Apple iPad – ensikokemukset ja käyttökokemuksia

Moi,
pikakokeiluna Apple iPadilla. Se mikä on huomioitavaa heti miten, USB-yhteyttä ei ole mutta minulla ko. asia oli etukäteen tiedossa. Bluetooth korvaa osin yhteyksiä koska se löytyy vakiona. Applen tapaan integroitu paketti mutta laajennusvara tuolta osin rajallinen. Mutta sitten käyttökokemuksiin.

Käyttökuntoon laitto

Myyntipakkauksen purku ja loota asiakkaalle:

Laatikossa on mukana USB-piuha ja Applen laturi:

Virta päälle mutta ennen ensimmäistä käyttökertaa laitettava iTunesiin, joko Windows- tai Mac-koneeseen kiinni USB-johdolla:

Sitten vaan WLAN asetukset kuntoon ja kokeilemaan josko toimii ja voilaa, pääsin omille kotisivuilleni:

Asensin muutaman iPhone/iPad – ohjelmiston App Storesta, mm. YLEn Teksti-TV, HS.fi ja Ilta-Sanomat toimivat hienosti. Ja ilmainen flipperi ja sudoku, pikafiiliksen saamiseksi, olivat myös iPhoneen verrattuna mukavampia käyttää.

Sähköiset lehdet – Anna ja Tekniikan Maailma esimerkkeinä

Viimeisen kuukauden aikana jopa Radio Novan haastatteluissa on jouluun liittyen haastateltu naishenkilöitä että Anna-lehdellä on iPad-versio. Ei muuta kuin heti siitä hakemaan ensimmäinen “ilmainen” iPad-sovellus lehden lukemiseen. Juu, kyllä on ilmainen itse sovellus mutta lehden lukemiseen vaaditaan sitten kyllä ihan Euroja:

Ja miehille vastaavasti mainostettu TM:n iPad-versiota. Mutta sama juttu, Tekniikan Maailman iPad-versiossa samoin Visa vinkuu:

TM:n ilmaisen näytenumeron (TM 2010 – 26.10.2010 numero) käyttökokemus oli ok.

Tuon kokoisen vehkeen voisi ottaa jopa mökillä aamiaispöytään mutta silloin pitää olla 3G -tai WLAN-yhteys jotta aamun lehti on painotuore. Molempien lehtien ulkoasua on selvästi viritelty iPadille joten sen osalta toimivat sekä Anna että TM hyvin.

Muut lehdet, mm. Wärtsilän 247 stakeholder magazine

Suomen Kuvalehden ilmainen näytenumero (SK 2010 – 26.9.2010), otsikkona “Ruotsinkielisillä on liikaa valtaa” oli ensimmäinen suomalainen lehti iPadille. Se ilmestyy joka perjantai. Ja käyttökokemus täysin identtinen Annan ja Tekniikan Maailman kanssa.
Helsingin Sanomien HS.fi on myös tehty iPadille sovitettuna, aivan samanlainen käyttää kuin iPhonen hs.fi sovellus.
Pörssiyhtiöistä ainakin Wärtsilä on jo löytänyt itsensä iPadille. Wärtsilän twentyfour7 – osakkeen omistajien magazine – näyttää tältä:


Eli näemme varmaan muidenkin yritysten vuosikertomuksia vuodelta 2010 keväällä 2011 sähköisinä versioina.

Sähköposti – POP3, IMAP, Exchange, Gmail, Hotmail jne

Sähköpostin asennus, IMAP, POP3 ja Exchange 2007-ympäristöihin oli täysin identtinen kuin Applen iPhoneen sähköpostitilien lisääminen. Ei juuri mitään ongelmia asennusten osalta.

Muuta mukavaa

Laitan lisää käyttökokemuksia kunhan käytän eri yhteyksissä ja tästä jatketaan. Kokeilen katsoa Suomi – Latvia salibandyn MM-kisojen puolivärien ottelua. Ainakin katsomo.fi vaatii Flash- ja/tai Silverlight-laajennusta, se tökkääkö yle.fi/urheilu johonkin laajennukseen, jää siis nähtäväksi.
Ai toimiko yle.fi/urheilu? Kuten oletinkin, Flash-tukea ei ole Applen tuotteissa (virallisen selityksen mukaan tietoturvariski) => katsoin alussa ja jätin sitten pöydälle:


Joten Sveitsi – Viro neljännesvälierän katsominen myöhemmin illalla jatkui Windows 7 – koneelta IE 9 beta-selaimella, Flash-tuen kera.

Datayhteydet kännyllä (3G, GPRS)

Jos käytät iPadia myös datayhteydellä WLANi lisäksi, kannattaa välittömästi tarkistaa että oman operaattorisi kanssa on “rajaton”, “maksimi”, “teho” valinta koska voi muuten tulla yllätyksenä lisälaskun kera siirretyn datan määrä. Tammikuun 19. päivä alkaa MTV3:lla uusi ohjelma, Teknari, ja sen verkkoversion lataaminen iPadille on vaatimattomasti  832 Megatavua!

Sosiaaliset mediat, mm. iPadille Friendly

iPadille on käytännössä samat some-sovellukset käytössä kuin iPhonelle. Mikäli iPadille ei ole tehty omaa sovellusta (kuten LinkedIn tätä kirjoitettaessa), iPhone-sovellus toimii iPadissa ja siinä on x2 – nappula jolla saa sen suurenemaan iPadin koko näytölle. Facebookin olalta täysiverinen client on nimeltään Friendly, iPad-versio NaamaKirjalle siis. Messenger, Skype sekä muut tavalliset sosiaalisen median ohjelmistot löytyvät iPadille myös suoraan.
Esimerkki Friendlyn ulkoasusta tässä mukana:

Jos joku tykkää asiasta, Friendly näyttää kaikki tykkääjät myös, toisin kuin iPhonen Facebook joka näyttää vain muutaman ko. listasta. Lisäksi monipuolisempi käyttää kuin iPhonen Facebook-sovellus osin tietenkin suuremman näytön ansiosta myös.

Mitä muuta Apple-maailmassa, yhdistettynä Windows-verkkoihin?

Kysy ihmeessä lisää => iPad-, iPhone-, Android- ja Symbian3-asioiden kanssa viikottain tekemisissä IT auditointien kera. Normaalisti olen eniten tekemisissä Microsoft-teknologioiden kanssa (Windows 7, Office 2010, Exchange 2010, SharePoint 2010, Active Directory, WordPress, IIS 7.5 jne) mutta Mac OS X sekä iOS yleistyneet myös yrityskäytössä viime vuoden aikana.
terveisin Jari