Helposti 1000 Euron laskun data roamingilla…

Moi,
käytännön casena, useammalle käynyt sama juttu Itä-rajan suunnalla. Menet työ- tai lomamatkalle Pietariin ja lataat paikallisen operaattorin kautta datayhteydellä vaikkapa Applen iPhonella, data roaming ulkomailla päällä ja sattumoisin puhelinverkon kautta tulee kappaleet:

Rajaton – Tarinoita (julkaistu 6.10.2010) – 15 kappaletta, yhteensä 48 minuuttia => aika tarkalleen 100 Mt kappaleiden koko joten sen lataaminen Pietarissa Nevski Prospektilla Nevaa katsellessa 3G yhteydellä olisi 1210 Euron levy. Se maksaa Apple iTunes Storessa 8,99 Euroa (ilman datasiirtomaksun laskemista mukaan).

Eli kun menet Moskovaan tai Pietariin, operaattoriksi vaihtuu esimerkiksi Megafon (Pietari alla esimerkkinä, tilanne syksy 2010), hinnat:


eli jos on yhden (1) Megatavun liitetiedosto (tuon pienempi ei ole käytännössä yksikään Powerpointilla tehty esitys), sen avaaminen Venäjältä maksaa 50 kt * 2 * 10 = 1 Mt eli 0,605 Euroa * 20 = 12,1 Euroa siis.
Se Powerpoint-tiedosto jonka tarkistimme oli kooltaan 5,75 Mtavua joten pelkästään  sen avaaminen mokkulalla, sisäänrakennetulla SIM-kortilla läppäriin tai älypuhelimella maksoi Pietarista käsin siis 12,1 * 5,75 = 69,6 Euroa kun dataliittymässä oli roaming päällä. Elämä on – sanoisin siis.
Venäjän hinnoittelu on täysin eri kuin EU-alueen hinnoittelu, Euron per minuutti kun vastaat puhelimeen Pietarissa siis. Ja sama kaikkien suomalaisten operaattorien SIM-korteilla (Sonera, Elisa, Saunalahti, DNA).
terveisin Jari