Hyvä asiakkaani, yhteistyökumppani ja lukijani,
17.3.2009 eli kymmenen vuotta sitten perustin yritykseni. Itse IT-alalla olen ollut käytännössä 30 vuotta, joko opiskelijana, kesätöissä, lopputyöntekijänä tai eri yritysten ATK-, tietohallinto- tai IT-osastoilla. ATK-taidot oli silloin terminä, nyt puhutaan IT-alkuisista tai ICT-aiheista mutta samaa asiaa eri termein, eikö vaan?
Vuonna 1990 menin tekemään Englantiin ja Lontooseen diplomityötä aiheena “customer service in the newsprint supplying company”. Kun vanhaa lopputyötä lukee niin siellä asiakaspalvelu, loppukäyttäjän asiakaskokemus ja logistiikka korostuivat. Ja ihan samalla tavalla Enso-Gutzeitin Englannin, Skotlannin ja Irlannin asiakkaille lähetetty kyselykaavake korosti käytännössä samoja asioita kuin mitä vuonna 2019 korostetaan.
Mitä tarjottiin vuonna 2009?
Kun aloitin 2009 niin jatkoin sisäisen tarkastuksen aiheista joita olin viimeiset vuodet tehnyt. SOX – Sarbanes Oxley ja Yhdysvaltojen pörssilainsäädäntö toi omat asiansa New Yorkin pörssiin rekisteröityneille yhdistyksille. Pari ensimmäistä vuotta autoin metsäteollisuuden yrityksiä ko. asioissa mutta kun kysyntää tuli Etelä-Karjalan alueella enemmän sen aikaisista pilvipalveluista niin päätin keskittyä Microsoft Office – pilvipalveluun vuodesta 2011 alkaen.
In the meantime aina ajankohtainen on…
Mitä tarjottiin vuonna 2010?
Muista varmuuskopiointi! > tätä on voinut tarjota 30 vuotta…
Jos tiedostosi on vahingossa poistettu, kannettavasi kiintolevy rikki, USB-tikkusi viallinen tai ulkoinen media ei-luettavissa, pidä mielessä että käyttämilläni IT auditointityökaluilla saa ne useimmiten myös palautettua.
Muutamia esimerkkejä vuodelta 2010:
- jos käytät Applen iTunesia, muista varmuuskopioida iTunes-kirjasto ja samassa hakemistorakenteessa oleva Mobile Applications-hakemisto (mikäli käytät iPodia, iPhonesia tai iPadia)
- sinulla on vielä Windows XP:n mukana tullut Outlook Express käytössä sähköpostina => se löytyy todella mystisen nimisestä Identities-alihakemistosta oman Windows-käyttäjäprofiilisi alta C-asemaltasi
- Outlookin POP3 postilaatikot tekevät ns. PST-tiedostoja ja jos kovalevysi hajoaa, nuo pitää ottaa talteen mikäli haluat vanhat sanomasi talteen (usein asetuksissa määritykset siten että ne on siirretty oman kovalevysi C-asemalla kun olet lukenut ne)
- puhelinten (Nokia, Samsung ja Apple etunenässä) valokuvat, videot ja kontaktit => kaikista kannattaa olla kopiot myös tietokoneellasi koska puhelimen hard/soft-resetointi ja monesti myös tehdasasetusten laitto huollossa hukkaa kaikki tiedostot mikäli varmuuskopiota ei ole olemassa
Älä siis tee hätiköityjä ratkaisuja vaan ota vikatilanteissa rohkeasti yhteyttä! Tämä käy ohjeeksi myös vuonna 2019, 2020, 2021 tai vaikkapa vuonna 2046.
Vuosi 2011 ja Microsoftin pilvipalvelut
Käänteen tekevänä vuosi oli 2011 jolloin Microsoft julkaisi omat pilvipalvelunsa. Olin itse Microsoft Office 365 – ympäristön osalta pilottina lokakuusta 2010 alkaen kun se tuli maailmanlaajuiseen käyttöön heinäkuussa 2011. Sen jälkeen käytännössä kaikki sähköpostiprojektit ovat olleet MS Office 365 – ympäristöihin siirtymisiä.
Ensimmäinen MS Office 365 – pilvipalveluasiakkaani oli Tackla, toisena Lappeenrannan Tanssiopisto ja kolmantena Viipurin Golf. Sen jälkeen on tehty lukemattomia uusia ympäristöjä tai migraatioita eri järjestelmistä osaksi Microsoft Office 365 – ympäristöä.
Mitä tarjottiin vuonna 2013 – 2016?
Jokaisen tilaisuuden ja palaverisn olisi voinut aloittaa näin:
Oletpa vasta harkitsemassa pilvitoimiston käyttöönottoa tai jo aloittanut, tältä klinikalta lähtiessäsi sinulla on tiedossa miten saat parhaan hyödyn irti siitä että sinulla on aina käytössäsi toimistotyökalut kuten sähköposti, tallennustila ja viimeisimmät versiot dokumenteistasi paikasta ja tilanteesta riippumatta. Oma työväline (läppäri, tabletti) kannattaa ottaa mukaan jos olet jo pilvitoimiston käyttäjä ja toivot tehokkuutta omaan työskentelyyn.
Kerron esimerkein mitä ja miten tehty siirtymisiä järjestelmistä toiseen, käyttäen hyväksi Microsoftin pilvipalveluita.
Mitä tarjottiin vuonna 2017 – 2018?
Microsoft Office 365 mutta siihen erilaisia integraatioita ja eri järjestelmien välillä – lyhyesti. Mutta erityisesti WordPress – julkaisujärjestelmän projektit, joko toteutukset tai siirtyminen Drupalista tai Joomlasta tullut myös mukaan koska niitä kyselty. Itse laitoin DoAuditin WWW-sivut vuonna 2009 WordPressiin kun mietin miten sijoita ja millä työkalulla ne voisi tehdä. Sen jälkeen WordPress yleistynyt maailman yleisimmäksi WWW-sivustojen julkaisujärjestelmäksi.
Ota yhteyttä jos tarvetta WordPress – konsultoinnille.
Mitä vuonna 2019? Ainakin ohutta yläpilveä (cloud)…
Mitä on vuoden 2019 asioina ATK-alalla? Viimeisin asiakasinfoni kertoo pääkohdat IT auditoinnin ja uusien trendien osalta tälle vuodelle. Aina niistä osa menee pieleen mutta ainakin ohjelmistojen ostaminen pilvestä ja lisensiointitapojen muutos on se megatrendi johon kaikki ICT-alan yritykset panostavat seuraavan 6-12 kk aikana.
Tästä jatketaan kohti seuraava kymmentä vuotta – kohti kuupalveluita?
terveisin Jari
= = = =
Jari Harju | +358 40 566 8833 | Lappeenranta | https://www.doaudit.fi | Twitter@DoAudit |
// erityistoimeksiannot // Microsoft 365 // Windows & Mac, tabletit ja älypuhelimet // IT konsultointi
Jari on erikoistunut uusimpien teknologioiden soveltamiseen käytännössä, kohderyhmänä pienet ja keskisuuret yritykset Etelä-Karjalassa. Hän tekee samalla riippumatonta ja puolueetonta IT auditointia, erityistoimeksiantoja ja konsultointia erityisesti Microsoft – ympäristöissä. Microsoft Office 365 – ympäristön osalta DoAudit Oy oli pilottina lokakuusta 2010 alkaen kun se tuli maailmanlaajuiseen käyttöön heinäkuussa 2011. Sen jälkeen käytännössä kaikki sähköpostiprojektit ovat olleet MS Office 365 – ympäristöihin siirtymisiä.