Office 365 – ekat käyttökokemukset

Moi,
Office 365:n osalta ensimmäiset esimerkit näytetty asiakkaille. Asennuksen alussa muokataan määritykset ja kaikki tehdään https://portal.microsoftonline.com/ hallintapaneelin kautta:
Lisäksi Windows 7- ja Office 2010-ympäristössä asennetaan vielä Officen työpöydän laajennukset käyttöön:

Tämän lisäksi asennetaan älypuhelimet käyttämään online-palveluita. Esimerkiksi Apple iPhonen ja Nokia E7:n osalta asennus meni muuten automaattisesti mutta Exchange-palvelimen https-osoite piti käydä katsomassa erikseen. Minulla Exchange-palvelimen nimeksi tuli amsprd0302.outlook.com. Windows- ja Mac-koneissa sähköpostiosoitteen takana olevat palvelimien nimet ratkesivat automaattisesti mutta älypuhelimissa ja tablet-laitteissa voi joutua selvittämään asian. Ne ja muut tärkeät asetukset saa tosin helposti selvimme mm. OWA-clientin kautta:

Office 365 käyttö voi alkaa…

Yksin mielenkiintoisimmista uutuuksista on Microsoft Lync 2010 joka toimii jo nyt Windows Live- ja Hotmail-tunnusten kanssa.


Eli on toimiva vaihtoehto myös mies ja koira organisaatioille koska mukana tulee Sharepoint Online ja Exchange Online joilla saa yrityksen sähköpostin, kalenterin ja kontaktit pidettyä synkronisoituna koko ajan. Firman nettisivut saa hoidettua samalla kertaa. Mikäli tarvitsee vielä Extranet-ratkaisua, sekin on Office 365 – paketissa mukana. Ja näistä voi ottaa käyttöön siis erilaiset vaihtoehdot.
Voit katsoa esimerkin tästä linkistä eli http://jariharju.sharepoint.com/. Näytän sivua esimerkkinä joten se muuttuu koko ajan.
Valmiiden Sharepoint-pohjien ja/tai CSS-tyylitiedoston avulla voidaan luonnollisesti värit, fontit, kuvat yms muuttaa yrityksen graafisen ilmeen mukaiseksi.
Kun yrityksen (yritys.fi, yritys.com, yritys.eu jne) eri palveluita siirretään Office 365-ympäristöön, voidaan valita että Internet-sivut ja Extranet-sivustot tulevat Office 365:n kautta. Linkistä Jäsenen kirjautuminen (voi tietenkin lukea esimerkiksi Kirjaudu Extranetiin tms) mennään ns. Tiimisaitille (TeamSite Sharepointin käyttämä termi) ja sinä vaiheessa kysytään sitten extranet/Office 365-tunnuksia.
Sähköpostissa näkyy myös koko ajan statuksesi jota myös Lync 2010 käyttää hyväksi:

Sähköpostin osalta tilaa on juhlavat 25 Gigatavua! ja maksimi liitetiedoston koko on 25 Mt. Kopsasin kaikki vuosien 2000 – 2010 PST-tiedostot, yhteensä 18,9 Gigatavua lähes kymmenestä käyttämästäni postiosoitteesta => aivan uskomaton arkistohaku (vaikka täysin väärinkäytettynä siis, testinä). Pikatestinä löysin sitä mitä etsinkin, hakuna Ässät – Saipa ja vuotena 2001:

Sillä ei varsinaisesti mitään tekemistä 24.10.2001 päivän kanssa että Digia ilmoitti lopettavansa juuri Porin yksikön mutta kun näette minut kasvokkain, voitte kysyä lisää 😉

Kertarysäyksellä kaikki pilveen?

Muista että pilveen ei ole pakko siirtyä kerralla, eikä kaikkia palveluita voi ja kannata sijoittaa saman katon alle. Pikakokeilulla Office 365:n palveluista varsinkin Lync ja Exchange on tosin helppo siirtää kerralla pilveen. Harvemmalla organisaatiolla on chat-videoneuvottelu-tiedostojakopalvelua joten Microsoft Lync 2010 tuo sen mukanaan vakiona. Ja vastaavasti Exchange Onlinen avulla kaikkien päätelaitteiden synkronisointi on täysin automaattista. Itselläni Nokia E7, Apple iPhone 4, Windows 7 kannettava & kotikone Office 2010 -pakettina sekä Mac OS X 10.6 (lumileopardi) yhdessä Office 2011 for Macin kanssa toimii jo nyt täysin synkronisoituna Office 365 suomenkielisen betan avulla.

Office 365 – selvitys?

Office 365-konseptissa esimerkiksi Sharepoint Onlinelle ei välttämättä kannata tehdä monimutkaisia nettisivuja alle 25 henkilön yritykselle.  Mutta se tulee siis vakiona ja mikäli nettisivujen uudistaminen on yksi projekti, sen saa kaupan päälle mukana. Erilliset nettisivutyökalut, WordPressillä, Joomlalla, Drupalilla ja vaikkapa Sharepoint 2007/2010 – yritysratkaisuilla tehdyt investoinnit jatkavat siis elämäänsä mutta hinta-laatusuhdetta ja erityisesti Exchange Online – konseptia kannattaa miettiä niin pienessä, keskisuuressa kuin suuressa organisaatiossa.
Kysy lisää asiasta, näytän Office 365 konseptia mielelläni ihan LIVE-esityksenä. IT auditointien takia käytössäni on niin Applen, Nokian kuin Samsungin älypuhelimet, Apple iPad, Samsung Galaxy Tab sekä luonnollisesti eri Mac- ja Windows-ympäristöt Office 2003/2007/2008/2010/2011-versioineen. Eli voimme katsoa asiaa kaikkien noiden osalta ja samalla miettiä organisaatiosi osalta millainen malli ja mitä pitää ottaa huomioon cloud computing osalta.
Office 365 beta-terveisin Jari
PS: pariin kysymykseen vastaus: Office 2008 ja 2011 eivät ole viimeisessä kappaleessa väärin. Mac-puolella versiot ovat siis Office 2008 ja 2011 for Mac, ja Outlookin nimi Office 2008-paketissa on Entourage.
PS2: Nokia E7 toimii ok, tältä näyttää Exchange 2010 E7-kännyn käyttöliittymällä:


 
PS2: Ai haluat siis kannettavaasi kaikki Tiimisaitit aina replikoituna mukaan (Sharepoint TeamSite)? Sekin onnistuu:


 
Ja haluat siis editoia oman väriskaalasi ja firmasi värimaailman sekä logon TeamSitelle? Lataa Office 365-ympäristöösi Microsoft SharePoint Designer 2010:

SharePoint Designer 2010:n versio pitää olla sama kuin Office 2010-versiosta eli jos käytössä 32-bittinen versio, vastaava 32-bittinen versio siis käyttöön. Ja sitten editoimaan omaa SharePoint Online-sivustoasi…