiin tai tämän sivun esimerkeiksi Lumian osalta.
Tästä jatketaan.

Lumia-terveisin Japa