Käyttäjätunnukset, salasanat ja pilvipalvelut

Arvoisa asiakkaani ja lukijani,

 

lokakuusta on tulossa monien suurien uudistusten kuukausi. Applen iCloud – pilvipalvelu, ja samalla Applen iPadille ja iPhonelle iOS 5.0-versio, julkaistaan lokakuun 5. päivä lehdistölle ja siitä viikon päästä jakeluun. Merkittävin muutos monelle on varmaan ns. OTA (Over The Air) – päivitykset joita mm. Nokia käyttää oman Anna-päivityksen osalta jo puhelimissaan. Apple siirtää samalla sinun MP3- ja muut musiikkitiedostosi heidän iCloud-pilvipalveluun. Eli voit tallentaa musiikkisi, kuvasi, ohjelmat, kalenterisi, dokumenttisi ja muut tiedostostosi kaikista Apple-laitteistasi ja jakaa ne push-tekniikalla, langattomasti ja automaattisesti. Jos datamäärä on alle 5 Gigatavua (Applen kautta ostettu musiikki, ohjelmat ja kirjat eivät kuluta ko. tilamäärää), se on “ilmaista”, ottamatta huomioon operaattori- ja datakäytöstä aiheutuneita veloituksia. Tottakai Sinulta vaaditaan rekisteröityminen Apple Storeen, ja luottokorttitietojen antaminen, mikäli haluat käyttää Apple iCloud-palveluita.
Vastaavalla tavalla Google on tarjonnut oman Google Mail – postinsa ja muiden Google Apps – sovellusten kautta vastaavaa konseptia useamman vuoden. Ja Googlehan toimii samalla tavalla kuin Apple, mm. jokaisen Android-puhelimen käyttäjän on käytettävä Gmail-tiliään Android-kauppapaikan asioinnissa. Eli Sinut kierretään vähitellen pikkusormen ympärille ja kerätään tietoa jotta kohdemarkkinointi onnistuu jne.
Nokia tekee samalla tavalla Nokia Ovi Suitellaan ja Nokian palveluilla. Sinä annat käyttäjätunnuksen ja salasanan jotta voit ladata Nokian palveluita. Ja kun Microsoftin omalla Windowsmarketplace – kauppapaikalla käytetään Live ID-/Hotmail-tunnuksia niin on takuuvarmaa että ko. tunnuksia käytetään Microsoft – Nokia akselilla mm. uuden Windows Phone 7.5 (Mango) – puhelimen osalta markkinointiin.

NaamaKirja ja yksityisyys


800 miljoonaa käyttäjää! Syyskuun lopussa Facebook ilmoitti ko. luvun käyttäjämääräkseen. Edellisen kappaleen AppStoren 100 miljoonaa käyttäjää jäävät kauas taakse mutta Applella se ero että heillä on myös 100 miljoonan henkilön luottokorttitiedot käyttäjätunnuksen ja salasanan lisäksi. Kun seuraavan kerran käytät Facebookia tai tuttusi käyttää sitä, kannattaa miettiä yksityisyysasetuksia hieman. Mitä kaikkea haluat kertoa kavereillesi tai kaverien kavereille? Amerikkalaisten palvelujen tapaan kaikki mitä laitat sinne on toisella mantereella ja heillä oikeus ko. materiaaliin.

Spotify ja Facebook – hyvä/huono esimerkki naittamisesta

Käyttäjätunnus ja salasana eri palveluihin? Yhtenä esimerkkinä “yhteistyöstä” on suositun Spotify – musiikinkuuntelun ja Facebookin liitto. Jos haluat rekisteröityä Spotifyyn, niin:

eli et voi rekisteröityä sinne ellei sinulla ole Facebook-tunnusta!
Samalla tavalla voi miettiä mitä Microsoftin ja Nokia liitto tuo mukanaan, tunnus sekä Hotmailissa että Nokian Ovi-palvelussa perusvaatimuksena uuden Windows-puhelimen käyttöönotolle? Eli entistä enemmän kytketään eri palveluja toisiinsa.

Pilvipalvelut ja mitä laitat sinne?

Olen tehnyt kesän aikana monia pilvipalveluihin liittyviä projekteja joissa on mietitty mm. käyttäjätunnusten ja salasanojen hallintaa joko omassa organisaatiossa, ulkoistettuna palveluna tai ko. asioiden yhdistelmänä. Tästä käytetään erilaista termejä – konesalipalvelut, ulkoistukset, ASP-palvelu, pilvipalvelu, cloud computing, osta töpselistä – mutta kaikissa sama idea eli pyrit omassa organisaatiossasi eroon fyysisistä palvelimista. Ja lisäksi eri palveluita ostetaan entistä enemmän Euroa/kk/käyttäjä – periaatteella.

Pilvi 2011 – seminaari 25.10.2011

Mitä tämä artikkeli tarkoittaa käytännön tasolla eri yrityksissä? Tule kuuntelemaan Etelä-Saimaan Tietojenkäsittely-yhdistyksen (ESATKY ry) järjestämää cloud computing – seminaaria – Pilvi 2011 – jossa kerromme erityisesti Microsoft Office 365 – konseptin avulla mitä kannattaa ja pitää ottaa huomioon pilvipalveluista. Microsoft ei tarjoa suoranaisesti mitään ilmaista lounasta vaan he veloittavat Euroa/kk/käyttäjä organisaatioita mutta kaikille tärkeät sovellukset, sähköposti, kalenteri, yhteystiedot, extranet/intranet hankittuna pilvestä. Ja samalla kerromme mitä kaikkea pitää ottaa huomioon cloud computingin osalta.
Kysy asiasta lisää, kertoilen mielelläni asiasta lisää.
terveisin Jari
PS; Mango on hedelmä, eikö vaan? Mutta kysy lisää Windows Phone 7.5-versiosta, sekin Mango: